Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών ανακοινώνει το πλούσιο πρρόγραμμά του | Εύη Φυλακτού
Επικαιρότητα

Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών 2019

Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, η Πειραιώς 260 και άλλοι χώροι της πρωτεύουσας θα πλημμυρίσουν από μουσική, θέατρο, χορό και εικαστικά, με την υπογραφή σημαντικών ξένων, και αξιόλογων ελλήνων καλλιτεχνών
Protagon Team

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019 στο Ωδείο Αθηνών, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος άνοιξε τα χαρτιά του, παρουσιάζοντας το εφετινό πρόγραμμα. Θεατρικές παραστάσεις από έλληνες και ξένους δημιουργούς, μουσικές συναυλίες και αφιερώματα, όπερα, σύγχρονος χορός, εικαστικά και πολλές ακόμη δράσεις συνθέτουν και εφέτος ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που θα εκτυλίσσεται από τα τέλη Μαΐου μέχρι τις αρχές Αυγούστου στο «σπίτι» του φεστιβάλ, στην Πειραιώς 260, στο Ηρώδειο, καθώς και σε διάφορα σημεία της Αθήνας και του Πειραιά, στο πλαίσιο του «ανοίγματος» του φεστιβάλ στην πόλη και στη φιλοδοξία του να προσελκύσει όχι μόνο το ελληνικό κοινό, αλλά και το ξένο, που κατακλύζει τη χώρα μας κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ανανέωσης της θητείας του, που λήγει στα τέλη Απριλίου 2019, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος δήλωσε πως θα ζητήσει από την υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, τουλάχιστον παράταση, ακόμη και σε περίπτωση μη ανανέωσης, ώστε εκείνος και η ομάδα του να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας το εφετινό Φεστιβάλ.

ΗΡΩΔΕΙΟ

5, 7, 9, 11 Ιουνίου

Εθνική Λυρική Σκηνή – Κάρλους Παντρίσα – Λα Φούρα ντελς Μπάους – Γιώργος Μπαλατσινός

«Νόρμα» του Βιντσέντζο Μπελίνι

Η Νόρμα επιστρέφει στο Ηρώδειο, από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Τη φιλόδοξη παραγωγή υπογράφουν ο Κάρλους Παντρίσα (Carlus Padrissa) και οι αναπτρεπτικοί «La Fura dels Baus». Τον απαιτητικό επώνυμο ρόλο αναλαμβάνει η ιταλίδα υψίφωνος Κάρμεν Τζανατάζιο (Carmen Giannattasio).

14 Ιουνίου

Ελένη Καραΐνδρου – «Ολοι ελεύθεροι σαν τα πουλιά»

Το Ηρώδειο θα πλημμυρίσει από χρώματα και ρυθμούς της διακεκριμμένης ελληνίδας συνθέτριας.

15 Ιουνίου

«50 χρόνια Jethro Tull»

Μετά την πρώτη τους ιστορική εμφάνιση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το 2003, οι θρυλικοί Jethro Tull επιστρέφουν για να γιορτάσουν με το ελληνικό κοινό τα 50 τους χρόνια στο μουσικό στερέωμα.

17 Ιουνίου

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου

Εργα Τσαϊκόφσκι, Γκέρσουιν, Σοστακόβιτς, Στραβίνσκι

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου ιδρύθηκε το 1933 και σήμερα απαρτίζεται από 98 μουσικούς, καταγόμενους από περισσότερες από 20 χώρες. Υπό τη διεύθυνση του Γκουστάβο Χιμένο, που διανύει την τέταρτη θητεία του, έχει δώσει έμφαση στην ευρύτητα του ρεπερτορίου της. Η κινέζα πιανίστρια Γιούτζα Γουάνγκ θα βρίσκεται εκεί, έτοιμη να μαγέψει το ελληνικό κοινό.

19 Ιουνίου

Γιώργος Νταλάρας – Συμφωνική Ορχήστρα της Σμύρνης

Ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει μία συναυλία υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Χακάν Σενσόι.

21 Ιουνίου

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ – Αναστάσιος Συμεωνίδης

Παγκόσμια ημέρα μουσικής -Εργα Σκαλκώτα και Μέντελσον

Το 2019 έχει ανακηρυχθεί έτος Νίκου Σκαλκώτα, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του.

22 Ιουνίου

Με έργα Μέντελσον, Μότσαρτ και Μπετόβεν η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, ενώνει τις δυνάμεις της με τον κορυφαίο βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο.

Ο βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος

24 Ιουνίου

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Αφιέρωμα στον Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ζωντανή μουσική με παράλληλη προβολή αποσπασμάτων και φωτογραφικού υλικού: η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα μας ξεναγήσει στον μαγικό κόσμο των ταινιών του Σπίλμπεργκ και θα μας θυμίσει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές μελωδίες, που συνόδευσαν αξέχαστες κινηματογραφικές στιγμές.

27 Ιουνίου

Λορίνα ΜακΚένιτ

«Το ξωτικό των κέλτικων ήχων»

Η συναυλία της Λορίνα ΜακΚένιτ, με τα σπάνια παραδοσιακά όργανα που χρησιμοποιεί και τα αρώματα μουσικής από την παράδοση των Κελτών αλλά και της Μέσης Ανατολής, έρχεται να μας εξηγήσει γιατί την αποκαλούν «ξωτικό από τον Καναδά».

Η Καναδή Loreena McKennitt (Φωτο: Richard_Haughton)

28 Ιουνίου

Τα 80 του χρόνια γιορτάζει ο Γιάννης Μαρκόπουλος με μία ξεχωριστή συναυλία στο Ηρώδειο. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Γιάννης Χαρούλης προσκλήθηκαν από τον συνθέτη ως οι ιδανικοί για να μοιραστούν μαζί του τη μεγάλη αυτή γιορτή.

