Στη σημασία της δεύτερης (τηλεφωνικής) παρέμβασης Τραμπ (εδώ) προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στάθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Οπως είπε, η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού προέδρου με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ προκειμένου να μην υπάρχουν εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα.
Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι το συμφέρον των ΗΠΑ δεν συνάδει με εντάσεις στην περιοχή μας, το έχουν διαμηνύσει πολλές φορές σε όλους τους τόνους, σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, για να σχολιάσει αναφορικά με τη βαρύτητα της παρέμβασης Τραμπ, ότι το βάρος των ΗΠΑ είναι μεγάλο για να μη το ζυγίζει κάνεις.
Περιμένουμε από εδώ και περά τις έμπρακτες ενέργειες της Τουρκιάς, ανέφερε ο κ. Πέτσας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνουν άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης και μετά να αρχίσουν συζητήσεις για τη μόνη διμερή διαφορά που -όπως επανέλαβε- είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε εξάλλου πως είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με την Αλβανία για συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ. «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε νεότερα και εκεί», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει σε δημοσίευμά της και η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει σε εφαρμογή και κινήσεις που καθιστούν σαφές ότι δεν θα αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις με παθητικότητα. Το μήνυμα έχει ήδη διαβιβασθεί με τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο που κυρώθηκαν από τη Βουλή, αλλά και με την προαναγγελία για άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Το επόμενο βήμα, όπως ανάφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχεδιάζεται ήδη νοτίως της Κρήτης, με επέκταση και εκεί της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια. Η κίνηση είναι προφανές ότι αποτελεί άλλη μία έμπρακτη απάντηση στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο .
Τι λέει το Μαξίμου για τη νέα παρέμβαση Τραμπ
Σύμφωνα με το Μαξίμου, κατά τη νέα τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ».
Είχε επίσης την ευκαιρία να επαναλάβει και την πάγια θέση της χώρας στην τελευταία ελληνοτουρκική κρίση – πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».
Κυβερνητικές πηγές αξιολογούν θετικά τη νέα παρέμβαση Τραμπ, καθώς όπως σημειώνουν, ο αμερικανός πρόεδρος «έχει μεγαλύτερη επιρροή στον Ερντογάν από ό,τι η Ανγκελα Μέρκελ».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ δύο νατοϊκών συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο και «επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους».
Η αντίστοιχη ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας ανέφερε ότι οι δύο άνδρες «συζήτησαν τηλεφωνικά χθες Τετάρτη για διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου». Κατά το πρακτορείο Anadolu, όμως, ο Ερντογάν φέρεται να είπε στον προεδρο των ΗΠΑ ότι η χώρα του επιθυμεί την αποκλιμάκωση, επιμένοντας πως «δεν είναι αυτή που προκαλεί αστάθεια στην περιοχή». «Η Τουρκία», ισχυρίστηκε, «έχει αποδείξει με σαφείς κινήσεις πως θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να οικοδομήσει τον διάλογο».
Μένει να αποδειχθεί εάν η παρέμβαση Τραμπ θα έχει προσεχώς κάποιο αποτέλεσμα, με την Αθήνα πάντως να καθιστά σαφές ότι γι’ αυτό απαιτούνται συγκεκριμένες κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της Αγκυρας. Και η νέα Navtex για συνέχιση των παράνομων ερευνών του «Ορούτς Ρέις» που έσπευσε να εκδώσει την Πέμπτη η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης.
Σε ναυάγιο η διαμεσολάβηση του Βερολίνου;
Την ίδια ώρα όλα δείχνουν ότι η διαμεσολάβηση του Βερολίνου οδηγείται σε ναυάγιο. Απομένει το τηλεφώνημα, που κατά πληροφορίες θα κάνει η Ανγκελα Μέρκελ στον τούρκο πρόεδρο, αναλαμβάνοντας για τρίτη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα, προσωπικά, τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Εν αναμονή εξάλλου της λίστας κυρώσεων που θα παρουσιάσει -όπως ο ίδιος έχει προαναγγείλει- ο υπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στην άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που ξεκίνησε χθες στο Βερολίνο, εκτίμηση του Μαξίμου είναι ότι μία τέτοιου είδους «συνθετική πίεση» στον Ερντογάν θα μπορούσε να αποδώσει τα προσδοκώμενα για την Ελλάδα αποτελέσματα.
Ερωτηθείς εάν η γερμανική πλευρά είναι αισιόδοξη για την εξεύρεση κοινής γραμμής μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, επανέλαβε τη θέση ότι απαιτείται διπλωματική λύση στη διένεξη της Ανατολικής Μεσογείου, όπως είπε και κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Αθήνα και Αγκυρα.
«Κανείς δεν θέλει να λύσει αυτή τη διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία. Πρέπει να διεξαχθούν και συνομιλίες απευθείας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη. Οι προϋποθέσεις για αυτές τις συνομιλίες είναι να τερματιστούν οι κινήσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Διότι σίγουρα οι πλευρές δεν θα καθίσουν στο τραπέζι, εάν βρίσκονται πολεμικά πλοία το ένα απέναντι στο άλλο στην Ανατολική Μεσόγειο», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο γερμανός ΥΠΕΞ.
Στο ερωτημα αν τουρκικές έρευνες (σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή της κυπριακής ΑΟΖ) είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν», συμπληρώνοντας ότι «πιθανόν -και αυτό θα ήταν η πιο εύκολη οδός- , να τα επιλύσουν τα αρμόδια Δικαστήρια.
Από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε ότι «βασικός στόχος είναι και παραμένει να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της ΕΕ που απειλούνται, ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιτρέψουμε στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα».
«Συμφωνήσαμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.
Σε πιο αυστηρό ύφος ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε πως αυτό που διακυβεύεται, είναι η ίδια η αξιοπιστία της Ευρώπης, κάνοντας λόγο για αρχές και αξίες οι οποίες θα πρέπει να προστατευθούν, σε ό,τι αφορά τις «παράνομες και προκλητικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, «εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ, εναντίον των συμφερόντων της ΕΕ».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ΕΕ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και όχι σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Λευκωσία δεν τάσσεται υπέρ της λογικής των «δύο μέτρων και δύο σταθμών».
«Η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη», δήλωσε τέλος ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, και ζήτησε μια «πραγματικά θεμελιώδη» συζήτηση για την Τουρκία. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «πρέπει να ξυπνήσει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, ενώ είναι «απολύτως ουσιώδες» η ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.