H συζήτηση στην Ολομέλεια την Τρίτη αναδείχτηκε σε μια αναπάντεχη σύγκρουση κορυφής, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα —κάτι που θεωρητικά είχε αποκλειστεί μετά την χωρίς πρόσφατο προηγούμενο απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή. Ο Πρωθυπουργός μίλησε με αφορμή νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων νέο μισθολόγιο για τους στρατιωτικούς από την Πρωτοχρονιά του 2024, αλλά η αντιπαράθεσή του με τον κ. Τσίπρα κάθε άλλο παρά μόνο για τις Ενοπλες Δυνάμεις ήταν.
Ακούστηκαν βέβαια οι βασικές θέσεις των δύο παρατάξεων για την Αμυνα και τα εξοπλιστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εμείς, κ. Τσίπρα, κάναμε συμφωνίες σε επίπεδο κράτους. Χωρίς μεσάζοντες. Χωρίς να διακινείται μαύρο χρήμα, όπως γινόταν άλλες εποχές. Και αυτό ενόχλησε πολλούς…» είπε ο Πρωθυπουργός και έκανε κάποιες συγκρίσεις:
«Πριν από τέσσερα χρόνια μας παραδώσατε την κυβέρνηση, ποια ήταν, αλήθεια, η ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας; Στην Αεροπορία η Τουρκία ετοιμαζόταν να παραλάβει 6 από τα 100 F-35 που είχε παραγγείλει. Εμείς, ως χώρα, η δική σας κυβέρνηση, είχαμε συμφωνήσει την αναβάθμιση των Βάιπερ χωρίς να νομοθετήσουμε. Νομοθετήσαμε εμείς, η κυβέρνησή μας, και την ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο του 2019. Σήμερα η Ελλάδα έχει αποκτήσει 24 Rafale, που μας δίνουν υπεροχή, προχωρά σε αναβάθμιση των Βάιπερ, και έχουμε την πρόταση να προσθέσουμε μια μοίρα F35 με ημερομηνία παραλαβής το 2028. Η Τουρκία είναι έξω από πρόγραμμα F35 και έχει τεράστιες δυσκολίες αναβάθμισης των F16, σε ένα βαθμό γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική έπαιξε σωστά τα χαρτιά της. Τυχαία έγιναν όλα αυτά;».
«Εχω υποχρέωση να θωρακίσω τις Ενοπλες Δυνάμεις ακόμα και για εποχές που ίσως να μην είμαι εγώ Πρωθυπουργός», σημείωσε ο ίδιος σε μια στιγμή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στο προσωπικό του μέλλον, μετά την πρωθυπουργία.
Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να παριστάνει «τον μόνο πατριώτη» και «προστάτη της Εθνικής Αμυνας», κουνώντας το δάχτυλο στους πολιτικούς του αντιπάλους και εγκαλώντας τους για «έλλειμμα πατριωτισμού». «Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Με αυτά θα πορευτείτε;», διερωτήθηκε, ενώ σχολίασε ότι «από την πολλή προστασία είχε καλωδιωμένους τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων». «Πατερούλης και Μεγάλος Αδελφός, ταυτόχρονα», είπε με νόημα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιπαραβάλλοντας τα 15 δισ. των δαπανών για εξοπλιστικά της τελευταίας τετραετίας και την, κατά την άποψή του, «υπερκοστολόγηση του αεροπορικού κέντρου της Καλαμάτας» με τη μέριμνα για το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ» στους άνδρες και στις γυναίκες που χειρίζονται τα όπλα. «Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση προεκλογικά δεν λύνει κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα, παρά μόνο ένα δίκαιο αίτημα που αφορά τον στόλο» είπε, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα αποτελούν «υποσχέσεις» για μετά τις εκλογές.
Παραπέμποντας, στη συνέχεια, στην προηγούμενη διακυβέρνηση επί ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι «μέτραγαν και το τελευταίο ευρώ» και, παρά τη «διεθνή επιτροπεία», έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να κρατήσουν υψηλό ηθικό στις Ενοπλες Δυνάμεις και να ενισχύσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα, σε αντίθεση με τις προμνημονιακές κυβερνήσεις, στις οποίες καταλόγισε ότι είχαν «κάνει τα εξοπλιστικά προγράμματα όχημα για σπατάλες, πλουτισμό και μίζες» και γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, «χρεοκοπήσαμε και μπήκαμε σε μνημόνια».
