Εντυπωσιακή πανσέληνος μέσα από τους κίονες του ναού του Απόλλωνα, στην Κόρινθο | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Το απόγευμα, η δεύτερη υπερπανσέληνος της χρονιάς θα φωτίσει τον ουρανό

Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνο έχουμε όταν, στη διάρκεια της πανσελήνου, η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως
Protagon Team

Λίγα λεπτά πριν τις έξι σήμερα το απόγευμα, στρέψτε το βλέμμα στον ουρανό για να θαυμάσετε ένα σπάνιο φαινόμενο: Μία υπέροχη υπερπανσέληνο, δηλαδή το τεράστιο λαμπερό φεγγάρι, που θα βρίσκεται κοντύτερα από ό,τι συνήθως, στη Γη.

Το φαινόμενο θα βρίσκεται στην κορύφωσή του, στις 17:53 ώρα Ελλάδας.

Πρόκειται για την δεύτερη υπερπανσέληνο του 2019. Η πρώτη είχε συμβεί στις 21 Ιανουαρίου, ενώ θα υπάρξει μόνο μία ακόμα, στις 21 Μαρτίου.

Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνο έχουμε όταν, στη διάρκεια της πανσελήνου, η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Οι φάσεις της προηγούμενης υπερπανσελήνου, στις 21 Ιανουαρίου