Αντιπολεμική διαδήλωση στο Καράκας. Η ρωσική ειβολή στην Ουκρανία αναγκάζει τις ΗΠΑ να αποκαταστήσουν την επικοινωνία με το καθεστώς Μαδούρο | REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria
Επικαιρότητα

Τι αναζητούν οι Αμερικανοί στο Καράκας;

Η Ουάσιγκτον, δεδομένων των συνθηκών, θα ήθελε να αμβλύνει τη ρωσική επιρροή στη Βενεζουέλα και γενικότερα τη Λατινική Αμερική. Τα πετρελαϊκά αποθέματα της είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ειδικά σε περίπτωση που επεκταθούν περαιτέρω οι κυρώσεις προς τη Μόσχα
Protagon Team

Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν στη Βενεζουέλα για συνομιλίες με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, σε μια προφανή προσπάθεια, σύμφωνα με τον Guardian, να αποσπάσουν τη χώρα της Νότιας Αμερικής από το «κλαμπ» των υποστηρικτών της Ρωσίας.

Διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Μαδούρο στο Καράκας, το Σάββατο. Ηταν η πρώτη συνάντηση αμερικανών και βενεζουελάνων παραγόντων εδώ και χρόνια.

Οι New York Times, επικαλούμενοι πηγές της Ουάσιγκτον, υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρακινήθηκε εν μέρει από την ανησυχία ότι οι σύμμαχοι της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική αποτελούν εν δυνάμει «απειλές για την ασφάλεια» εάν κλιμακωθεί η γεωπολιτική σύγκρουση με τον Πούτιν.

Aλλοι, πάλι, εικάζουν ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και η παραγωγή της αυξάνεται καθημερινά, παρά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ το 2019 στην προσπάθειά τους να ανατραπεί ο Μαδούρο.

Σύμφωνα με το Reuters, στις συνομιλίες του Σαββάτου δεν επιτεύχθηκε συμφωνία. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η συνάντηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της χώρας, η οποία έχει βυθιστεί σε πολυπεπίπεδη κρίση από το 2013, οπότε και ο Μαδούρο ανέλαβε την εξουσία.

Αλλαγή πολιτικής;

«Είναι σαφές ότι επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να αμβλύνουν την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή», δήλωσε ο Κρίστοφερ Σαμπατίνι, ειδικός αναλυτής για τη Λατινική Αμερική, επισημαίνοντας τις ρωσικές επενδύσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βενεζουέλα. «Είναι μια ευκαιρία να επιστρέψει ο αμερικανικός ιδιωτικός τομέας στη Βενεζουέλα και να εκτοπίσει τους Ρώσους», πρόσθεσε.

Τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η διακυβέρνηση Μπάιντεν αλλάζει στάση απέναντι στη Βενεζουέλα, αν και από το περιβάλλον του Λευκού Οίκου λέγεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άρση των κυρώσεων, τουλάχιστον όχι άμεσα.

«Ο κίνδυνος της αμερικανικής προσπάθειας να αλλάξουν πολιτική στάση απέναντι στον Μαδούρο είναι ότι ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία θα μπορούσαν να συμπιεστούν στο όνομα της realpolitik» σχολίασε ο Σαμπατίνι.