Ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή τους | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Μισέλ για Λιβύη και Τουρκία

Eνόψει των επισκέψεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα στη Λιβύη και στην Τουρκία, αλλά και της επίσκεψης του ίδιου του Πρωθυπουργού στη Λιβύη την Τρίτη 6 Απριλίου
Protagon Team

Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, είχε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  ενόψει των επισκέψεων του κ. Μισέλ την ερχόμενη εβδομάδα στη Λιβύη και στην Τουρκία, αλλά και της επίσκεψης του ίδιου του Πρωθυπουργού στη Λιβύη την Τρίτη 6 Απριλίου.

Την ίδια ημέρα (6/4) είναι προγραμματισμένo το ταξίδι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Τουρκία, προκειμένου να συναντηθούν με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στόχος της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τρίπολη, η αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδος – Λιβύης (με την άμεση λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στη λιβυκή πρωτεύουσα) και η εξασφάλιση των ελληνικών γεωστρατηγικών συμφερόντων, μετά και την ανάληψη της ηγεσίας της βορειοαφρικανικής χώρας από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Νατμπεϊμπά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, επανέλαβε ότι τόσο η  Ελλάδα, όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο που είχε υπογράψει ο Ερντογάν με τον Φαγιέζ Αλ Σαράζ, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα θέμα  που θα τεθεί στη νέα κυβέρνηση της Λιβύης.

Στην επίσκεψή του ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις.

Εν τω μεταξύ οι προετοιμασίες για την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη κορυφώνονται, με τον έλληνα διπλωμάτη που έχει επιλεγεί για τη θέση του επιτετραμμένου να μεταβαίνει στη λιβυκή πρωτεύουσα παραμονές της επίσκεψης του Πρωθυπουργού.