Στόχος της κυβέρνησης για το 2017 (ή για την ακρίβεια για το 2018): μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, ο διαγωνισμός θα γίνει εντός του 2017 και οι προσλήψεις θα αφορούν τα έτη 2018 – 2020.
Οπως ανακοίνωσε την Πέμπτη σε συνέντευξή του στην «Ελληνική Ραδιοφωνία Τρίπολης», με την ευκαιρία της περιοδείας του στην περιοχή, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, η προκήρυξη για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών θα εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Την ίδια εβδομάδα θα συγκληθεί διυπουργική σύσκεψη για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως είχε προαναγγείλει μία ημέρα νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Ο ίδιος δεν ανέφερε πόσες προσλήψεις θα γίνουν ή ποιο σύστημα θα εφαρμοστεί για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές.
Ωστόσο τόνισε ότι «η προσφορά των αναπληρωτών θα αναγνωριστεί» και άφησε να εννοηθεί ότι στους διορισμούς θα μετρήσει όχι μόνο η επίδοση των υποψηφίων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αλλά και η προϋπηρεσία όσων έχουν εργασθεί σε θέση αναπληρωτή. Οπως σημείωσε σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή, αυτό σημαίνει ότι περίπου 120.000 νέοι πτυχιούχοι από καθηγητικές σχολές (Φιλολογίες, τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής κ.λπ.) θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση.
Πάντως δεν είναι ακόμη σαφές ποιο θα είναι το νέο σύστημα διορισμών, ενώ η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος δεν έχει καταθέσει ακόμη συγκεκριμένη πρόταση. Η θέση της είναι να διορισθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που έχουν δουλέψει ως αναπληρωτές. Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έχει προτείνει ένα σύστημα μοριοδότησης μέσω του ΑΣΕΠ που να συμπεριλαμβάνει μοριοδότηση στην οποία θα υπολογίζεται μία μονάδα για κάθε μήνα προϋπηρεσίας, μία μονάδα για κάθε βαθμό πάνω από τη βάση σε οποιονδήποτε προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (επιλέγεται ο διαγωνισμός εκείνος στον οποίο ο εκπαιδευτικός έχει επιτύχει την καλύτερη βαθμολογία) και μία μονάδα για κάθε χρόνο από τη λήψη πτυχίου.
«Από το 2009 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένας μόνιμος διορισμός στην εκπαίδευση, όταν την ίδια χρονική περίοδο είχαμε πλέον των 30.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών», τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο κ. Γαβρόγλου. «Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας πορείας, δύσκολης αλλά και ελπιδοφόρας. Οι διορισμοί δηλώνουν την αρχή του τέλους ενός απαράδεκτου καθεστώτος στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που ολοένα και περισσότερο βασίζεται σε αναπληρωτές καθηγητές, των οποίων την προσφορά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο», συμπλήρωσε.
Επανέλαβε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τη σύσταση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα οικονομικά της εκπαίδευσης και ότι θα υπάρξει δέσμευση ότι σε τρία χρόνια θα αντιμετωπισθούν όλες οι ανελαστικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, λειτουργικές απαιτήσεις και υλικές υποδομές.
Ο τελευταίος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς έγινε το 2009. Επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριο του 2008, αλλά μετατέθηκε για τον Ιανουάριο λόγω των γεγονότων που ακολούθησαν τη δολοφονία Αλέξη Γρηγορόπουλου. Επομένως καθώς τα σχολικά έτη 2014-2015 και 2015-2016 δεν πραγματοποιήθηκαν διορισμοί, οι συνολικές αιτήσεις για τις 20.000 θέσεις αναπληρωτών που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2015 για το σχολικό έτος 2015-16 προσέγγισαν τις 130.000! Και στα ίδια σχεδόν επίπεδα ήταν ο αριθμός των αιτήσεων για τις θέσεις αναπληρωτών του τρέχοντος σχολικού έτους.
Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί κατά του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.