Το ποδήλατο είναι βασικό μέσο μετακίνησης στο Φράιμπουργκ | Shutterstock
Επικαιρότητα

Τι υπέροχο μέρος (για ποδήλατα) είναι αυτό το Φράιμπουργκ!

Πρασινάδες ολόγυρά της (ο Μέλας Δρυμός) αλλά και «πρασινάδες» εντός της (οικολογικές κατασκευές) – η γερμανική πόλη έγινε πρότυπο «βιωσιμότητας» βάζοντας χαράτσια στο αυτοκίνητο και χτίζοντας συγκροτήματα κοινωνικών κατοικιών με χαμηλά στάνταρ κατανάλωσης ενέργειας
Protagon Team

Ενθουσιάστηκε η Corriere della Sera με τη σύμπασα πρασινάδα του Φράιμπουργκ ιμ Μπράισγκαου, πόλης 230.00 κατοίκων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη του Μέλανος Δρυμού. Διότι η πόλη αυτή δεν έχει μόνο φυσικές πρασινάδες ολόγυρά της, αλλά επιπροσθέτως εφαρμόζει και «πράσινους» κανονισμούς διαβίωσης εντός της, με πρώτον απ’ όλους τη γενικευμένη ποδηλασία.

«Εδώ τα αυτοκίνητα είναι τόσο άχρηστα, που δεν χρειάζεται η αποθάρρυνση της χρήσης τους» έγραψε το ιταλικό μέσο, συγχρόνως όμως συμβούλεψε τους τουρίστες να ρίχνουν και καμια ματιά στον δρόμο προτού τον διασχίσουν. Διότι «οι ποδηλάτες είναι απρόθυμοι να σεβαστούν τις απαγορεύσεις».

Οι έπαινοι, βέβαια, δεν σταμάτησαν επειδή υπάρχει και ολίγος ποδηλατικός… αναρχισμός: «Μιλάμε για την πιο ηλιόλουστη, την πιο γραφική, την πιο βιώσιμη πόλη της Γερμανίας, που έχει πλασαριστεί σε καλή θέση στη σχετική κατάταξη της Ευρώπης και όλου του κόσμου».

Το ρεπορτάζ έδωσε τα ιστορικά στοιχεία, ότι η πόλη ιδρύθηκε το 1120, τα γεωγραφικά, τις σημαντικές τοπικές ιδιαιτερότητες. Φυσικά, ανέφερε την ομορφιά του Μέλανος Δρυμού. «Το δάσος είναι επισκέψιμο από σχολεία, τα νηπιαγωγεία έχουν εκεί τις καλύβες τους.  Υπάρχουν και λαχανόκηποι, βέβαια. Και τα απαραίτητα μονοπάτια».

Ο «παράδεισος των ποδηλατών» είναι αυτή η πόλη, αφού ο αριθμός των ποδηλάτων είναι διπλάσιος των αυτοκινήτων. Καθημερινά, 15.000 άτομα κάνουν πετάλι. Και στις υποδομές «επικρατεί η λογική της επαναφυσικοποίησης», πράγμα που σημαίνει ότι «στο ποτάμι δημιουργήθηκε ένα νέο καταφύγιο για πτηνά και έντομα». Και κάτι ακόμα: «Από ψηλά αν το δεις, το Φράιμπουργκ δίνει την εντύπωση ότι σκεπάζεται από ηλιακούς συλλέκτες. Ολα είναι πραγματικά πράσινα».

Στην πόλη υπάρχει και ένα κτίριο 16 ορόφων, καταπράσινο από οικολογικής απόψεως. «Κοιτώντας το απ’ έξω δεν μοιάζει κάτι σπουδαίο, δεν έχει αίγλη. Ομως θερμαίνεται από εσωτερικές συσκευές, από λάμπες και από τη θερμοκρασία σώματος των ενοίκων του. Δεν έχει συμβατικά  συστήματα θέρμανσης».

