Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε ισραηλινά στρατεύματα στη Λωρίδα της Γάζας, την Κυριακή | Avi Ohayon/GPO/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Τι θα γίνει στη Γάζα όταν λήξει η κατάπαυση του πυρός;

Η συμφωνία για εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να παραταθεί έως και 10 ημέρες αν το θελήσουν και οι δύο πλευρές, αλλά Αμερικανοί και σύμμαχοι πιέζουν για μεγαλύτερη παράταση. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου όμως, δύσκολα θα συμφωνήσει, καθώς αναμένεται ότι δεν θα παραμείνει στη θέση του μετά το τέλος του πολέμου
Protagon Team

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας λήγει η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στην οποία έχουν συμφωνήσει Ισραήλ και Χαμάς.

Η συμφωνία άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης, με τον όρο να αφήνουν οι τρομοκράτες ελεύθερους 10 ομήρους για κάθε ημέρα που παρατείνεται, και οι Ισραηλινοί 30 παλαιστίνιους κρατουμένους.

Την Κυριακή, η Χαμάς δήλωσε «πρόθυμη» να παρατείνει την εκεχειρία για δύο με τέσσερις ακόμα ημέρες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να απελευθερώσει 20-40 ομήρους περισσότερους από τους 50 της αρχικής συμφωνίας.

Το Ισραήλ εξετάζει την παράταση της συμφωνίας, οι όροι της οποίας περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να παραταθεί έως και 10 ημέρες συνολικά.

Καμία από τις δύο πλευρές βέβαια δεν έχει εγγυηθεί κάτι τέτοιο, και το Ισραήλ ειδικότερα έχει στρατηγικούς λόγους να μην επιθυμεί να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τους Times.

Το Ισραήλ φοβάται ότι με κάθε μέρα εκεχειρίας, η δυναμική του χερσαίου πολέμου του στη Γάζα εξασθενεί και η διεθνής υποστήριξη συμμάχων, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, θα μειώνεται υπό την πίεση των ψηφοφόρων που τρομοκρατούνται από τις εικόνες θανάτου και καταστροφής στη Γάζα.

Γνωρίζουν επίσης ότι οι παύσεις που επιτρέπουν στα στρατεύματα να ανασυνταχθούν, χρειάζονται περισσότερο για στρατούς που βρίσκονται σε άμυνα -όπως η Χαμάς- παρά για εκείνους που είναι καλύτερα εξοπλισμένοι και προετοιμασμένοι, όπως οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF).

Εάν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ασκήσει βέτο σε μια συμφωνία, το πιθανότερο είναι οι συγγενείς των ομήρων να εξοργιστούν, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Και οι δύο πλευρές αναμφίβολα θα προβούν σε πρόσθετες απαιτήσεις -για περισσότερα καύσιμα και άλλες προμήθειες, στην περίπτωση της Χαμάς. Από την πλευρά του, το Ισραήλ μπορεί να μην συμφωνήσει να συνεχίσει να εμποδίζει τις πτήσεις επιτήρησης πάνω από τη Γάζα.

Το τι θα συμβεί μετά το πέρας των 10 πιθανών ημερών εκεχειρίας, είναι ένα άλλο θέμα. Και πάλι, ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Ισραήλ μπορεί να ελπίζουν σε κάποια ένδειξη ότι όλος ο πόλεμος μπορεί τώρα να τελειώσει και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο Νετανιάχου τείνει να θεωρεί τέτοιες εκκλήσεις «φαντασίωση»: τις ακούει εδώ και 25 χρόνια και τις αγνοεί σε μεγάλο βαθμό. Σε αυτή την περίπτωση, έχει ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο να αντισταθεί, καθώς αναμένεται ευρέως ότι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το αξίωμά του μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Επισκεπτόμενος τη Γάζα την Κυριακή, ο Νετανιάχου δήλωσε: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει: Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει και είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε τη δύναμη, τη δύναμη, τη θέληση και την αποφασιστικότητα να πετύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου και θα το κάνουμε».

Την Κυριακή πάντως, οι IDF εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι ο αντιστράτηγος Χέρτζι Χαλέβι, ο αρχηγός του επιτελείου, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της νότιας διοίκησης, τον υποστράτηγο Γιάρον Φίνκελμαν, «για να εγκρίνουν τα σχέδια μάχης για μετά την κατάπαυση του πυρός».