Ο Μαριάνο Ραχόι μετά το υπουργικό συμβούλιο ανακοινώνει τα μέτρα που αίρουν την αυτονομία της επαρχίας | REUTERS/Juan Medina
Επικαιρότητα

Ισπανία: Διάλυση της βουλής της Καταλονίας, εκλογές σε ένα εξάμηνο

Τρεις εβδομάδες μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα με το οποίο οι Καταλανοί ψήφισαν υπέρ της απόσχισης, η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να αναστείλει ως ένα βαθμό την αυτονομία της επαρχίας και να προκηρύξει εκλογές τους επόμενους μήνες - Το βράδυ η απάντηση του Πουτζδεμόν
Protagon Team

Το έσχατο όπλο της αναστολής της αυτονομίας της Καταλονίας αποφάσισε να ενεργοποιήσει εν μέρει η κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία θα διαλύσει το κοινοβούλιο της επαρχίας για να προκηρύξει εκλογές εντός έξι μηνών – και μάλλον όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Παρά ταύτα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη, η κυβέρνηση δεν θα ενεργοποιήσει τη δυνατότητα που της δίνει το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος για να αναλάβει πλήρως και απευθείας τη διοίκηση της επαρχίας.

Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στη Βαρκελώνη όπου ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν θα κάνει δηλώσεις στις 22:00 (ώρα Ελλάδος).

Η στάση της κυβέρνησης συνοψίζεται ίσως στην αναφορά του Ραχόι ότι «δεν ήταν η πρόθεση, ούτε η επιθυμία μας» να φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Στο «αλλά» που υπονοείται στην πρόταση υπάρχει βεβαίως η απειλή της πλήρους άρσης της αυτονομίας πάντα.

Ο Ραχόι, όπως σημειώνει το Reuters, χαρακτήρισε τις αποφάσεις της κυβέρνησης μέτρο για την αποκατάσταση του νόμου και διασφάλισης ότι οι περιφερειακοί θεσμοί θα είναι ουδέτεροι. Επισήμανε ακόμη ότι πρόκειται για κινήσεις που εγγυώνται τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι «ανησυχητικά» και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι η επαρχία, όσο και αυτό είναι η επιδίωξη της ηγεσίας της, δεν θα γινόταν αυτόματα μέλος της Ενωσης, κάτι που είχε ξεκαθαρίσει και για τη Σκωτία, έστω και αν το «διαζύγιο» με το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν σε εκείνη την περίπτωση περισσότερο συναινετικό.

Σάββατο πρωί. Ο Μαριάνο Ραχόι (στο μέσον) προσέρχεται στο κρίσιμο -και τρόπον τινά ιστορικό- υπουργικό συμβούλιο (REUTERS/Ivan Alvarado)
Ποιοι στηρίζουν τη Μαδρίτη

Τα μέτρα θα τεθούν προς έγκριση στη Γερουσία στις 27 Οκτωβρίου. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία στο σώμα και δεν πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις κατά τη διαδικασία.

Η Μαδρίτη έχει την πλήρη στήριξη του βασιλιά Φελίπε και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει δηλώσει ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα για το οποίο δεν θα παρέμβει, αλλά μέρους της αντιπολίτευσης, καθώς τουλάχιστον οι Σοσιαλιστές έχουν στηρίξει άμεσα την κυβέρνηση Ραχόι στις θέσεις της.

Στο δημοψήφισμα, στο οποίο προσήλθε λίγο πάνω από το 40% των εκλογέων της περιοχής,  το αίτημα για ανεξαρτησία έλαβε πάνω από το 90%. Ωστόσο η διαδικασία σημαδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια και πάνω από 800 τραυματίες όταν η ισπανική αστυνομία επενέβη για να εμποδίσει τη διαδικασία.

Τι προβλέπει το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος

Το άρθρο επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση ισπανικών ημιαυτόνομων περιοχών σε περιπτώσεις κρίσεων. Από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, μετά τη πτώση του φρανκισμού τη δεκαετία του ΄’70, δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Προβλέπει ότι αν μια περιφερειακή κυβέρνηση «ενεργεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να απειλείται σοβαρά το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η Μαδρίτη «μπορεί να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την υποχρεώσει να συμμορφωθεί δια της βίας».

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«1. Εάν μία αυτόνομη κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος».

«2. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η κυβέρνηση μπορεί να δίνει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».

Φεύγουν οι επιχειρήσεις

Εν τω μεταξύ, σχεδόν 1.200 επιχειρήσεις όλων των οικονομικών μεγεθών έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μεταφέρουν την εταιρική έδρα τους εκτός της Καταλονίας, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ισπανίας.

Συγκεκριμένα, μεταξύ της 2ας Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, και της 19ης Οκτωβρίου, 1.185 επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους. Η κορύφωση του φαινομένου καταγράφηκε στις 19 Οκτωβρίου με 268 μεταφορές, δηλαδή την ημέρα των ανακοινώσεων της Μαδρίτης να αναστείλει εν μέρει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας.

Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων, μονάχα 52 εταιρείες εγκαταστάθηκαν στην Καταλονία.