Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πέρασε το Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, μαζί με τους συμβούλους Μάικ Ντόνιλον, Μπρους Ριντ, Ανίτα Νταν και Στίβεν Ρικέτι, τον κύριο λογογράφο του Βινάι Ρέντι και τον ιστορικό Τζον Μίτσαμ: στόχος ήταν να ετοιμάσουν ως την τελευταία λεπτομέρεια την ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους, την οποία θα εκφωνήσει το βράδυ της 7ης Φεβρουαρίου στο Κογκρέσο.
Είναι η δεύτερη ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους που θα εκφωνήσει ο Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρος των ΗΠΑ αλλά η πρώτη ενώπιον των μελών μιας ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλής των Αντιπροσώπων. Μέσω της ομιλίας του ο αμερικανός ηγέτης θα επιδιώξει, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στα ΜΜΕ το επιτελείο του, να αναδείξει τη διαφορά μεταξύ της «σταθερότητας» με την οποία ασκεί την ανώτατη εξουσία και του χάους των εξτρεμιστών της Ακροδεξιάς.
Σε ανταπόκρισή της από τη Νέα Υόρκη η Βιβιάνα Μάτσα της Corriere della Sera αναφέρει ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, με στόχο, φυσικά, την επανεκλογή του, αν και η τελική απόφαση, σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες του, θα ληφθεί μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο. Στις ΗΠΑ ακούγεται ότι θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Απριλίου, ανάλογα με την εξέλιξη των ερευνών του ειδικού εισαγγελέα για την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων που βρέθηκαν σε κατοικία και ιδιωτικό γραφείο του Τζο Μπάιντεν.
Οσον αφορά το περιεχόμενο της ομιλίας του, ο αμερικανός ηγέτης θα θυμίσει τις επιτυχίες της πρώτης διετίας της θητείας του στον Λευκό Οίκο, ειδικά στην οικονομία, επιδιώκοντας να ισορροπήσει μεταξύ αισιοδοξίας και ρεαλισμού, αναγνωρίζοντας, συγχρόνως, τις τεράστιες δυσκολίες που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί τα προηγούμενα δύο χρόνια.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι και το Εθνος μας και η οικονομία μας είναι σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος τις προηγούμενες ημέρες, μετά την κοινοποίηση μιας ιδιαίτερα ενθαρρυντικής έκθεσης για την απασχόληση. «Τα σημερινά δεδομένα καθιστούν σαφές αυτό που νιώθω. Οι επικριτές και οι κυνικοί κάνουν λάθος. Ενώ σημειώνονται οπισθοδρομήσεις κατά την πορεία και υπάρχουν πολλά να κάνουμε, είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιό μας αποδίδει», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν, εξηγώντας, εμμέσως, πως αυτό θα επιδιώξει να καταστήσει ξεκάθαρο σε όλους τους Αμερικανούς το βράδυ της Τρίτης: πως η κυβέρνησή του είναι αποδοτική.
Παρότι εξακολουθεί να είναι υψηλός, ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται και ο πρόεδρος θα αναφερθεί στην ολοένα αυξανόμενη πίστη μεταξύ των οικονομολόγων ότι το έθνος μπορεί να αποφύγει την ύφεση. Θα αναδείξει επίσης τα μεγαλόπνοα σχέδιά του για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, για την τόνωση της βιομηχανίας ημιαγωγών, για την επέκταση της υγειονομικής κάλυψης στους βετεράνους – σχέδια τα οποία έλαβαν όλα δικομματική υποστήριξη.
Η ιταλίδα δημοσιογράφος εξηγεί στην ανταπόκρισή της ότι το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν επιθυμεί ο αμερικανός πρόεδρος να τείνει χείρα φιλίας στους Ρεπουμπλικανούς, παρότι δεν θεωρούν ιδιαίτερα πιθανούς τους δικομματικούς συμβιβασμούς στη νέα Βουλή (όπου, πλέον, πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί).
Δεδομένης της πόλωσης που έχει επέλθει στην πολιτική ζωή αλλά και στον δημόσιο βίο της χώρας, κάποιοι εκ των συμβούλων του Τζο Μπάιντεν ευελπιστούν ότι οι πιο ακραίοι και σκληροπυρηνικοί από τους Ρεπουμπλικανούς θα του προσφέρουν την ευκαιρία να αποδείξει ότι αυτός είναι «ο ενήλικας στο δωμάτιο», ενώ η εναλλακτική επιλογή είναι η οργή και ο ριζοσπαστισμός των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι αποτελούν κίνδυνο για την ελευθερία και η δημοκρατία.
