Καταιγιστικές είναι οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, προκειμένου να αποκρουστεί ο παροξυσμός του καθεστώτος Ερντογάν. Μετά την καταλυτική επικοινωνία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφωνήθηκε την Τετάρτη και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή – δηλαδή η τουρκική προκλητικότητα και η κινήσεις της Άγκυρας πέριξ του Καστελόριζου.
Παράλληλα ωστόσο, τέθηκε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Η Μόσχα είχε αντιδράσει μάλλον υποτονικά, μιλώντας για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας.
Τι λέει το Κρεμλίνο
Ο ρώσος πρόεδρος και ο έλληνας Πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία έδωσαν έμφαση «στην απαράμιλλη πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική σημασία του μοναδικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας» και «σημείωσαν τη σημασία της διατήρησής της ως παγκόσμια κληρονομιά και σύμβολο ειρήνης και συνοχής», ανέφερε το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του.
Παράλληλα υπογραμμίζεται πως οι δύο ηγέτες «εξέτασαν λεπτομερώς τη μελλοντική πρόοδο της ρωσοελληνικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Σημείωσαν την ανάγκη επιτάχυνσης του έργου της κοινής επιτροπής οικονομικής, βιομηχανικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην επέκταση της νομικής βάσης για μια διμερή σχέση».
Συζήτησαν για το «Ετος Ελλάδας» στη Ρωσία και για το «Ετος Ρωσίας» στην Ελλάδα, που έχει προγραμματιστεί για το 2021, συμπεριλαμβανομένων των εορτασμών στην Ελλάδα για την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε τις εξελίξεις στην ΕΕ με τη συμφωνία των ηγετών για το πακέτο των 750 δισ. αλλά και τα ελληνοτουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αργότερα η καγκελάριος επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με την Bild να αναφέρει ότι η παρέμβαση της Μέρκελ αποσόβησε ένα θερμό ελληνοτουρκικό επεισόδιο εν μέσω της αυξημένης επιφυλακής και κινητικότητας για τις ένοπλες δυνάμεις και των δύο χωρών.