Διαμαρτυρία για την καταπίεση, τη φυλάκιση και τη θανάτωση των ιρανών γυναικών έγινε στο Λονδίνο την Ημέρα της Γυναίκας | REUTERS/Hollie Adams
Επικαιρότητα

Το 2023 στο Ιράν οι μουλάδες εκτέλεσαν 834 θανατοποινίτες

Αποκαλυπτική έκθεση ΜΚΟ δείχνει πώς η θανατική ποινή χρησιμοποιείται από την ισλαμιστική εξουσία των σιιτών κληρικών για να φοβίσει και να καθυποτάξει τον λαό
Protagon Team

Με πρόσφατες τις ιρανικές εκλογές της 1ης Μαρτίου, στις οποίες επικράτησαν οι συντηρητικοί του καθεστώτος αλλά θριάμβευσε η αποχή, στην επικαιρότητα ήρθαν στοιχεία από μια ΜΚΟ με την ονομασία Iran Human Rights, τα οποία αφορούν την εφαρμογή της θανατικής ποινής στην ιρανική επικράτεια. Η Corriere della Sera τα προέβαλε, τονίζοντας ότι «η διάδοση του φόβου στην κοινωνία είναι ο μοναδικός τρόπος που απομένει στο ιρανικό καθεστώς για να εδραιωθεί στην εξουσία» και ότι «η θανατική ποινή είναι το κύριο εργαλείο του κράτους για τη διάδοση του φόβου».

Βάσει αυτών των στοιχείων, λοιπόν, το 2023 εκτελέστηκαν τουλάχιστον 834 θανατικές ποινές, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 43% σε σύγκριση με το 2022. Μόνο μία φορά στην τελευταία εικοσαετία καταγράφηκε μεγαλύτερος αριθμός εκτελέσεων. Το πιο ενδιαφέρον από τα δεδομένα που παρουσίασε η ΜΚΟ είναι ότι στο Ιράν γίνονταν τρεις-τέσσερις εκτελέσεις καθημερινώς αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου, ημέρα επίθεσης της Χαμάς στα ισραηλινά κιμπούτς. Και αυτό συνέβη επειδή η προσοχή του κόσμου εστράφη αλλού, στο Παλαιστινιακό και στα ευρύτερα θέματα της Μέσης Ανατολής, λέει η ΜΚΟ.

Οκτώ κρατούμενοι που συνελήφθησαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία της Κούρδισσας Μάσα Αμινί στο αστυνομικό τμήμα, απαγχονίστηκαν. Οι έξι από αυτούς κατηγορήθηκαν για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια επιβλήθηκαν δύο θανατικές ποινές για βλασφημία και μία για μοιχεία. Επίσης, θανατώθηκαν δύο πολίτες κάτοχοι διπλών διαβατηρίων, μάλιστα ο ένας από αυτούς, ονόματι Χαμπίμπ Ασιούμπ, είχε απαχθεί από τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες ενώ βρισκόταν στην Τουρκία.

Ενώ το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Εγκλημα υπέγραψε νέα συμφωνία συνεργασίας με το Ιράν, στην Ισλαμική Δημοκρατία απαγχονίστηκαν 471 κρατούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών. Από τις υπόλοιπες λεπτομέρειες της έκθεσης της ΜΚΟ οι Ιταλοί ξεχώρισαν επτά θανατικές ποινές που εκτελέστηκαν δημοσίως, την περίπτωση δύο ανηλίκων που θανατώθηκαν «την ώρα της διάπραξης του εγκλήματος» και τη δι’ απαγχονισμού θανάτωση 22 γυναικών.