Από παλαιότερη συνάντηση των δύο ανδρών, και πάλι σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2021 | ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/DMITRIS PAPAMITSOS
Επικαιρότητα

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν: «Κλείδωσε» η συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του
Protagon Team

Επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Τουρκίας τηλεφώνησε στον κ. Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, όπως έγινε γνωστό.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός και ο τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου, ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση αυτή των δύο ανδρών θα είναι η πρώτη από τον Μάρτιο του 2022 και το γεύμα τους στην Κωνσταντινούπολη. Εκτοτε, και μέχρι τους φονικούς σεισμούς στη γείτονα τον Φεβρουάριο, οι σχέσεις των δύο πλευρών μπήκαν στον «πάγο», καθώς η Τουρκία εξέφραζε ενόχληση για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας.

Ενόψει των τουρκικών εκλογών, αλλά και μετά από αυτές, η Αγκυρα επανήλθε στη ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει από την πλευρά του, μέσα από σειρά συνεντεύξεων και παρεμβάσεών του την αμέσως προηγούμενη περίοδο, ότι «θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης είναι εκτός ατζέντας».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν «συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την επιτυχία που σημείωσε στις εκλογές και εξέφρασε τις ευχές του η νέα περίοδος να είναι ευεργετική για τις σχέσεις Τουρκίας -Ελλάδας». Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι «η παρουσία ισχυρών κυβερνήσεων που έχουν την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των λαών τους και στις δύο χώρες» αποτελεί «ευκαιρία για το μέλλον των διμερών σχέσεων».