Η Corriere θύμισε ότι η πόλη καταστράφηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναχτίστηκε με διαφορετικό τρόπο από τις άλλες γερμανικές πόλεις. Λόγω της κεντρικής θέσης της αυτοκινητοβιομηχανίας στη μεταπολεμική ανάπτυξη, οι περισσότερες πόλεις της Γερμανίας έδωσαν χώρο στο αυτοκίνητο. Το Φράιμπουργκ έδωσε χώρο στο ποδήλατο, δηλαδή στους ποδηλατοδρόμους.

Ξενοδοχείο στο οικολογικό Φράιμπουργκ: συνεργεία του δήμου περιποιούνται τα φυτά στην πρόσοψή του – η πόλη, εκτός των άλλων, είναι το εκλογικό προπύργιο των Πρασίνων (Patrick Seeger/picture alliance via Getty Images)

Στην περιοχή υπάρχει και η οικολογική κινηματική παράδοση, από τις κινητοποιήσεις του 1975 κατά της κατασκευής πυρηνικού σταθμού. Πρόκειται για «πράσινη» παρακαταθήκη. «Εκτοτε, το Φράιμπουργκ κατέστη η πρωτεύουσα του εποικοδομητικού πράσινου ακτιβισμού. Κανείς δεν εξεπλάγη που εξελέγη και ‘‘πράσινος’’ δήμαρχος το 2004. Και το 2012 ανακηρύχθηκε ‘‘η πιο βιώσιμη πόλη’’ στη Γερμανία».

Τέλος, «το 2017 το δημαρχείο του μετεγκατεστάθη από την παλιά μεσαιωνική τοποθεσία στη νέα: το πρώτο σε νέο κτίριο – είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο παγκοσμίως ικανό να παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει».

Η σούπερ «πράσινη» γειτονιά

Η γειτονιά Φάουμπαν (Vauban) «είναι ένα από τα πιο πολιτισμένα και ελεύθερα μέρη σε αυτόν τον πλανήτη, ένα υπέροχο μέρος όπου οι άνθρωποι τείνουν να σέβονται ο ένας τον άλλον και να ζουν έχοντας πλήρη επίγνωση ενός σύγχρονου ανθρωπισμού».

Τι εντυπωσίασε τόσο πολύ την Corriere στη γειτονιά των 6.000 κατοίκων; «Εδώ οι άνθρωποι ζουν σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς και σε συγκροτήματα κοινωνικών κατοικιών. Κάθε διαμέρισμα συμμορφώνεται με το πρότυπο χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, το οποίο προβλέπει κατανάλωση 65 kWh/m2 (ενώ το μέσο ευρωπαϊκό σπίτι καταναλώνει περίπου 150-200 kWh/m2). Οι στέγες είναι όλες σκεπασμένες από φωτοβολταϊκά, τα σπίτια παράγουν υπερβολική ενέργεια και ο μόνος τύπος εξωτερικής ενέργειας είναι ο παραγόμενος από την καύση ροκανιδιών».

Σε αυτό το καρτιέ του Φράιμπουργκ υπάρχουν «κήποι στις στέγες, ανάμεσα στα φωτοβολταϊκά, χωνευτήρια για οργανικά απόβλητα, αλλά και κοινές αποθήκες τροφίμων». Επίσης, εκεί «τα αυτοκίνητα αποθαρρύνονται με κάθε τρόπο, έτσι το κόστος στάθμευσης εφέτος δεκαπλασιάστηκε, πήγε στα 360 ευρώ, από 36 ευρώ που ήταν προηγουμένως». Και όχι μόνο: «Οι δρόμοι είναι αδιέξοδα που προορίζονται μόνο για παιδικά παιχνίδια».

Φυσικά, στο Φράιμπουργκ υπάρχουν και άλλα πράγματα, όπως «ο καθεδρικός ναός που γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς, η αγορά Munsterplatz, οι πύργοι Schwabentor και Martinstor, ο βοτανικός κήπος, τα ποτάμια-κανάλια – ακόμη και το γήπεδο Europa Park, 34.700 θέσεων, χτισμένο το 2021, είναι υπέροχο και φουτουριστικό, με ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή του».