Πότε θα γίνει το ντιμπέιτ;
Αλλά αυτά ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα. Αλλά σημεία της συζήτησης στη Βουλή είχαν πιο ενδιαφέρον.
Για παράδειγμα μάθαμε ότι θα υπάρξει τηλεμαχία εν όψει των εκλογών. Όχι άμεσα, αλλά θα γίνει. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έχει επιλέξει κατά τα άλλα να μη βρίσκεται στη Βουλή, προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη για ντιμπέιτ: «είμαι ανοικτός για οποιαδήποτε σύγκριση και σύγκρουση, ελάτε να πάμε αύριο το πρωί σε μια τηλεμαχία να μιλήσουμε για το αύριο. Επτά χρόνια το αποφεύγετε, γιατί αφού είστε τόσο σίγουρος δεν έρχεστε και κρύβεστε;», είπε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Πρωθυπουργός του απάντησε: «Δεν σας αρέσει η Βουλή κ. Τσίπρα και θέλετε τηλεμαχία; Κάθε πράγμα στην ώρα του».
Ο ύμνος του ΕΑΜ
Επίσης, κάναμε και πάλι ένα ταξίδι στο παρελθόν και στις εντάσεις του Εμφυλίου. Ο κ. Μητσοτάκης έψεξε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή στην πρόσφατη ομιλία του στην Πάτρα επέλεξε να έχει για εισαγωγή τον ύμνο του ΕΑΜ, υπενθύμισε ότι η ΝΔ επιλέγει να στέκεται στο γεγονός ότι αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα και επέκρινε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μας θυμίζει τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας» —παρότρυνε έτσι τον κ. Τσίπρα: «διαλέξτε άλλη μουσική στο ξεκίνημα των συγκεντρώσεών σας από τον ύμνο του ΕΑΜ».
Απαντώντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίστηκε το 1982, το ΕΑΜ είναι κομμάτι της εθνικής αντίστασης και συνεπώς δεν είναι κάτι που πρέπει μας διχάζει. «Να σας θυμίσω ότι εκτροπή επέλεξε τότε η παράταξη σας ο Αβέρωφ , που αποχώρησε όταν αναγνωρίστηκε η εθνική αντίσταση από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου» προσέθεσε, σε μια ακόμα προσπάθεια να καπηλευτεί την ιστορία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
♦ Διαβάστε: Ο Μητσοτάκης υπενθύμισε στον Τσίπρα τον… Καμμένο
Σε ένα άλλο σημείο, ο κ. Τσίπρας καταπιάστηκε με το αγαπημένο του θέμα, τις δημοσκοπήσεις, προσπαθώντας να τεκμηριώσει τη θεωρία του ότι δεν λένε την αλήθεια και πως η διαφορά υπέρ της ΝΔ δεν είναι τόσο μεγάλη. Σε αυτήν την προσπάθειά του ταξίδεψε ως την Κύπρο.
«Οποτε κι αν κάνει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντηση. Δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι. Και δείτε τα αποτελέσματα στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά παραπέμποντας στην έκπληξη του ζευγαριού των υποψηφίων της β’ Κυριακής στη Μεγαλόνησο: Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Μαυρογιάννης, ο οποίος στις κάλπες της περασμένης Κυριακής προσπέρασε τον, εκ των φαβορί για την προεδρία, Ανδρέα Νεοφύτου.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε την ευκαιρία να περάσει έτσι. Υπενθύμισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην Κύπρο, «αυτός που βγήκε πρώτος, όλες οι δημοσκοπήσεις πρώτο τον έδειχναν. Αυτός που εμφανιζόταν τρίτος στις δημοσκοπήσεις βγήκε δεύτερος. Οπότε, κ. Τσίπρα, προσέξτε μη συμβεί και εδώ κάτι αντίστοιχο», του είπε με νόημα, υποδεικνύοντάς του τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν δεύτερο να υποχωρήσει κι άλλο.