«Κούφιες» απειλές χαρακτηρίζει το Bloomberg τους λεονταρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ανοίξει τις πύλες για τους πρόσφυγες και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν είναι αποτελεσματικός πυλωρός της Γηραιάς Ηπείρου κι ότι έχει πολλά να χάσει αν εξοργίσει την ΕΕ, την οποία συμβουλεύει: «μην “φάτε” την μπλόφα του Ερντογάν!»
Σε άρθρο γνώμης του Λεονίντ Μπερσίντσκι, το πρακτορείο σημειώνει ότι η προ ημερών απειλή του Ερντογάν προς την ΕΕ δεν είναι νέα αλλά αυτή τη φορά ο τούρκος πρόεδρος ίσως θα αναγκαστεί να ωθήσει τους πρόσφυγες όχι προς ευρωπαϊκά εδάφη, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οΕρντογάν απειλεί ότι θα ανοίξει τις πύλες για τους πρόσφυγες μόλις λίγους μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ.
Μάλιστα, πρόσφατα οι απειλές του «Σουλτάνου» πύκνωσαν καθώς η παρουσία των Σύρων στους οποίους παραχωρήθηκε μόνον προσωρινή προστασία και όχι πλήρες καθεστώς πρόσφυγα άρχισε να γίνεται λιγότερο ανεκτή σε μια Τουρκία που τελεί υπό ασφυκτική οικονομική πίεση.
Κάπως έτσι, τον περασμένο Ιούλιο, η Τουρκία ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων απαντώντας στις (εξαιρετικά αδύναμες) κυρώσεις της ΕΕ για τις ενέργειές της σε αμφιλεγόμενα ύδατα κοντά στην Κύπρο.
«Δεν έχει και τόση σημασία τι πρόφαση χρησιμοποιεί τώρα απειλώντας ότι θα ανοίξει τις πύλες, αφού ο Ερντογάν πρέπει να ξεφορτωθεί επειγόντως και οπωσδήποτε τουλάχιστον κάποιους Σύρους», σημειώνει το πρακτορείο, το οποίο στη συνέχεια εξηγεί τα σχέδια της Άγκυρας που είναι να μετακινήσει έως και δύο εκατ. πρόσφυγες σε μια ειδικά δημιουργηθείσα “ζώνη ασφαλείας” κατά μήκος των τουρκικών συνόρων με τη Συρία.
Αυτό φυσικά προϋποθέτει την απώθηση των Κούρδων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) 30 χλμ. μακριά από τα τουρκοσυριακά σύνορα.
Οι δύο στόχοι της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, που καταδίκασαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων με την απώθηση των εχθρικών Κούρδων και τη μετακίνηση των Σύρων εκτός τουρκικών εδαφών, «ένα σχέδιο που προκαλεί τις αντιδράσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αφού μια ανθρωπιστική καταστροφή δεν αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία μιας νέας. Αλλά η ανάληψη δράσης κατά της Τουρκίας, ενός ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ, αποτελεί σίγουρα δύσκολη απόφαση», προσθέτει το δημοσίευμα.
«Κούφιες» οι απειλές του «Σουλτάνου»
Το Bloomberg χαρακτηρίζει λοιπόν ως «ανούσιο και κενό θόρυβο» τις απειλές του Ερντογάν, ο οποίος μπορεί μεν να μεταφέρει με λεωφορεία πρόσφυγες στα σύνορα με τη Συρία, όπως έχει κάνει ήδη με εκείνους που δεν έχουν καταγραφεί στα επίσημα κρατικά αρχεία και μπορεί να τους τοποθετήσει σε περιοχές που έχουν καταλάβει τα τουρκικά στρατεύματα στη Συρία.
Αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί όλους αυτούς να τους βάλει σε πλοία και να τους στείλει στην Ελλάδα, αφού μια τέτοια κίνηση από μέρους της κυβέρνησής του θα έθετε πιθανώς τέλος, αν όχι οριστικά, πάντως σίγουρα προσωρινά, στην επικείμενη τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ, οξύνοντας περαιτέρω τα οικονομικά προβλήματα της αχανούς χώρας -χώρια που η ΕΕ θα απωθούσε πίσω τα πλοία.
Kαι παροτρύνοντας την ΕΕ να μην ενδώσει στις πιέσεις του τούρκου προέδρου, το άρθρο τονίζει πως η Τουρκία δεν κάνει ούτως η άλλως και πολλά το τελευταίο διάστημα για να σταματήσει τον διάπλου των μεταναστών.
Είναι απίθανο λοιπόν πολλοί περισσότεροι να θελήσουν να επιχειρήσουν το ταξίδι, αφού είναι πλέον γνωστές στους Σύρους που ζουν στην Τουρκία οι συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου.
Και δεδομένου του ρυθμούς… σαλιγκαριού με τον οποίο η Ελλάδα επεξεργάζεται τις αιτήσεις ασύλου, το μέλλον προβλέπεται ζοφερό γι’ αυτούς που θα αποφασίσουν να περάσουν το Αιγαίο.
Και αυτό γιατί η Ευρώπη μπορεί άνετα να… ζήσει με την τρέχουσα αύξηση των αφίξεων έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανακουφίσει την Ελλάδα από το φορτίο της με μετεγκαταστάσεις ορισμένων χιλιάδων ακόμη ανθρώπων σε κάποια άλλη χώρα.
Μάλιστα ο αρθρογράφος θεωρεί πως ο Ερντογάν δεν είναι στην πραγματικότητα ένας αποτελεσματικός πυλωρός όσον αφορά στις προσφυγικές ροές στην Ευρώπη και πως η στρατιωτική του επιχείρηση στη Συρία ίσως στείλει ένα μεγάλο κύμα Κούρδων να αναζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη διαμέσου άλλων οδών.
«Η συμφωνία επαναπροώθησης έχει εξυπηρετήσει το σκοπό της και η ΕΕ δεν πρέπει να επιμείνει περαιτέρω σ’ αυτήν. Ίσως αν την εγκαταλείψει οριστικά, αυτό να ωθήσει τον Ερντογάν να κάνει ένα βήμα πίσω στις προσπάθειες εκβιασμού της ΕΕ και να σκεφτεί με ποιο τρόπο μπορεί να διασώσει τη σημαντικότερη οικονομική σχέση της χώρας του [με την Ευρώπη]», καταλήγει με νόημα το δημοσίευμα.