Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την αξίωσή του για άμεση απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός έχει τηλεδιάσκεψη με περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς για το θέμα της αντιμετώπισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας – στη σκιά της «αλυσίδας» λαθών, παραλείψεων και (επιεικώς) προβληματικών συμπεριφορών σειράς στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., από διαφορετικές μάλιστα Υπηρεσίες, στην περίπτωση της δολοφονηθείσας έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, Κυριακής Γρίβα.
Στη λογική του θεραπεύειν (και όχι του προνοείν και προλαμβάνειν), μετά το μοιραίο φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. στους Αγίους Αναργύρους, αναμένεται αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ενώ άμεσα θα δοθούν εκ νέου σχετικές οδηγίες σε αστυνομικούς από όλες τις διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη πάνω από 17.000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
Δυστυχώς, όμως, όπως αποδείχθηκε, ανάμεσά τους δεν ήταν ούτε αυτοί στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων (η αστυνομικός Υπηρεσίας και η προϊσταμένη της), ούτε ο τηλεφωνητής της Αμεσης Δράσης που δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε η 29χρονη Κυριακή.
Οδηγίες και νέες προσθήκες στο πρωτόκολλο
Σύμφωνα με πηγές από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από τους αστυνομικούς να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων.
«Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής υποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», αναφέρουν πηγές από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ.
«Για κάθε καταγγελία -σημείωναν οι ίδιες πηγές- αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. Διαχειριζόμαστε κάθε θύμα με ενσυναίσθηση και του παρέχουμε κάθε υποστήριξη.
Γνωστοποιήθηκαν εξάλλου, τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:
1) κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία
3) για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού
4) για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.
«Αποδεχτήκαμε από την πρώτη στιγμή ότι προφανώς εδώ δεν έγιναν σωστά ενέργειες, αλλιώς δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα και αυτή η κοπέλα σήμερα ίσως να ήταν ζωντανή. Ομως, δεν μπορεί το λάθος κάποιων αστυνομικών –2, 3, 10, δεν ξέρω τι θα δείξει η έρευνα που είναι σε εξέλιξη– και τις παραλείψεις τους, να χαρακτηρίζεται μια ολόκληρη Υπηρεσία. Πίσω έχουν μείνει κάποιοι αστυνομικοί και καλούνται να εργαστούν και καθημερινά δέχονται την κριτική. Δεν μπορεί ένα μεμονωμένο γεγονός να χαρακτηρίζει το έργο της Αστυνομίας», θέλησε να επισημάνει η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega».
Οσο για την τιμωρία των υπευθύνων, επιβεβαίωσε ότι προς το παρόν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί «έχουν τοποθετηθεί σε άλλες Υπηρεσίες, δεν έχει καμία σχέση το αντικείμενό τους με αυτό που έκαναν πριν», καθώς όπως επανέλαβε, «μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, δεν μπορούμε να τους απομακρύνουμε από το Σώμα» (το αυτό άλλωστε ισχύει και για τον υπό απόταξη αστυνομικό που βρισκόταν το βράδυ της δολοφονίας στη θέση του σκοπού στο Α.Τ.).
«Η δική μας έρευνα θα τελειώσει άμεσα, για την εισαγγελική δεν γνωρίζω», συμπλήρωσε η κυρία Δημογλίδου που μετέφερε επίσης την πληροφορία ότι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί δέχονται πλέον (ανώνυμες) απειλές για τη ζωή τους και τους παρακολουθεί η ψυχολόγος της Αστυνομίας.
Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, αυτοί που έχουν κάνει παραλείψεις και λάθη πρέπει να τιμωρηθούν, είναι πολύ σοβαρό αυτό που συνέβη στο ΑΤ των Αγίων Αναργύρων, όμως μη φτάσουμε στο άλλο άκρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επιμένει ότι αν κάποιος πρέπει να απομακρυνθεί, είναι ο ίδιος ο υπουργός και με αφορμή όσα είπε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την «πληγή» που αφήνει πίσω της η δολοφονία της Κυριακής (πέρα από τον άδικο χαμό μιας νέας κοπέλας από το χέρι του κακοποιητή συντρόφου της), τονίζει αντίστοιχα ότι «αν κάποια γυναίκα αποθαρρύνεται από το να απευθυνθεί στην ΕΛ.ΑΣ., αυτό οφείλεται στην αναποτελεσματικότητά της».
«Η μοναδική αποδεκτή τοποθέτηση από πλευράς κυβέρνησης θα ήταν η ανακοίνωση της απομάκρυνσης του κυρίου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.