| Shutterstock / Creative Protagon
Επικαιρότητα

Τι τρώνε τα παιδιά μας και παχαίνουν;

Η έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών στην Ελλάδα φανερώνει αυτό που πάντα λένε όλοι οι ειδικοί: Κάντε κάτι για την παιδική παχυσαρκία, τώρα
Protagon Team

Ενα νέο κεφάλαιο στη Δημόσια Υγεία φιλοδοξεί να ανοίξει σύντομα το υπουργείο Υγείας, με τίτλο αλλά και στόχο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Και αυτό διότι, παρότι οι μεσογειακές χώρες αποτελούν  τη «μητέρα» της Μεσογειακής Διατροφής, στην Ελλάδα οι νέες γενιές μεγαλώνουν με διατροφικές συνήθειες Δυτικού τύπου.

Τα ανησυχητικά στοιχεία νέας έρευνας εξηγούν την επιμονή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, στην άμεση αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος. Η ίδια, άλλωστε, δεν έχει κρύψει πως ως παιδί αντιμετώπισε προβλήματα αυξημένου βάρους. Εξ ου και, όπως σημείωσε σε σχετική εκδήλωση, «αντιλαμβάνομαι απολύτως τους παράγοντες και το περιβάλλον που προκαλούν παχυσαρκία».

Και συνέχισε: «Θέλω να τους αλλάξουμε, σε συντονισμό με γονείς, εκπαιδευτικούς, φορείς και οργανισμούς. Μπορούμε. Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν επιμέρους δράσεις για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με εργαλεία φιλικά και αποτελεσματικά. Τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώνουν ως υγιή άτομα που θα ζήσουν περισσότερο και πιο ποιοτικά, και αυτό αφορά όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την UNICEF, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και δημόσιους φορείς έχει δεσμευτεί να συμβάλει στη μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% (2019) σε 24,5% το 2030.

Τι περιέχει το πιάτο των παιδιών

Η έρευνα διεξήχθη πανελλαδικά, στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, από τη MARC, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα γονέων με παιδιά έως 17 ετών, από τις 26 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου 2024. Τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά.

Πρωινό

Δεκατιανό

Μεσημεριανό

Οι κακές συνήθειες

Από την ίδια έρευνα προκύπτουν σημαντικές αποκλίσεις στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών ως προς τις συστάσεις της υγιεινής διατροφής.

Η γενιά της οθόνης

Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η ενασχόληση με τις οθόνες γίνεται σε διάφορες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, από το πρωί πριν το σχολείο έως και το αργά το βράδυ, ακόμη και εις βάρος του ύπνου. Η μεγαλύτερη συχνότητα χρήσης οθόνης καταγράφεται τις απογευματινές ώρες και αμέσως μετά την επιστροφή από το σχολείο.