Από αριστερά, επάνω: Μπιγιονσέ, Ρουθ Γκίνσμπεργκ, Αρίθα Φράνκλι, Χίλαρι Κλίντον. Από αριστερά, κάτω: Μέριλιν Μονρόε, Σερένα Γουίλιαμς, Μισέλ Ομπάμα και βασίλισσα Ελισάβετ Β' | Time magazine
Επικαιρότητα

Time: Οι 100 γυναίκες που σημάδεψαν τον κόσμο

Το περιοδικό δημιούργησε καινούργια εξώφυλλα για κάθε χρονιά από το 1920 έως το 2019, με τις γυναίκες που άφησαν τη σφραγίδα τους στην πολιτική, τις επιστήμες, τον ακτιβισμό, τα Γράμματα και τις Τέχνες, τον αθλητισμό και άλλους τομείς
Protagon Team

Τις 100 γυναίκες που καθόρισαν και σε πολλές περιπτώσεις άλλαξαν τον κόσμο μας, τα τελευταία 100 χρόνια, τιμά «αναδρομικά» το περιοδικό Time, που απονέμει κάθε χρόνο τον τίτλο «Πρόσωπο της Χρονιάς».

Δεν ήταν, βέβαια, πάντα έτσι. Τα πρώτα 72 χρόνια, το περιοδικό απένειμε τον τίτλο «Αντρας της χρονιάς», κάτι που άλλαξε μόλις το 1999.

Από πάνω αριστερά: Η Τζέιν Φόσετ, η Μπιγιονσέ, η Ρουθ Γκίνσμπεργκ, η Τόνι Μόρισον, η Γκρέις Χόπερ, η Τζάκι Κένεντι, η Τζούντιθ Χιούμαν και η Μάργκαρετ Τσέις Σμιθ, στα καινούργια εξώφυλλα του περιοδικού

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, πάντα ήταν κάποιος άνδρας, συνήθως κάποιος πρόεδρος, πρωθυπουργός, μεγιστάνας ή επιχειρηματίας.

Για αυτό το δημοσίευμα, όπως εξηγεί η σύνταξη του περιοδικού, επιλέχθηκαν γυναίκες που θα μπορούσαν εξίσου να είχαν αναδειχθεί πρόσωπα της χρονιάς στην εποχή τους. Οχι μόνο αυτές που επηρέασαν τον κόσμο μέσω της πολιτικής και από θέσεις εξουσίας, αλλά πολύ περισσότερο μέσω του ακτιβισμού, των τεχνών και του πολιτισμού.

Οι Λουσίλ Μπολ, Αντζελα Ντέιβις, Μέριλιν Μονρόε, βασίλισσα Ελισάβετ Β’, Μάργκαρετ Θάτσερ, Οπρα Γουίνφρι, Χίλαρι Κλίντον, Σερένα Γουίλιαμς, Ελεν Ντε Τζενέρις, Γκρέτα Τούνμπεργκ, Ιντιρα Γκάντι και άλλες γυναίκες που συμπεριλαμβάνονται στο αφιέρωμα – Time

Οπως γράφει η πρώην αρχισυντάκτρια του Time, Νάνσι Γκιμπς, «οι γυναίκες ασκούσαν ήρεμη δύναμη πολύ πριν αυτή οριστεί ως ιδέα. Για να αναγνωρίσει κάποιος αυτές τις γυναίκες, δημιουργήσαμε 89 νέα εξώφυλλα του TIME, αρκετά από τα οποία είναι δημιουργίες πολλά υποσχόμενων καλλιτεχνών. 

»Εχουμε αφήσει ανέγγιχτα τα 11 εξώφυλλα των γυναικών που κέρδισαν τον τίτλο του “Προσώπου της χρονιάς”. Οι 100 αυτές επιλογές είναι το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης διαδικασίας η οποία ξεκίνησε με περισσότερες από 600 υποψηφιότητες, που έκανε το προσωπικό μας.

Ορισμένα ακόμα από τα εξώφυλλα του Time

»Κατά τη διαδικασία αυτή προέκυψαν αρκετά ερωτήματα: «Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα;» και «Πώς η κοινωνία απέτυχε να αναγνωρίσει την προσφορά των γυναικών;». Μία απάντηση έδωσε η φεμινίστρια Γκλόρια Στάινεμ, επιλογή μας για το έτος 1970, και από την οποία ζητήσαμε να αναμοχλεύσει ένα κείμενό της που είχε γράψει για το Time εκείνη τη χρονιά, με τίτλο «Πώς θα είναι αν οι γυναίκες κερδίσουν;», μία σπάνια ευκαιρία να αναλογιστεί τα 50 χρόνια αλλαγών», κατέληξε η Γκιμπς.

Στη λίστα με τις 100 γυναίκες συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί, επιστήμονες, ακτιβίστριες, δικαστικοί, εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, αθλήτριες κ.ά.