«Θέλω να σας πω κάτι και να το καταλάβετε καλά. Υπακούω μόνο στις θεσμικές αποφάσεις του κόμματος στις οποίες και συμμετέχω με την ψήφο μου ως στέλεχος του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου, όπως ο κ.Βενιζέλος και ο κ. Σημίτης πρέπει να βοηθήσουν την κυρία Γεννηματά εγγυώμενοι όλοι μαζί, οι πρώην αρχηγοί, την ενότητα του κόμματος και τη σοβαρότητα των διαδικασιών». Αυτό δήλωσε την Κυριακή από το Καρπενήσι ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, σε μια τελευταία και ηχηρή διαφωνία με τις δρομολογούμενες από πολλές πλευρές παρεμβάσεις ώστε ο Γιώργος Παπανδρέου —βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ, πρώην Πρωθυπουργός, άλλοτε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και έπειτα πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ— να εμφανιστεί ως αρχηγός κοινής αποδοχής για το κλονισμένο από την περιπέτεια της υγείας της Φώφης Γεννηματά, λίγες εβδομάδες πριν τις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, Κίνημα Αλλαγής..
«Άλλος ρόλος κατά τη δική μου γνώμη δεν υπάρχει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος κατατάσσοντας έτσι «στους πρώην» τον συνάδελφό του στα βουλευτικά έδρα του ΚΙΝΑΛ και αποκρούοντας την παραφιλολογία περί απόσυρσης των άλλων υποψηφίων ώστε να αναδειχθεί ως ηγέτης του κόμματος ο πρώην Πρωθυπουργός.
Κάποιοι, βέβαια, ήδη έχουν αρχίσει να το σκέφτονται. Πχ. ο Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής Ηρακλείου και επίσης υποψήφιος, είπε ότι όπως η απόσυρση της κυρίας Γεννήματα άλλαξε τα δεδομένα, έτσι και μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου τα αλλάζει εκ νέου. Όμως άλλοι, όπως ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης, αμφότεροι υποψήφιοι για την αρχηγία, το ξέκοψαν: Πρέπει να υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός στις θεσμικές διαδικασίες, εξήγησε ο κ. Ανδρουλάκης· «θα είμαι υποψήφιος ως το τέλος» είπε ο κ. Καστανίδης.
O κ. Παπανδρέου συναντήθηκε το πρωί της Κυριακής με τον υποψήφιο Νο5 (κατά σειρά ανακοίνωσης υποψηφιότητας), τον πρώην υπουργό και υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος είπε ότι «το διακύβευμα είναι η ενότητα της παράταξης» και τόνισε πως «δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα». «Ο κ. Παπανδρέου έχει μία θεσμική ιδιότητα που του δίνει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει με σκοπό να πάει το κόμμα μπροστά», σχολίασε επίσης ο κ. Γερουλάνος εκτιμώντας παράλληλα πως τα χρονοδιαγράμματα «θα τηρηθούν κανονικά».
Λίγο αργότερα, ο κ. Παπανδρέου είδε στο γραφείο του στη Βουλή και τον υποψήφιο Νο6, τον παραιτηθέντα εκπρόσωπο Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλο Χρηστίδη, ο οποίος έδωσε και αυτός την εικόνα ότι δεν έχει δεύτερες σκέψεις για την υποψηφιότητά του: «Η Δημοκρατική Παράταξη ιστορικά αποτελεσε ζωντανό και ανοιχτό πεδίο πολιτικής δράσης. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία εγγυάται την ενότητα και την ενίσχυση της ειναι καλοδεχουμενη. Η δική μου παρουσία σηματοδοτεί την αποφασιστική νέα γενιά που βγαίνει μπροστά και πρωταγωνιστεί», είπε.
Ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται να ζυγίζει τις καταστάσεις. Την Πέμπτη λήγει η προθεσμία για υποψηφιότητες για την αρχηγία και τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, είναι η 40η επέτειος της Αλλαγής, της θριαμβευτικής νίκης του πατέρα του και του ΠΑΣΟΚ το 1981 —ο πειρασμός για μια ανακοίνωση σε μια τόσο συμβολική ημέρα για την παράταξη, είναι μεγάλος. Όμως ως τώρα και μετά τις αρνήσεις των άλλων υποψηφίων να αποσυρθούν για χάρη του —έστω και αν ο ίδιος δεν έχει καν θέσει τέτοιο ζήτημα— ο κ. Παπανδρέου δεν δείχνει να έχει καταφέρει να εμφανιστεί ως υπερτασικός και πάνω από τους υπόλοιπους.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Λοβέρδου: «Όποιος όμως, απευθύνομαι σε όλα τα στελέχη και στον κ. Παπανδρέου, όποιος θέλει να κατέβει, υπάρχουν οι θεσμικές αποφάσεις του κόμματος και να τις τηρήσει. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου κάτι άλλο που μπορώ εγώ να πω. Θα είμαι υποψήφιος, είμαι ήδη υποψήφιος και όρισα σήμερα εκπρόσωπο μου στα ΜΜΕ μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου τον Σπύρο Καρανικόλα», συμπλήρωσε.