Φωτογραφία αρχείου από εργαστήριο ανάλυσης του ιού Sars-Cov-2 | Intime
Επικαιρότητα

Το 61,32% από τα δείγματα που ελέγχθηκαν είναι με μετάλλαξη Δέλτα – Αναλυτικά ανά περιοχή

Ο έλεγχος αφορά το διάστημα από τις 17 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου και έγινε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2. Στην Αττική η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων
Protagon Team

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η ανάλυση 856 δειγμάτων που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν την περίοδο από τις 17 Ιουνίου έως 12 Ιουλίου 2021.

Από τον έλεγχο των 856 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 760 με στελέχη του ειδικού ενδιαφέροντος και 69 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση.

Από τα 760 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 466 αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα (ινδική, ποσοστό 61,32%), τα 200 αφορούν τη μετάλλαξη Αλφα (βρετανική, ποσοστό 26,32%), τα 93 αφορούν τη Βήτα (Νοτίου Αφρικής, ποσοστό 12,24%) και ένα αφορά τη Γάμμα (βραζιλιάνικη, ποσοστό 0,13%).

Πίνακας με τις περιοχές όπου βρέθηκαν μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού

Τα αποτελέσματα του τελευταίου μήνα καθιστούν σαφές ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα η υποχώρηση της βρετανικής μετάλλαξης (Αλφα).

Διευκρινίζεται ότι μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής (εδώ) για τους αριθμούς της πανδημίας, ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), τόνισε ότι «βάσει των καινούργιων στοιχείων του ΕΟΔΥ, το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας».