Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2015 | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Την απλή αναλογική (ξανα)βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση

Το ενδεχόμενο να αλλάξει εκ νέου ο εκλογικός νόμος -και αν υπάρχει σύγκλιση των κομμάτων, να αλλάξει από τις επόμενες εκλογές- έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης
Protagon Team

Θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου -που ναι μεν άλλαξε επί το αναλογικότερο αλλά θα εφαρμοστεί από την μεθεπόμενη αναμέτρηση- βάζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Στόχος να ισχύσει η απλή αναλογική από αυτές και όχι τις επόμενες εκλογές, όπως είπε.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στον Real Fm ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «η απλή αναλογική είναι ήδη ψηφισμένος νόμος δεν κατόρθωσε να μαζέψει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να ισχύσει στις επόμενες εκλογές», απάντησε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «θα ήταν θετικό αν έχουμε μια μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων», υπέρ της έγκρισης ενός νέου νόμου ώστε να ισχύσει άμεσα. «Μένει να το δούμε, αλλά για την ώρα δεν έχω ακούσει κάτι δημόσια».

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις αμέσως επόμενες εκλογές απαιτείται από το σύνταγμα πλειοψηφία 200 βουλευτών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει 153 (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) βουλευτές και η ΝΔ 75 βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, ο ίδιος εκτιμά ότι δεν θα γίνουν. Αυτό, όπως εξήγησε ότι δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης: «Θα έλεγα ότι είναι καταστροφική στη δεδομένη συγκυρία η θέση της ΝΔ που ζητά εκλογές, χωρίς να έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό και χωρίς κατ’ ουσίαν να το θέλει και η ίδια της η “καρδούλα”».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης θεωρεί ότι είναι αναστρέψιμη.

Σχετικά με την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να προχωρήσει και χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, επισημαίνοντας ότι είναι προτιμότερος ένας πολιτικός συνομιλητής, «έστω κι αν διαφωνεί, διότι με αυτόν γίνεται η διαπραγμάτευση, παρά έναν ψυχρό τεχνοκράτη, ο οποίος θέλει με έναν άκαμπτο τρόπο να υλοποιήσει κάποιες συνταγές που στις περισσότερες χώρες όπου έχουν εφαρμοστεί δεν έχουν και θετικά αποτελέσματα».

Υπενθύμισε ότι «αρκετούς μήνες πριν δημόσια είχα πει ότι μπορούμε και μόνοι μας, σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ» και πρόσθεσε ότι «οι θέσεις που έχει υποστηρίξει το ΔΝΤ για την ανάγκη να παρθούν επιπλέον μέτρα, μας οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα αδυνατίσει το μέτωπο των σκληρών δυνάμεων που απαιτούν νέα μέτρα εδώ και τώρα».

Το Ταμείο, «εάν ήταν σύμμαχός μας επί της ουσίας, τότε δεν θα ζητούσε μέτρα που δυσκολεύουν την αποπληρωμή και την εξυπηρέτησή του -εννοώ τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αρα υπάρχει μία αντίφαση που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν ξέρουμε τι πραγματικά θέλει».

Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών έρχεται μέσα στη συγκυρία των δηλώσεων του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος την Κυριακή ερωτώμενος για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είπε ότι «στις μέρες που ζούμε, δεν αποκλείω τίποτα».

Επιπλέον, ο ίδιος είπε ότι σε περίπτωση που οι δανειστές προκαλέσουν το «απόλυτο αδιέξοδο» (το οποίο ο ίδιος δεν το πιστεύει, όπως δεν πιστεύει και ότι επίκειται κάτι τέτοιο) «ούτε παραλογισμούς θα υπογράψουμε, ούτε θα επιτρέψουμε να πέσουν στο κενό οι θυσίες του λαού μας».