Συγχρόνως, όμως, άλλοι συνεργάτες του Μπάιντεν θα ήθελαν να δουν τον αμερικανό πρόεδρο να απευθύνεται με περισσότερη συγκατάβαση στους πολιτικούς αντιπάλους του, κυρίως επειδή κατά τις τελευταίες συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι εμφανίστηκε, εάν όχι συνεργάσιμος, τουλάχιστον ανοιχτός στον διάλογο όσον αφορά το ύψος του δημόσιου χρέους, το οποίο αποτελεί φλέγον ζήτημα για το κόμμα του.
Ενα μεγάλο μέρος της περυσινής ομιλίας του Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση του Εθνους ήταν αφιερωμένο στην υποχρέωση της Αμερικής να στηρίξει το Κίεβο στον αγώνα για τη δημοκρατία. Σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος θα υπογραμμίσει τη σημασία των ισχυρών συμμαχιών και την ανάγκη να παραμείνουν οι ΗΠΑ δίπλα στην Ουκρανία παρά τις ενστάσεις ορισμένων Ρεπουμπλικανών.
Λόγω της κατάρριψης του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού θα αναγκαστεί να μιλήσει και για τον ανταγωνισμό αλλά και τη δύσκολη συνεργασία με την Κίνα. Θα θυμίσει επίσης σε όλους τους Αμερικανούς, πολίτες και πολιτικούς, ότι ένας ακόμη νεαρός Αφροαμερικανός, ο Τάιρ Νίκολς, έχασε τη ζωή του εξαιτίας υπέρμετρης βίας που άσκησαν εναντίον του αστυνομικοί (Αφροαμερικανοί αυτήν τη φορά) και θα επιδιώξει να υπογραμμίσει την ανάγκη για βαθιές και γενναίες μεταρρυθμίσεις.
Με αφορμή τις πρόσφατες σφαγές στην Καλιφόρνια θα επαναλάβει την ανάγκη απαγόρευσης πώλησης ημιαυτόματων όπλων σε εθνικό επίπεδο, αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να λάβει τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών, στους οποίους ο Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να απευθύνει έκκληση και για περισσότερους ελέγχους στη Σίλικον Βάλεϊ, ειδικά όσον αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την προστασία της ιδιωτικότητας.
Αν και οι Δημοκρατικοί έχασαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα της κάλπης δεν θεωρήθηκε από τον Μπάιντεν ως αποκήρυξη των πολιτικών του, καθώς το «κόκκινο κύμα» που πολλοί ανάμεναν ότι θα σάρωνε τις ΗΠΑ δεν σχηματίστηκε τελικά, με τους Ρεπουμπλικανούς να κερδίζουν μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή αλλά όχι στη Γερουσία.
Οπότε ο Μπάιντεν εξακολουθεί να βλέπει τον εαυτό του ως τον μοναδικό που θα μπορούσε να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, παρότι το 50% των Δημοκρατικών και το 49% των Ρεπουμπλικανών (σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC) δεν θα ήθελαν τον Μπάιντεν και τον Τραμπ ως υποψήφιους αντίστοιχα. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το βράδυ της Τρίτης ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ένας ισχυρός ηγέτης, ικανός όχι μόνο να ολοκληρώσει επιτυχώς τη θητεία του, αλλά και να συνεχίσει να ηγείται των ΗΠΑ για άλλη μία τετραετία, έως τα 86 του, εάν αποφασίσει τελικά να διεκδικήσει την επανεκλογή του και κερδίσει στις εκλογές.
Οσον αφορά την απάντηση του κόμματος της αντιπολίτευσης στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοί επέλεξαν να τους εκπροσωπήσει η νέα κυβερνήτης του Αρκάνσας (πρώην εκπρόσωπος του Τραμπ στον Λευκό Οίκο) Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η οποία αναμένεται να αναδείξει τις αποτυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν, εξηγώντας ότι η Αμερική είναι έτοιμη για «μια νέα γενιά ηγετών».