Το «Smokey», μια από τις γνωστότερες «καφετέριες κάνναβης» του Αμστερνταμ, ίσως σύντομα χάσει τη βρετανική τουριστική πελατεία του | Shutterstock/Milosz Maslanka
Επικαιρότητα

Το Αμστερνταμ λέει «όχι» στους βρετανούς τουρίστες της κάνναβης

Η ολλανδική πρωτεύουσα γυρίζει σελίδα προσπαθώντας να ξορκίσει την κουλτούρα του αλκοόλ και των ναρκωτικών, για την οποία έχει γίνει περιζήτητος προορισμός, με πιο... ενοχλητικούς πελάτες τους αχαλίνωτους νεαρούς από το Μεγάλο Νησί
Protagon Team

Τον περασμένο μήνα, το δημοτικό συμβούλιο του Αμστερνταμ ενέκρινε μια σειρά μέτρων για την αποθάρρυνση των χιλιάδων τουριστών από όλον τον κόσμο που κατακλύζουν καθημερινά την πόλη για να απολαύσουν την κατανάλωση κάνναβης και αλκοόλ, η οποία αντιμετωπίζεται επιεικώς ελαστικά από τις αστυνομικές αρχές στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου έχει στόχο να επαναπροσδιορίσει την τουριστική ταυτότητα της πόλης, επιβάλλοντας σειρά μέτρων που περιορίζουν τη δυνατότητα χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών και ποτών. Γνωρίζοντας, όμως, ότι αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν, η πόλη πήγε ένα βήμα παραπέρα, επιχειρώντας να απομακρύνει πιθανούς βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι είναι γνωστοί και στη χώρα μας για τις παρακμιακές τους συνήθειες.

Η διαφημιστική καμπάνια περιλαμβάνει μια σειρά βίντεο που στοχεύουν αποκλειστικά στην τουριστική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Τα βίντεο απευθύνονται σε άνδρες ηλικίας 18 έως 35 ετών που θεωρούνται πιθανοί «ενοχλητικοί τουρίστες», εφόσον ψάχνουν στο Διαδίκτυο ώστε να προγραμματίσουν ταξίδια για μπάτσελορ πάρτι, χρήση κάνναβης ή κατανάλωση αλκοόλ.

Η εκστρατεία «Stay Away» («Μείνετε Μακριά»), που λανσάρει η πόλη, είναι μια άνευ προηγουμένου καμπάνια με στόχο βρετανούς τουρίστες, καθώς θεωρούνται η κύρια απειλή για την ειρήνη και την ησυχία στους ειδυλλιακούς δρόμους του 17ου και του 18ου αιώνα στο Αμστερνταμ.

«Οι επισκέπτες θα παραμείνουν ευπρόσδεκτοι, εκτός από τις περιπτώσεις που συμπεριφέρονται άσχημα και προκαλούν προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση, εμείς ως πόλη θα πούμε “καλύτερα να μείνετε μακριά”» δηλώνει ο Σούφιαν Εμπάρκι, αντιδήμαρχος του Αμστερνταμ, αρμόδιος για θέματα τουρισμού.

Ενα βίντεο δείχνει έναν μεθυσμένο νεαρό άνδρα να σπάει γυαλιά και να βρίζει την αστυνομία, προτού του περάσουν χειροπέδες και τον συλλάβουν. «Ερχομαι στο Άμστερνταμ για μια νύχτα “χύμα” και γίνομαι “λιώμα” = 140 ευρώ πρόστιμο + ποινικό μητρώο = λιγότερες προοπτικές» αναφέρει το βίντεο.

Μια άλλη ταινία δείχνει έναν νεαρό να μεταφέρεται σε ασθενοφόρο χωρίς τις αισθήσεις του, έχοντας καταναλώσει πάρα πολλά ναρκωτικά. «Χάσε τον έλεγχο = ταξίδι στο νοσοκομείο + μόνιμη βλάβη στην υγεία = ανήσυχη οικογένεια» αναφέρεται. «Ερχεσαι για ναρκωτικά; Μείνε μακριά».

Οι Βρετανοί που αναζητούν στο Διαδίκτυο όρους όπως «μπάτσελορ πάρτι Αμστερνταμ», «φθηνό ξενοδοχείο Αμστερνταμ» και «μπαρότσαρκα Αμστερνταμ» θα δουν αυτομάτως στις οθόνες τους τα προειδοποιητικά βίντεο. «Οι προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους και τις πιθανές συνέπειες θα αποθαρρύνουν ορισμένους από τους επισκέπτες» ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο.

Τα καφέ κάνναβης της πόλης αποτελούν πόλο έλξης για συχνά άθλιες ομάδες τουριστών, που δοκιμάζουν τη διάσημη ολλανδική ανοχή και ελαστικότητα σε οριακό σημείο. «Κοπάδια» μεθυσμένων ή μαστουρωμένων, συνήθως νεαρών ανδρών, προκαλούν φασαρίες και στη διάσημη συνοικία με τα κόκκινα φανάρια.

Η συνοικία είναι γνωστή για τους νομιμοποιημένους οίκους ανοχής, με τις ιερόδουλες να εκτίθενται στις εισόδους, και οι μεθυσμένοι βρετανοί νεαροί ενοχλούν τους κατοίκους και διώχνουν τους τουρίστες με τα μεγαλύτερα πορτοφόλια. Η καμπάνια σηματοδοτεί την αρχή ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου διατήρησης του τουρισμού κάτω από τις 10 εκατ. διανυκτερεύσεις ετησίως, καθώς οι αριθμοί έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τα 5,3 εκατ. του 2010.

«Το Αμστερνταμ λαμβάνει ήδη πολλά μέτρα κατά του υπερβολικού τουρισμού και της όχλησης και ήδη εφαρμόζουμε περισσότερα μέτρα από άλλες μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη» λέει ο Εμπάρκι στους Times του Λονδίνου.

«Αλλά πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα τα επόμενα χρόνια, εάν θέλουμε να δώσουμε στον τουρισμό μια βιώσιμη θέση στην πόλη μας. Το Αμστερνταμ είναι μια μητρόπολη και τα πλήθη και η φασαρία συνιστούν εγγενή χαρακτηριστικά της, αλλά για να διατηρήσουμε την πόλη μας βιώσιμη πρέπει τώρα να επιλέξουμε περιορισμούς, αντί μιας ανεύθυνης ανάπτυξης» καταλήγει.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Μήπως ήρθε η ώρα και για τα δικά μας νησιά και τουριστικούς πόλους έλξης –όπως η Κρήτη, όπου συχνάζουν ανεξέλεγκτοι νεαροί Βρετανοί– να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αμστερνταμ; ‘Η μήπως, στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για αντιαναπτυξιακό μέτρο;