403
Ενα από τα πρώτα Rafale που παραδόθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι. Εκτοτε άρχισε η εκπαίδευση σε αυτά ελλήνων πιλότων | ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Την Τετάρτη στην Τανάγρα τα πρώτα έξι ελληνικά Rafale – οι τελευταίες ετοιμασίες

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2022, 16:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/01/2022, 17:31
Ενα από τα πρώτα Rafale που παραδόθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι. Εκτοτε άρχισε η εκπαίδευση σε αυτά ελλήνων πιλότων
|ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Την Τετάρτη στην Τανάγρα τα πρώτα έξι ελληνικά Rafale – οι τελευταίες ετοιμασίες

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2022, 16:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/01/2022, 17:31

Μόλις ενάμιση χρόνο από την πρώτη ανακοίνωση και έναν χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης, τα πρώτα έξι ελληνικά Rafale φτάνουν στην Ελλάδα αυτή την Τετάρτη.

Τα αεροσκάφη με τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας θα απογειωθούν νωρίς το πρωί από βάση της γαλλικής αεροπορίας στο Ιστρ και θα πετάξουν χωρίς στάση για την Ελλάδα. Αναμένεται να προσγειωθούν μετά το μεσημέρι στην Τανάγρα, στην 114 ΠΜ, όπου θα είναι η βάση τους.

Τη βάση επισκέφτηκε το Σάββατο, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επιθεώρησε μεταξύ άλλων τα ανταλλακτικά των νέων μαχητικών που ήδη βρίσκονται στη βάση, γεγονός που σημαίνει ότι τα Rafale θα είναι έτοιμα για επιχειρήσεις.

«Επισκέφτηκα την 114 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής μας Αεροπορίας, την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και την Υπηρεσία Πολεμικής Αεροπορίας Ελέγχου Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΥΠΑΕΑΒ) στην Τανάγρα, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και το αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Γιώργο Μπλιούμη. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης, ενημερώθηκα για την αποστολή, το έργο, τις τρέχουσες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητές της, και για την εξέλιξη των έργων στις υποδομές συντήρησης και υποστήριξης των νέων αεροσκαφών που θα παραλάβει η Πτέρυγα Μάχης.

»Τα 6 πρώτα υπερσύγχρονα γαλλικά Α/Φ Rafale F3R, θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Τανάγρας την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022, αποτελώντας το πρώτο βήμα της ανανέωσης του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών της πατρίδας μας. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά διαπίστωσα ότι προχωρούν όλες οι απαραίτητες εργασίες και διαδικασίες για την υποδοχή των πρώτων 6 Rafale F3R στην 332 Μοίρα ΓΕΡΑΚΙ» ανέφερε με ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Χαρδαλιάς.

Την Τετάρτη θα τροχοδρομήσουν στην πίστα της 114 ΠΜ δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια αεροσκάφη Rafale, όλα σε υπηρεσία μέχρι πρότινος στη γαλλική Πολεμική Αεροπορία.

Είναι αεροσκάφη με πολύ μεγαλύτερη ακτίνα δράσης από τα F-16 ή τα Mirage που διαθέτει η ΠΑ, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα όπλα σε μεγαλύτερη απόσταση.

Οι κινητήρες τους εισάγονται για πρώτη φορά σε μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και το πανίσχυρο ραντάρ του αεροσκάφους, τύπου AESA. (Τα αναβαθμισμένα F-16 θα έχουν και αυτά ραντάρ AESA). Μεταφέρουν πληθώρα οπλικών συστημάτων όπως τους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor, τους αντιπλοιϊκούς Exocet και τους αέρος-εδάφους SCALP.

Επί του εδάφους όλα είναι έτοιμα για την τεχνική υποστήριξη των έξι αεροσκαφών που θα γίνουν σταδιακά 24, με συνολικό κόστος (αεροσκάφη, όπλα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά) που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...