Την ανησυχία για τη δυνατότητα διατήρησης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων που πλήττονται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση, εξέφρασε η ηγεσία του ΣΕΒ στην κλειστή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στα γραφεία του Συνδέσμου στην οδό Ξενοφώντος, οι βιομήχανοι έθεσαν ένα κατάλογο προβλημάτων που δημιούργησε ο πόλεμος αλλά και η ανάγκη ταχύτερης φυγής προς την πράσινη εποχή της βιομηχανίας.
Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η ενεργειακή εξοικονόμηση, η απλοποίηση της αδειοδότησης, η αποτελεσματικότητα του χωροταξικού σχεδιασμού και η μακρόχρονη εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος ετέθησαν ως προτεραιότητες για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση, με σοβαρές επιπτώσεις στο παραγωγικό δυναμικό, εξαιτίας του μη ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και λόγω των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης», τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, απευθυνόμενος στα μέλη και στον κ. Σκρέκα.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος επισήμανε ότι η ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και το σχεδιασμό όλων. «Η πρόκληση σήμερα είναι να χειριστούμε ταυτόχρονα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή μετάβαση χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητα». Παρά την εντεινόμενη διεθνή συγκυρία, τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί θετικές προσδοκίες οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν εφόσον συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επενδυτικό περιβάλλον.
«Στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις»
Απευθυνόμενος στους βιομήχανους ο κ. Σκρέκας παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου από την έναρξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Στον τομέα του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι θα προχωρήσουν με γρήγορα βήματα το net metering και η αύξηση του ηλεκτρικού χώρου για τη μείωση του κόστους στη βιομηχανία, με την προώθηση της αυτοπαραγωγής και του ενεργειακού συμψηφισμού.
Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στη σημασία της ανάπτυξης της αγοράς των αγοραπωλησιών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs), επισήμανε ότι το Υπουργείο μελετά την εξαίρεση από τη χρηματιστηριακή αγορά των διμερών συμβάσεων, με φυσική παρουσία, μεταξύ ενεργοβόρων καταναλωτών και παραγωγών ΑΠΕ.
Τέλος, είπε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν για τη βιομηχανία 160 εκατομμύρια ευρώ, από το Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις καθώς και 200 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.