Η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο έβγαλε δύο ειδήσεις. Πρώτον, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μεικτά (ποσοστό 10,9%) καθώς και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, από την 1η Φεβρουαρίου. Και, δεύτερον, την εποχή που επιθυμεί ο Πρωθυπουργός να στηθούν εθνικές κάλπες: αναφερόμενος στις εκλογές είπε «τον Οκτώβριο του 2019 οι πολίτες να μπορούν και να συγκρίνουν».
«Είναι η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου στην κυβέρνησή μας» είπε ο κ. Τσίπρας, για να εξηγήσει τη σιγουριά του για εκλογές τον Οκτώβριο.
Αυτό που δεν εξήγησε είναι πώς ένας εργοδότης που σήμερα πληρώνει έναν εργαζόμενο κάτω των 25 ετών με τον υποκατώτατο, δηλαδή με 511 ευρώ μισθό, σε τρεις ημέρες θα πρέπει να του δίνει 650 ευρώ, δηλαδή αύξηση περί τα 27%….
Η έξοδος στις αγορές
Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι σήμερα ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πως η Ελλάδα ξεκίνησε διαδικασία έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος.
Οπως τόνισε, η εξέλιξη αυτή «κατεδαφίζει άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές».
Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακούς, αλλά «με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει».
Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στο 650 ευρώ. Αποκάλεσε επίσης ιστορικό βήμα την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου κατά 10,9% το μήνα.
Όπως υποστήριξε, «όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586 ευρώ, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε σχετικά με τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης ότι «αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται σε ένα βράδυ κατά 22% και 32%, για όλους όσοι πέρασαν στο βάναυσο καθεστώς του υποκατώτατου μισθού».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση έχει ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας έτσι ένα θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100.000 εργαζόμενους μέσα σε λίγους μήνες. «Καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε την μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018» σημείωσε και πρόσθεσε πως «μειώσαμε την ανεργία στο 18,3% το 2018 από το 27% το 2014».
Δεν είναι τυχαίο, συμπλήρωσε, ότι όλες οι κρίσεις της ιστορίας του καπιταλισμού ξέσπασαν όταν οι ανισότητες έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους.
Ιστορικό και πολιτικό γεγονός οι Πρέσπες
Παράλληλα, κατά την έναρξη της εισήγησής του αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας για «ιστορικό και πολιτικό γεγονός που σηματοδοτεί πολλά: Την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας με τους γείτονές μας, με τη Βόρεια Μακεδονία. Το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας, αλληλεγγύης και φιλίας στα Βαλκάνια. Αλλά και την ήττα του εθνικισμού και από τις δύο μεριές των συνόρων. Που είναι την ίδια στιγμή μια νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον και των δύο λαών στους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του μίσους».
«Σήμερα συζητάμε ένα θέμα που ακουμπά τον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου, των στρατηγικών μας στοχεύσεων αλλά κυρίως ακουμπά τον πυρήνα του κοινωνικού ζητήματος και των κοινωνικών σχέσεων» ανέφερε.