Ανδρες βγάζουν μια αρμενική σημαία από ένα όχημα για να την τοποθετήσουν δίπλα σε ένα σημείο ελέγχου στο δρόμο που οδηγεί στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν | REUTERS/Irakli Gedenidze
Επικαιρότητα

Το Μπακού προχωρά με τη Ρωσία σε «αποστρατιωτικοποίηση» του Ναγκόρνο Καραμπάχ

«Εχουμε ήδη κατασχέσει όπλα και πυρομαχικά» δήλωσε ο Ανάρ Εϊβάζοφ, εκπρόσωπος του αζέρικου στρατού
Protagon Team

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι προχωρά με τη Ρωσία στην «αποστρατιωτικοποίηση» του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια αποσχισθείσα περιοχή που κατοικείται ως επί το πλείστον από Αρμένιους όπου οι αζέρικες δυνάμεις κατήγαγαν νίκη- αστραπή στις αρχή της εβδομάδας.

«Σε στενή συνεργασία με τους ρώσους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, προχωράμε στην αποστρατιωτικοποίηση» των αποσχιστικών στρατευμάτων και παρέχουμε «υποστήριξη στους άμαχους», δήλωσε ο Ανάρ Εϊβάζοφ, εκπρόσωπος του αζέρικου στρατού, στη Σούσα, μια πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ που ελέγχεται από το Μπακού.

«Εχουμε ήδη κατασχέσει όπλα και πυρομαχικά» προσέθεσε.

Η Ρωσία έστειλε χιλιάδες ειρηνευτές στην περιοχή μετά τον σύντομο αλλά βίαιο πόλεμο του 2020, κατά τον οποίο το Αζερμπαϊτζάν διεκδίκησε μεγάλα τμήματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τα εδάφη αυτά βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων από τότε που κέρδισαν μια πολυετή σύγκρουση τη δεκαετία του 1990, η οποία στοίχισε δεκάδες χιλιάδες ζωές.

Η Ρωσία ήταν παραδοσιακά σύμμαχος της Αρμενίας στην ανήσυχη περιοχή. Η Μόσχα όμως, απορροφημένη στον πόλεμο με την Ουκρανία, έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στη διαμάχη.

Οι αυτονομιστές συμφώνησαν να αφοπλιστούν στο πλαίσιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε την Πέμπτη.

Ο Εϊβάζοφ δήλωσε ότι η διαδικασία αφοπλισμού «μπορεί να πάρει καιρό» επειδή ορισμένοι από τους αντάρτες βρίσκονται σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.

«Η προτεραιότητα είναι η εκκαθάριση των ναρκών και η αποστρατιωτικοποίηση», είπε, σύμφωνα με το AFP.