Από την πρόσφατη συνάντηση των δύο προέδρων στη σύνοδο των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας | ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/ALEXAN
Επικαιρότητα

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν με το βλέμμα στη Συρία

Η Ρωσία –η οποία από το 2015 έχει παρέμβει στρατιωτικά στον εμφύλιο στην αραβική χώρα– και το Ιράν είναι οι βασικοί σύμμαχοι του καθεστώτος Ασαντ, ενώ η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής των ανταρτών
Protagon Team

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, με τον πρώτο να ζητά τον άμεσο τερματισμό των «τρομοκρατικών επιθέσεων» και τον δεύτερο να προτάσσει (πιο αόριστα) μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι είναι αναγκαίο να σταματήσει «γρήγορα» η επίθεση των εξτρεμιστικών οργανώσεων εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος Ασαντ.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστεί γρήγορα η τρομοκρατική επίθεση εξτρεμιστικών οργανώσεων εναντίον της συριακής κυβέρνησης και να υποστηριχθούν πλήρως οι προσπάθειες των νόμιμων αρχών για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της συνταγματικής τάξης», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Προστίθεται πως οι δύο άνδρες δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις επαφές, αναγνωρίζοντας τη σημασία του «συντονισμού μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία».

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία αφενός συνεχίζει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και αφετέρου επιδιώκει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη Συρία και ότι μαζί με όλα αυτά είναι σημαντικό να ανοίξει περισσότερος χώρος για τη διπλωματία στην περιοχή, καθώς και ότι σε αυτό το πλαίσιο το καθεστώς της Συρίας θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης».

Στο πλαίσιο της ίδιας συνομιλίας ο τούρκος πρόεδρος «δήλωσε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία είναι να μην πληγούν οι άμαχοι, να μην καταστεί η Συρία πηγή μεγαλύτερης αστάθειας και ότι η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί η ειρήνη στη Συρία».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει, εξάλλου, ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί την αποφασιστική της στάση στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και των προεκτάσεών της, οι οποίες προσπαθούν να επωφεληθούν από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία».

Η Ρωσία –η οποία από το 2015 έχει παρέμβει στρατιωτικά στον εμφύλιο στη Συρία– και το Ιράν είναι οι βασικοί σύμμαχοι του καθεστώτος Ασαντ, ενώ η Τουρκία είναι ο κύριος υποστηρικτής των ανταρτών.

Η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), στους κόλπους της οποίας κυριαρχεί ο συριακός πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα, και άλλες οργανώσεις ανταρτών εξαπέλυσαν την προηγούμενη εβδομάδα επιθέσεις εναντίον του συριακού στρατού, καταλαμβάνοντας γρήγορα δεκάδες κοινότητες και ένα μεγάλο τμήμα του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη Συρία.

Πρόκειται για τις σφοδρότερες επιθέσεις ανταρτών στη Συρία τα τελευταία χρόνια, εγείροντας ανησυχία για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του εμφυλίου, ο οποίος ξεκίνησε το 2011 και μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους υποχρεώνοντας εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.