Ευρωβουλευτές ψηφίζουν για να εγκρίνουν τις διαπραγματευτικές θέσεις | REUTERS/Vincent Kessler
Επικαιρότητα

Τις κόκκινες γραμμές για το Brexit ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

«Οχι» σε παράλληλες διαπραγματεύσεις -για την έξοδο και για την εμπορική συμφωνία- λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αφήνει -για τους τύπους- και ένα πολύ μικρό παραθυράκι να το ξανασκεφτούν όλοι και να αναστραφεί η διαδικασία
Protagon Team

Ο μηχανισμός του Brexit έχει αρχίσει να μπαίνει σε κίνηση με την κλεψύδρα να μετρά αντίστροφα ως τη λήξη της προθεσμίας το 2019.

Την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά πλειοψηφία υιοθέτησε τις κόκκινες γραμμές του πάνω στις οποίες θα κινηθεί η διαπραγμάτευση από την πλευρά της Κομισιόν. Με 516 ψήφους υπέρ και 133 κατά η υπερψήφιση ήταν αρκετά εύκολη και πέρασε το συμβολικό όριο των δύο τρίτων που θα έδειχνε την ενότητα των «27» για το ζήτημα.

Στο τέλος του μήνα, στις 29 Απριλίου, οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να εγκρίνουν αυτό το πλαίσιο ώστε μέσα στον Μάιο να αρχίσουν και επίσημα οι περίπλοκες διαδικασίες για την έξοδο της Βρετανίας.

Πρακτικά το σώμα επανέλαβε τις γραμμές που είχε θέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όταν είχε λάβει την επιστολή με την εκδήλωση πρόθεσης από την πλευρά της Βρετανίας να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του άρθρου 50.

Τι επιθυμεί όμως το Ευρωκοινοβούλιο; Οι συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση ΕΕ και Βρετανίας θα αρχίσουν μόνο όταν γίνει «σημαντική πρόοδος» στο νομοσχέδιο με το οποίο η Βρετανία θα υλοποιηθεί η έξοδος από την ΕΕ.

Επιπλέον, επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, στα δικαιώματα των τριών εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και του ενός εκατομμυρίου Βρετανών στις χώρες της ΕΕ.

Η Βρετανία από την πλευρά της θα ήθελε να αρχίσουν γρήγορα οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία – ει δυνατόν μάλιστα να διεξαχθούν παράλληλα.

Η μόνη -μικρή, αλλά ουσιαστική- διαφοροποίηση από την πρόταση Τουσκ αφορούσε την (πολυπόθητη για μερικούς) δυνατότητα αναστροφής του Brexit, η οποία πρέπει να έχει την έγκριση και των 27 κρατών μελών.

«Η πόρτα είναι ανοιχτή αν η Βρετανία αλλάξει γνώμη», είπε σχετικά ο Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών. Το ΕΛΚ κινήθηκε στη γραμμή «Εξοδος σημαίνει έξοδος», ωστόσο δεν καταψήφισε το «παραθυράκι».