Η αδιαθεσία του Ταγίπ Ερντογάν σε απευθείας μετάδοση στην τουρκική τηλεόραση και η ακύρωση της παρουσίας του στα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου του Ακουγιού, προκάλεσαν ανησυχία στην Τουρκία και πυροδότησαν φήμες για την υγεία του τούρκου προέδρου.
Το αμερικανικό site 19FortyFive αναφέρεται στο ζήτημα, επιχειρώντας να απαντήσει στο υποθετικό ερώτημα, «τι θα γίνει αν πεθάνει ο Ερντογάν».
Σε άρθρο του, ο Μάικλ Ρούμπιν, αναλυτής ειδικός σε θέματα της Μέσης Ανατολής, ανέφερε ότι υπήρχαν έντονες φήμες για καρδιακό επεισόδιο του τούρκου προέδρου και μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Σημείωσε επίσης, ότι είναι δύσκολο να μαθευτεί η αλήθεια σε ένα «αυταρχικό αστυνομικό κράτος χωρίς ελεύθερα μέσα ενημέρωσης», όπως η Τουρκία. «Κάθε δημοκράτης ξυπνά κάθε πρωί γνωρίζοντας πότε θα τελειώσει η κυβέρνησή του. Κάθε δικτάτορας ξυπνά, ανησυχώντας ότι σήμερα μπορεί να είναι η τελευταία ημέρα του. Ο Ερντογάν βρίσκεται εδώ και καιρό στη δεύτερη περίπτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρούμπιν.
Και συνέχισε: «Μην κάνετε λάθος: η “βασιλεία” του θα τελειώσει, με θάνατο, εξορία, φυλάκιση ή εκτέλεση. Η ιδέα ότι ένας άνθρωπος που περιφρονεί τη δημοκρατία, θα παραιτηθεί οικειοθελώς ή θα επέτρεπε στους παρατηρητές των εκλογών να επιβεβαιώσουν ότι ηττήθηκε, είναι παραπλανητική, μια φαντασίωση διπλωματών και δεξαμενών σκέψεων».
Εάν ο Ερντογάν πεθάνει ή αν χρησιμοποιήσει την κρίση της υγείας του για να βάλει υποψήφιο στη θέση του συγγενή του ή άνθρωπο-πιόνι, «ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη θα πρέπει να το γιορτάσουν. Μετά από 20 χρόνια “Ερντογανισμού”, δεν υπάρχει εύκολη επιστροφή στο status quo ante».
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ερντογάν απέκτησε τον έλεγχο του τραπεζικού τομέα και των κρατικών επιτροπών ελέγχου, ενώ έκανε «θρησκευτική» πλύση εγκεφάλου σε πάνω από 30 εκατομμύρια παιδιά στα σχολεία.
Αν και μπορεί να μην κατάφερε να δημιουργήσει τη «θρησκευτική γενιά» που υποσχέθηκε -η συσχέτιση της θρησκείας με τη διαφθορά στο μυαλό πολλών Τούρκων έβαλε φρένο σε αυτό το εγχείρημα- έριξε λάδι στη φωτιά τόσο της συνομωσιολογίας όσο και του ακραίου εθνικισμού.
Απόφοιτοι θρησκευτικών σεμιναρίων και ιδεολόγοι του «Ερντογανισμού» κατέχουν σημαντικές θέσεις στο τουρκικό Δημόσιο. Μόνο με μαζική εκκαθάριση, θα τους διώξουν οι επόμενοι.
Ο τούρκος πρόεδρος έχει επίσης μεταμορφώσει τον στρατό: Κάθε στρατιώτης, ναύτης και πιλότος που έμεινε πιστός στον Ερντογάν, πήρε προαγωγή. Αυτοί που έδωσαν προτεραιότητα στην πατρίδα, βρίσκονται τώρα στη φυλακή, σύμφωνα με το άρθρο του 19FortyFive.
♦ Διαβάστε: Τι τρέχει με την υγεία του Ερντογάν;
Δεν είναι μυστικό ότι η τουρκική οικονομία καταστράφηκε. Ο Ερντογάν και οι φίλοι του έχουν κλέψει έως και 400 δισ. δολάρια.
Κάποια από αυτά χάθηκαν στη Ρωσία, άλλα βρίσκονται στο Ντουμπάι ή στη Ντόχα, στα νησιά Κέιμαν ή στον Παναμά. Θα χρειαστεί διεθνής προσπάθεια για να ανακτηθούν τα κλεμμένα χρήματα. Σε αντίστοιχες απόπειρες στο παρελθόν πάντως, η διεθνής κοινότητα δεν τα έχει καταφέρει και πολύ καλά, σημείωσε το άρθρο. Αν τα είχε καταφέρει, η αγορά ακινήτων του Λονδίνου θα είχε καταρρεύσει εδώ και πολύ καιρό.
Θα χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος για την κοινωνική αποκατάσταση στην Τουρκία. Η κληρονομιά των πραξικοπηματιών του 1960 και του 1980 ήταν κακή, αλλά του Ερντογάν είναι χειρότερη. Οι πύλες της φυλακής πρέπει να ανοίξουν και τα θύματα του πολιτικού κυνηγιού μαγισσών να αποζημιωθούν.
Ο Ερντογάν εξόντωσε την κοινωνία των πολιτών. Δεν υπάρχει πλέον ανεξάρτητος Τύπος, τουλάχιστον εντός της Τουρκίας.
Εστρεψε τις εθνικές μειονότητες τη μία εναντίον της άλλης και ενθάρρυνε το μίσος των απλών Τούρκων για τους Ελληνες, τους Ασσύριους, τους Αρμένιους, τους Αλεβίτες και τους Κούρδους που δεν είχαν κάτι τέτοιο στην Τουρκία από την εποχή των Νεότουρκων και του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Οι τουρκικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από τη Συρία, το Ιράκ και την Κύπρο. Πρέπει να σταματήσουν να απειλούν την Αρμενία και την Ελλάδα, επισήμανε το δημοσίευμα.
Δεν είναι μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας το πρόβλημα. Οι θεσμοί του Ερντογάν έχουν διαφθείρει κάποιους τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Θα πρέπει να έρθουν στο φως τα στοιχεία για να διαπιστωθεί ποιοι και πώς προσπάθησαν να παρακάμψουν την αμερικανική νομοθεσία, ενώ τα μέλη του Κογκρέσου πρέπει να καταλάβουν πώς ο Ερντογάν και οι δικοί του σε ιδρύματα, δεξαμενές σκέψης, και πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον επιδίωξαν να τα εξαπατήσουν.
Το θέμα είναι το εξής, τόνισε ο Ρούμπιν: Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες μπορεί να νομίσουν ότι τα χειρότερα στις σχέσεις με την Τουρκία έχουν τελειώσει, αν πεθάνει ο Ερντογάν. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά θα ήταν πρόωρο να πιστέψουμε ότι επίκειται η επιστροφή στο status quo ante.
Σίγουρα, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστούν με την Τουρκία μετά τον Ερντογάν για να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι προς το συμφέρον όλων να έχουμε μια Τουρκία ειρηνική τόσο στο εσωτερικό της όσο και με τους γείτονές της. Η Τουρκία πρέπει να είναι δύναμη σταθερότητας και δημοκρατίας παρά κλεπτοκρατίας. Αλλά αυτό θα πάρει χρόνο, κατέληξε το άρθρο του 19FortyFive.