Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι | REUTERS/Yves Herman
Επικαιρότητα

Tη θανατική ποινή θέλει να επαναφέρει ο πολωνός πρωθυπουργός

Στην χώρα της κεντρικής Ευρώπης έχει καταργηθεί από το 1998 αλλά ο Ματέους Μοραβιέτσκι υποστήριξε ότι οι Αρχές θα πρέπει να εξετάσουν την επαναφορά της
Protagon Team

Υπέρ της θανατικής ποινής τάχθηκε ανοιχτά ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι προκαλώντας επικρίσεις από διάφορους κύκλους και βέβαια από την εγχώρια αντιπολίτευση.

Ο επικεφαλής της εθνικιστικής κυβέρνησης της Βαρσοβίας δείχνει έτσι διατεθειμένος να συνεχίσει την σύγκρουσή του με τις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κατά το παρελθόν αντιδράσει σε μεταρρυθμίσεις της πολωνικής κυβέρνησης στο δικαστικό σύστημα τονίζοντας ότι αυτές εγείρουν εμπόδια στις δημοκρατικές ελευθερίες.

Ο πολωνός πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για το ζήτημα της θανατικής ποινής που στην Πολωνία έχει καταργηθεί το 1998 κατά τη διάρκεια ενός γύρου ερωτήσεων και απαντήσεων που διοργάνωσε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Το τελευταίο άτομο που εκτελέστηκε στην χώρα ήταν ο Αντρέι Τσαμπάνσκι, ο οποίος απαγχονίστηκε τον Απρίλιο του 1988 για βιασμό και δολοφονία μιας γυναίκας και απόπειρα δολοφονίας στις δύο κόρες της.

Ερωτώμενος για τη θανατική ποινή, ο Μοραβιέτσκι είπε χαρακτηριστικά: 

«Νομίζω ότι, γενικά, θα πρέπει να επανεξεταστεί. Η θανατική ποινή για τα πιο σοβαρά εγκλήματα θα πρέπει να επιτρέπεται. Από αυτή την άποψη, δεν συμφωνώ με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, διότι είμαι υπέρμαχος της θανατικής ποινής, αλλά δεν την έχουμε»