Η μητέρα αράχνη και τα μικρά της που τρέφονται από το «γάλα της | Science
Επικαιρότητα

Της αράχνης το γάλα; Ναι, υπάρχει και αυτό

Για σχεδόν 40 ημέρες, μέχρι αυτά να ενηλικιωθούν, τρέφουν τα μικρά τους οι αράχνες ενός είδους που ζει στην Ασία – συμπεριφορά πολύ σπάνια σε μη θηλαστικά
Protagon Team

Η διάκριση ανάμεσα στα ζώα που θηλάζουν τα μικρά τους με γάλα από τη μητέρα και σε όσα τα τρέφουν με άλλους τρόπους χωρίζει στα δύο το ζωικό βασίλειο.

Κινέζοι επιστήμονες εντόπισαν όμως ένα είδος αράχνης που φαίνεται να τρέφει τα μικρά της με ένα είδος «γάλακτος» από το σώμα της.

Σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Science περιγράφουν την αράχνη του είδους Toxeus magnus, το οποίο ζει στη Ταϊβάν.

Τα μικρά (που φυσικά γεννήθηκαν από αβγά) είναι απόλυτα εξαρτημένα από το «γάλα» της μητέρας τους. Εντυπωσιακό είναι ότι το «γάλα» της αράχνης έχει αναλογικά τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη από το γάλα της αγελάδας, γράφει ο Guardian.

Η μητέρα-αράχνη αφήνει στη φωλιά κάποιες σταγόνες που τις πίνουν οι νεογέννητες αράχνες. Μετά «θηλάζουν» από το σώμα της μητέρας, από την οπή από την οποία οι μητέρες εναποθέτουν τα αβγά.

Το «γάλα» τρέφει τις μικρές αράχνες για σχεδόν 40 ημέρες, λίγο πριν φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία. Ως τότε είναι σε θέση να βρουν μόνες τους τροφή, αλλά εξαρτώνται από το γάλα της μητέρας που φαίνεται να βοηθά στην ανάπτυξη και στην επιβίωσή τους στην ενήλικη ζωή τους.

Το φαινόμενο του ταΐσματος των μικρών με ουσίες που μοιάζουν με γάλα εμφανίζεται σε ελάχιστα ζώα πέρα από τα θηλαστικά.

Τα περιστέρια και τα φλαμίνγκο, για παράδειγμα, παράγουν μια ουσία για τα μικρά τους από αδένα στο λαιμό τους, ωστόσο στις αράχνες ο «θηλασμός» είναι πολύ ασυνήθιστος όπως και η διάρκεια και η ένταση με την οποία γίνεται.