Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο θα αντιμετώπιζε «μαζική ανυπακοή» αν αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με την εξόριστη ηγέτη της αντιπολίτευσης, Σβιατλάνα Τιχανόφσκαγια.
Μιλώντας στο Νταβός, όπου προσπαθεί για να ενισχύσει τη διεθνή υποστήριξη για την αντιπολίτευση της χώρας της, η Τιχανόφσκαγια δήλωσε ότι ενώ το Μινσκ βοηθούσε ήδη το Κρεμλίνο επιτρέποντας στα ρωσικά στρατεύματα να εκπαιδεύσουν και να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική υποδομή της χώρας, το καθεστώς Λουκασένκο είναι πιο αδύναμο και ασταθές από ό,τι μπορεί να αντιληφθεί η Δύση.
«Ο Λουκασένκο συμμετέχει ήδη πλήρως στον πόλεμο», δήλωσε στους Financial Times στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Το γεγονός όμως ότι τα στρατεύματά μας δεν έχουν σταλεί στην Ουκρανία δεν είναι γιατί δεν θέλει να το κάνει αλλά γιατί ξέρει ότι οι Λευκορώσοι δε θεωρούν εχθρούς τους Ουκρανούς», είπε.
Και πρόσθεσε ότι αν ο Λουκασένκο δώσει την εντολή για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία ή αν κηρύξει επιστράτευση, η ανυπακοή του λαού θα είναι μαζική, θα γίνουν απεργίες και οι πολίτες θα εγκαταλείπουν τη Λευκορωσία όσο πιο γρήγορα μπορούν. «Γι’ αυτό αμφιβάλλω αν θα δώσει αυτήν την εντολή», τόνισε.
Η ίδια δήλωσε ότι πλέον η βόρεια Ουκρανία είναι καλά προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο επίθεσης ρωσικών δυνάμεων από τη Λευκορωσία.
Ρωσία και Λευκορωσία διενεργούν κοινές ασκήσεις εναέριας εκπαίδευσης αυτήν την εβδομάδα.
Η 40χρονη Τιχανόφσκαγια αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί στη Λιθουανία, μετά την επανεκλογή του Λουκασένκο το 2020 μέσω νοθείας και τη βίαιη καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του. Η ίδια λέει ότι το Κρεμλίνο δεν θέλει να διακινδυνεύσει αλλαγή καθεστώτος στη Λευκορωσία και ότι δεν θα υποχρεώσει τον λευκορώσο δικτάτορα να στείλει στρατό στην Ουκρανία.
Δικάζεται ερήμην
Στο μεταξύ, η Λευκορωσία δικάζει ερήμην την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης με κατηγορίες για προδοσία, κάτι το οποίο η ίδια χαρακτήρισε «φάρσα και σόου».
Η Τιχανόφσκαγια αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών.
Επειτα από την καταστολή των διαδηλώσεων, η Τιχανόφσκαγια ηγήθηκε της εξόριστης αντιπολίτευσης και κατήγγειλε την εκλογή του Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 και αυτοανακηρύχθηκε νικητής.
Η Τιχανόφσκαγια, η οποία σήμερα ζει στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, δήλωσε ότι δεν αναμένει μια δίκαιη δίκη.
«Στη Λευκορωσία δεν υπάρχουν δίκαιες δίκες. Ζούμε σε μια απόλυτη ανομία στη χώρα μας και επομένως η αυριανή δίκη θα είναι μια φάρσα και ένα σόου, αλλά όχι πραγματική δικαιοσύνη», είπε και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τον διορισμένο από το δικαστήριο δικηγόρο, αλλά δεν έχει λάβει τίποτα.
Η Τιχανόφσκαγια και πολλοί άλλοι θα δικαστούν με κατηγορίες για προδοσία και απόπειρα κατάληψης της εξουσίας, ανακοίνωσε το δικαστήριο πριν από την έναρξη της δίκης.
Μια ημέρα πριν από την έναρξη της δίκης η Λευκορωσία απήγγειλε νέες κατηγορίες εις βάρος του φυλακισμένου συζύγου της Τιχανόφσκαγια, ενός 44χρονου βίντεο μπλόγκερ, ο οποίος συνελήφθη το 2020 ενώ προετοιμαζόταν να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον Λουκασένκο.
Η σύλληψή του ήταν εκείνη που οδήγησε την Τιχανόφσκαγια να θέσει υποψηφιότητα στη θέση του, παρότι δεν ήταν γνωστή στο κοινό, και της επιτράπηκε να συμμετάσχει.