Η Τουρκία αναμένεται να επανεξετάσει την απόφαση του 2004 για την κατάργηση της θανατικής ποινής στη χώρα σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης το Σάββατο, σε συνέχεια των αναφορών του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μία ποινή που θα προκαλεί «φόβο» στους εμπρηστές των δασών.
Η θανατική ποινή αφαιρέθηκε από το τουρκικό Σύνταγμα κατά τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Ερντογάν. Ωστόσο, έπειτα από την πρόσφατη πυρκαγιά στο τουριστικό θέρετρο της Μαρμαρίδας, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι χρειάζονται αυστηρότερες ποινές.
Ειδικότερα, αφότου επισκέφτηκε το σημείο της πυρκαγιάς, την Παρασκευή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η τιμωρία για τους εμπρηστές δασών θα πρέπει να είναι «εκφοβιστική και αν αυτό απαιτεί την θανατική ποινή, τότε θα είναι η θανατική ποινή».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Αγκρί της ανατολικής Τουρκίας ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ χαρακτήρισε το σχόλιο αυτό «οδηγία» του τούρκου προέδρου. «Εχουμε αρχίσει να το επεξεργαζόμαστε στο υπουργείο», είπε ο ίδιος.
Η ισχύουσα τιμωρία για τους εμπρηστές είναι δεκαετής ποινή κάθειρξης και αυξάνεται σε ισόβια κάθειρξη αν ο εμπρησμός είναι μέρος οργανωμένου εγκλήματος.
Σημειώνεται πως οι Αρχές ανέφεραν ότι ένας συλληφθείς σε σχέση με την πυρκαγιά στην Μαρμαρίδα –η οποία τέθηκε υπό έλεγχο το Σάββατο– ομολόγησε ότι την προκάλεσε, όπως μετέδωσε το Reuters.
Κατά τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο συλληφθείς παραδέχτηκε ότι έβαλε φωτιά στο δάσος από απόγνωση, λόγω οικογενειακών προβλημάτων.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Δασών Βαχίτ Κιρίστσι δήλωσε την Παρασκευή ότι το 88% των δασικών πυρκαγιών στην Τουρκία οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα.
Αξίζει να αναφερθεί πως τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν όσο και στελέχη του κόμματός του έχουν αναφερθεί ξανά στο ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, το 2016, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο τούρκος πρόεδρος είχε παραπέμψει, μάλιστα, το ζήτημα αυτό στη λαϊκή βούληση, λέγοντας στο παρελθόν πως «εάν ο λαός πει “θανατική ποινή”, τότε η συζήτηση θα έχει λήξει».
Η ΕΕ έχει διαμηνύσει στην Αγκυρα πως η επαναφορά της θανατικής ποινής θα σημάνει τη λήξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.