Θεωρείται το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό των Αλπεων, γι’ αυτό και είναι γνωστό ως «το μαργαριτάρι της Αυστρίας», λόγω του εντυπωσιακά μαγευτικού τοπίου του.
Το Χάλστατ είναι μια μικρή κωμόπολη με εκπληκτική θέα που βρίσκεται μεταξύ του Σάλτσμπουργκ και του Γκρατς, στην Αυστρία.
Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην όχθη της ομώνυμης λίμνης (Hallstättersee), σε υψόμετρο 508 μέτρων στους πρόποδες των Αλπεων και αποτελεί έναν από τους παλαιότερους κατοικημένους οικισμούς στην Ευρώπη που δίκαια έχει αναγνωριστεί ως ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Ωστόσο, αυτό το πανέμορφο χωριό των 800 κατοίκων αντιμετωπίζει ένα οξύτατο πρόβλημα: την παράλογα αθρόα εισροή τουριστών, καθώς εκατοντάδες συρρέουν κάθε Σαββατοκύριακο για μια σέλφι δίπλα στη λίμνη, μετά τη διαρροή ενός «αστικού μύθου» πως το χωριό αποτέλεσε την έμπνευση για το «Αρεντελ», όπου διαδραματίζεται το «Frozen» της Disney.
Ολα άλλαξαν, πριν περίπου μια δεκαετία, το 2011. Την εποχή εκείνη, το χωριό προσέλκυε μόλις 100 επισκέπτες την ημέρα.
Τι συνέβη λοιπόν;
Οπως αναφέρει η Guardian, την περίοδο εκείνη ένας κινέζος μεγιστάνας δαπάνησε 800 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ενός ακριβούς αντιγράφου του χωριού στη νοτιοανατολική επαρχία του Γκουανγκντόνγκ.
Το Χάλστατ έγινε γνωστό στην μεγαλύτερη τουριστική δεξαμενή της οικουμένης και τα τελευταία οκτώ χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια για να επισκεφτούν το υποτιθέμενο σκηνικό του Frozen.
Και τι κάνουν όταν φτάνουν εκεί;
Προσπαθούν να βρουν ένα τόσο δα μικρό σημείο, μερικών εκατοστών, για να τραβήξουν μια φωτογραφία και στη συνέχεια να φύγουν.
Και μετά είναι και το άλλο: οι χιλιάδες τουρίστες αφήνουν τόνους σκουπίδιων, τα μαγαζιά ειναι μονίμως πακτωμένα, τα εστιατόρια το ίδιο, ενώ οι πιο… μάγκες Ασιάτες φέρνουν μαζί τους μέχρι και drones που τα σηκώνουν ανά πάσα στιγμή πάνω από την λίμνη, χαλώντας την ηρεμία και την γαλήνη του τοπίου.
Και οι ντόπιοι αισθάνονται σαν να ζουν σε ένα… θεματικό πάρκο, κάπως σαν την Ντίσνεϊλαντ.
Υπάρχει λύση;
Ο δήμαρχος της πόλης εξετάζει τρόπους μείωσης του αριθμού των τουριστικών λεωφορείων – περί τα 20.000 ετησίως! – κατά το ένα τρίτο, αλλά, όπως σημειώνει και η βρετανική εφημερίδα, «υπάρχουν όρια σε ό,τι μπορεί να γίνει νόμιμα καθώς δεν μπορείς να σταματήσεις απλώς τους ανθρώπους να εμφανίζονται στο χωριό σου».
Ειδικά καθώς το Χάλστατ αποτελεί ήδη πόλο έλξης και για άλλους, άσχετους με το Frozen, λόγους.
Το αλάτι που βρίσκεται στους λόφους πάνω από την πόλη, την έχει αναδείξει σε κέντρο εξόρυξης αλατιού.
Γι’ αυτό και αξίζει κανείς να επισκεφτεί τα πιο παλιά ορυχεία αλατιού στον κόσμο που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και να θαυμάσει μία από τις ωραιότερες σπηλιές του κόσμου με υπόγεια λίμνη.
Επίσης, στην περιοχή αυτή αναπτύχθηκε στην πρώιμη εποχή του σιδήρου «ο πολιτισμός του Χάλστατ» και από το 1846 έως το 1899 ανασκάφτηκε μια νεκρόπολη με πάνω από 2.000 τάφους, που προσελκύει το αρχαιολογικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον.