Η πρώτη και μοναδική φορά που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στην Ιταλική Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Ρώμη ήταν τον Νοέμβριο του 1993. Ο επιχειρηματίας είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε καμία επιθυμία να μπει στην πολιτική – και ήλπιζε ότι δεν θα αναγκαζόταν να το κάνει ποτέ.
Αλλά όταν οι ανταποκριτές άρχισαν να του κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη φιλία που διατηρούσε με τον Τζανφράνκο Φίνι, τότε ηγέτη της Εθνικής Συμμαχίας –του κόμματος που ήταν απόγονος του νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος– τους κατηγόρησε όλους ως «κομμουνιστές». Ηταν η απόλυτη μορφή προσβολής της ιταλικής Δεξιάς εναντίον οποιουδήποτε είχε αριστερές πολιτικές τάσεις.
Μόλις λίγους μήνες αργότερα ο Μπερλουσκόνι κέρδισε τις πρώτες του εκλογές, ως ηγέτης ενός συνασπισμού που περιλάμβανε την Εθνική Συμμαχία. Ο τρεις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν ξαναμίλησε ποτέ στους εκπροσώπους του ξένου Τύπου, θεωρώντας τις ξένες εφημερίδες διαχρονικά «προσβλητικές» εναντίον του.
Η ειρωνεία της τύχης, όμως, έφερε την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ιταλίας να μετακομίζει φέτος στον πρώτο όροφο της πολυτελούς κατοικίας του Μπερλουσκόνι. Οι ξένοι δημοσιογράφοι, όπως επισημαίνει η Guardian, θα εργάζονται πλέον στο παλάτι του 16ου αιώνα όπου ο πολιτικός, που πέθανε πέρυσι, πραγματοποίησε τις πιο σημαντικές πολιτικές συναντήσεις του – και μερικά από τα περιβόητα «μπούνγκα μπούνγκα» πάρτι του.
Οι δημοσιογράφοι θα βολτάρουν στον ίδιο διάδρομο όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν έπαιζε με τον Ντουντού, το πολυαγαπημένο λευκό κανίς του Μπερλουσκόνι. Κάποιοι θα γράφουν τα κείμενά τους στο δωμάτιο που στέγαζε το κρεβάτι του Ιωσήφ Στάλιν –δώρο του Πούτιν στον μακροχρόνιο φίλο του– και θα επισκέπτονται το μπάνιο όπου οι προσκεκλημένες του Μπερλουσκόνι στο παλάτσο πόζαραν ημίγυμνες για selfies στον καθρέφτη.
Ο Καβαλιέρε κυριάρχησε στην ιταλική πολιτική σκηνή επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, και παρότι διατηρούσε σχέση αμοιβαίας απέχθειας με τους εκπροσώπους του ξένου Τύπου, τους κρατούσε διαρκώς απασχολημένους. Οταν βρισκόταν στη Ρώμη, το Παλάτσο Γκρατσιόλι, το οποίο πλήθος δημοσιογράφων και φωτογράφων «πολιορκούσαν» διαρκώς, ήταν το επίκεντρο όλων των εξελίξεων της ιταλικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
Ο Μπερλουσκόνι νοίκιασε το παλάτι από τους ιδιοκτήτες του, την ευγενή οικογένεια Γκρατσιόλι, μέχρι το 2021, όταν και μετακόμισε στην πιο ήσυχη περιοχή, την Αππια Αντίκα. Το σπίτι προσφέρει μια γεύση από τις φοβίες του Καβαλιέρε σχετικά με την ασφάλειά του. Ορισμένα δωμάτια διαθέτουν αλεξίσφαιρα παράθυρα, ενώ μια εντοιχισμένη ντουλάπα κρύβει μια «μυστική» πόρτα που παρέχει οδό διαφυγής έκτακτης ανάγκης.
Τα περισσότερα από 300 μέλη της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ρώμης θα μετακομίσουν στο παλάτσο στις 25 Μαρτίου, μετά από μια τελετή, παρουσία του ιταλού προέδρου Σέρτζο Ματαρέλα. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι οι ξένοι ανταποκριτές έχουν επίσημο χώρο εργασίας στη χώρα όπου είναι διαπιστευμένοι, είναι κάτι πραγματικά σπάνιο.
Μετά την ίδρυση της Ενωσης, το 1912, ανταποκριτές από 27 εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των Daily Express και Echo de Paris, εργάζονταν σε ένα καφέ στο κέντρο της Ρώμης. Το 1936 μετακόμισαν στη οδό Μερτσέντες, σε ένα κτίριο που παρείχε η κυβέρνηση του πρώην δημοσιογράφου Μπενίτο Μουσολίνι – μια παραχώρηση που έγινε για τα μέλη του ξένου Τύπου να παρακολουθούνται από τον φασίστα ηγέτη.
Εκεί παρέμειναν μέχρι το 2001, όταν μεταφέρθηκαν σε ένα κτίριο κοντά στη Φοντάνα ντι Τρέβι, το οποίο σήμερα μετατρέπεται σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Υπήρξε μεγάλη ανησυχία για την εύρεση νέας έδρας της Ενωσης, μέχρι το Παλάτσο Γκρατσιόλι να εμφανιστεί, εντελώς τυχαία, ως επιλογή.
«Είδαμε περίπου 15 κτίρια» λέει ο Γκούσταβ Χόφερ, ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Arte και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης. «Αστειευόμενος με τον μεσίτη ακινήτων, του είπα “πώς θα σου φαινόταν το πρώην σπίτι του Μπερλουσκόνι;” Το πήρε στα σοβαρά και μου απάντησε “άσε με να το ψάξω”». Μπαίνοντας για πρώτη φορά στο κτίριο, ο Χόφερ αισθάνθηκε «το πνεύμα του Μπερλουσκόνι».
Μέσα σε μια ντουλάπα, ο δημοσιογράφος βρήκε ένα κομμάτι χαρτί με παραγγελίες ρούχων του Καβαλιέρε, μαζί με τις μετρήσεις του ράφτη του. Ο Μπερλουσκόνι είχε αφήσει εκεί και κάποια βαριά έπιπλα, τα οποία μεταφέρθηκαν ώστε να ανοίξει ο χώρος για γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων και ένα μπαρ-εστιατόριο που σχεδίασε η διάσημη αρχιτέκτονας Σερένα Μινιάτι.
Η σημερινή ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δεν έχει δώσει συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές από την αρχή της θητείας της, αλλά παρευρέθηκε πρόσφατα σε ένα άτυπο δείπνο με τα μέλη της Ενωσης, κατά τη διάρκεια του οποίου είπε αστειευόμενη: «Δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτεται ο Μπερλουσκόνι από εκεί πάνω για το γεγονός ότι μια ομάδα κομμουνιστών, όπως σας χαρακτήριζε, μετακομίζει στο Παλάτσο Γκρατσιόλι».