Μητσοτάκης και Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στο πλαίσιο της Γενικής Συνεύελευσης του ΟΗΕ | Dimitris Papamitsos / PM Handout / SOOC
Επικαιρότητα

Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, με την Αθήνα να βάζει το Κυπριακό στο τραπέζι

«Σε αυτή τη συγκυρία θα φέρουμε το θέμα στο τραπέζι» ανέφεραν για το ζήτημα της Κύπρου από το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο. Πρόκειται για το έκτο τετ α τετ των δύο ηγετών τον τελευταίο χρόνο!
Protagon Team

Θα είναι η έκτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν σε διάστημα ενός χρόνου –από μόνο του εντυπωσιακό επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς τους λεονταρισμούς «Μητσοτάκης γιοκ» του τούρκου προέδρου πριν από λίγα χρόνια. Το τι θα προκύψει, βέβαια, είναι άλλο ζήτημα.

Ο Πρωθυπουργός που βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη για την 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Ερντογάν, στις 11:40 π.μ. (τοπική ώρα, 18:40 ώρα Ελλάδας).

Η συνάντηση θα λάβει χώρα με τη γνωστή σύνθεση τρεις συν τρεις: πέραν των δύο ηγετών, το παρών θα δώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων.

Θα προηγηθεί τριμερής συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στην οποία θα συζητηθούν τα ενεργειακά και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – το μήνυμα της Αθήνας, όπως το διατύπωσαν κυβερνητικές πηγές είναι ξεκάθαρο: «δεν υπάρχει πραγματικό γεωπολιτικό ρίσκο στην υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης».

Την Κυριακή, στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων καθώς και με τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ.

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον Ερντογάν περιλαμβάνονται ο ελληνοτουρκικός διάλογος, το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις δηλαδη οι πόλεμοι σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, όπως και το Μεταναστευτικό.

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία δεν εξαρτώνται από τις αμερικανικές εκλογές, ενώ σημείωναν τα εξής:

«Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα εξετάσουμε το βάθος των θεμάτων στα οποία μπορούμε να εμβαθύνουμε. Σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο και με τη Μέση Ανατολή να παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να συζητάμε, να προωθούμε τη θετική ατζέντα και να αποφεύγουμε την κλιμάκωση είναι μια θετική κατάκτηση».

Επιπλέον, στη συνάντηση θα τεθεί και το Κυπριακό ζήτημα. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, τόνισαν: «Σε αυτή τη συγκυρία θα φέρουμε το θέμα στο τραπέζι. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών».

Οι δύο ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν για το φλέγον ζήτημα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού. Όπως επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές: «Οσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, τόσο εμείς θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία».