Στα χρόνια που ακολούθησαν το τέλος του ιστορικού Ψυχρού Πολέμου «ο πόλεμος των αγαλμάτων μεταξύ της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και των πρώην καταπιεσμένων αποικιών της», όπως γράφει επί λέξει η Repubblica, «μαίνεται, από τη Βαλτική μέχρι τα Βαλκάνια». Τώρα «είναι η σειρά της Πράγας».
Η ιταλική εφημερίδα γράφει τα παραπάνω ως εισαγωγή στο θέμα που δημιουργήθηκε μεταξύ της ρωσικής πρεσβείας και του Δήμου Πράγας για ένα άγαλμα. Οι αρχές της πρωτεύουσας της Τσεχίας αποφάσισαν να καλύψουν το άγαλμα του σοβιετικού στρατάρχη Ιβάν Κόνεφ με μουσαμάδες ώστε να το προστατεύσουν από τις επιθέσεις των βανδάλων που του έριξαν μπογιές. Οι Τσέχοι λοιπόν «ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της ρωσικής πρεσβείας να υπερασπιστούν τη μνήμη ενός ήρωα του Β’ ΠΠ» γράφει η εφημερίδα.
Το πρόβλημα στην ιστορία είναι ότι ο Κόνεφ υπήρξε μεν ο απελευθερωτής της Πράγας από τους Γερμανούς, ωστόσο ήταν και επικεφαλής των σοβιετικών στρατευμάτων που εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία το 1968, όταν κατεστάλη η Ανοιξη της Πράγας, η εξέγερση των νέων που αντιτάχθηκαν στο κομμουνιστικό καθεστώς. Στον Κόνεφ καταλογίζεται και συμμετοχή στην εισβολή του 1956 στην Ουγγαρία προς καταστολή της εξέγερσης στη Βουδαπέστη.
Οι Ρώσοι όμως απαίτησαν κάτι παραπάνω από κουκούλωμα του αγάλματος: «Πρέπει να προστατεύσετε το άγαλμα και να το αφήσετε στη θέση του, να είναι ορατό, όπως του αξίζει, είπαν οι ρώσοι διπλωμάτες» σημειώνει η Repubblica. Ο δήμαρχος Αντρέι Κόλαρ, του Φιλελεύθερου Κόμματος απάντησε με ειρωνεία: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή, αν αυτό θέλει η Μόσχα». Η αντίδραση της ρωσικής πλευράς ήταν ακόμη πιο ειρωνική και πολύ οργισμένη: «Ισως ο δήμαρχος δεν αποφάσισε ακόμη ποιος νίκησε στον Β’ ΠΠ, οι Σύμμαχοι ή ο Αξονας…»
Το εν λόγω άγαλμα έχει καταστραφεί αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια, από το τέλος του Β’ΠΠ μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και την απελευθέρωση των δορυφόρων της. Τον περασμένο μήνα στο μνημείο πετάχτηκαν ροζ μπογιές, και αυτή ήταν η αιτία που ανάγκασε τον δήμαρχο να το σκεπάσει με πανιά.