30 Ιουνίου

Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει το Bach Project Γιο-Γιο Μα

«Εξι σουίτες για τσέλο του Μπαχ, χωρίς συνοδεία»

Ο Γιο-Γιο Μα δεν χρειάζεται συστάσεις. Ισως ο κορυφαίος τσελίτσας στον κόσμο, έχει κερδίσει 18 Grammy και πλήθος άλλες διακρίσεις.

3 Ιουλίου

Dead Can Dance

«Dionysus»

Για τους Dead Can Dance, η Ελλάδα είναι μία ξεχωριστή χώρα – όπως είναι εμφανές από τους ίδιους τους τίτλους των δίσκων τους στην ελληνική παράδοση. Για το κοινό του Ηρωδείου θα δημιουργήσουν ένα πολύ ξεχωριστό set list. Θα συμπεριλάβουν συνθέσεις που δεν έχουν παίξει ποτέ ξανά ζωντανά στη σκηνή, αλλά και κομμάτια από τις πρώτες δεκαετίες της πορείας τους, που τώρα θα ερμηνεύσουν πάνω σε νέες μουσικές φόρμες. Και όλα αυτά, υπό τον ελληνικότατο τίτλο, «Διόνυσος».

Οι Dead Can Dance

6 & 7 Ιουλίου

Μουσικοί της Καμεράτας – Μυρτώ Παπαθανασίου – Γιώργος Πέτρου Αλτσίνα του Χαίντελ

Οι Μουσικοί της Καμεράτας και ο Γιώργος Πέτρου επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών με το μουσικό είδος που τους έχει κάνει διάσημους σε όλο τον κόσμο, την όπερα του 18ου αιώνα. Εχοντας παρουσιάσει πολυβραβευμένες παραγωγές σε μεγάλα θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης, ξεκινούν ένα νέο ταξίδι στον μαγικό κόσμο της μπαρόκ όπερας, ετοιμάζοντας μια εντυπωσιακή νέα παραγωγή της όπερας «Αλτσίνα» του Χαίντελ.

9 Ιουλίου

O διεθνούς φήμης μαέστρος Ρικάρντο Μούτι επιστρέφει στην Αθήνα και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μετά από 11 χρόνια, με τους «Δρόμους της φιλίας». Το ετήσιο μουσικό προσκύνημα που διοργανώνει από το 1997 το Φεστιβάλ της Ραβέννας έχει οδηγήσει τον Μούτι, μαζί με ένα σύνολο ιταλών μουσικών, σε αρχαίες και σύγχρονες ιστορικές πόλεις, όπου παίζουν μαζί με ντόπιους μουσικούς.

10 Ιουλίου

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ – Μαρία Φαραντούρη – Αναστάσιος Συμεωνίδης

«Πάμε σινεμά;»

Η Μαρία Φαραντούρη και οι συνεργάτες της επιλέγουν τραγούδια χαραγμένα στη μνήμη από τη δεξαμενή του ελληνικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου, φιλοδοξώντας να αναβιώσουν κάποιες ανεπανάληπτες «νύχτες με φεγγάρι».

13 Ιουλίου

Ενα από τα πιο αγαπημένα στο ελληνικό κοινό βρετανικά συγκροτήματα, οι Tindersticks, έρχεται στο Ηρώδειο για μία ιδιαίτερη βραδιά στην καρδιά του καλοκαιριού.

Οι Tindersticks

16 Ιουλίου

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Μαξίμ Βενγκέροφ – Στέφανος Τσιαλής

Στο πρόσωπο του Μαξίμ Βενγκέροφ το παγκόσμιο κοινό αναγνωρίζει έναν από τους σπουδαιότερους βιρτουόζους του βιολιού των τελευταίων δεκαετιών αλλά και ένα ανήσυχο μουσικό πνεύμα, με ευρύτερη καλλιέργεια και ευαισθησία.

27, 28, 30, 31 Ιουλίου

Εθνική Λυρική Σκηνή – Κωνσταντίνος Ρήγος – Λουκάς Καρυτινός Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι

Η δεύτερη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο πλαίσιο του εφετινού Φεστιβάλ Αθηνών είναι η «Τραβιάτα», σε σκηνοθεσία του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου, ρηξικέλευθου χορογράφου αλλά και σκηνοθέτη με σημαντική εμπειρία σε μεγάλα θεάματα.

3 Αυγούστου

Εθνική Ορχήστρα της Κίνας – Παιδική Χορωδία του Σάλτσμπουργκ

Μία συναυλία – «τελετουργία» μουσικής αρμονίας: μουσικοί από διαφορετικές χώρες ενώνουν τα ταλέντα τους για να εκφράσουν το πανανθρώπινο όραμα της παγκόσμιας ειρήνης.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (Ολες οι παραστάσεις θα έχουν υπέρτιτλους στα αγγλικά και στα ελληνικά για τους κωφούς)

Νέες οπτικές της ελληνικής ταυτότητας

31 Μαΐου – 4 Ιουνίου (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Δ)

«Χρύσιππος» του Δημήτρη Δημητριάδη

Ο Θάνος Σαμαράς αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία και τη συνολική σκηνική προσέγγιση ενός ακόμα αιρετικού έργου Δημήτρη Δημητριάδη, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή. Παίζουν: Ράνια Οικονομίδου, Νικόλας Μίχας, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Σοφία Κόκκαλη, Θανάσης Δόβρης, Γιάννης Σιαμσιάρης, Αγγελική Στελλάτου, Γιώργος Μπινιάρης.

18 – 21 Ιουνίου (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Η)

«Γιαννούλα η κουλουρού»

Η πραγματική ιστορία της Γιαννούλας της κουλουρούς, που γεννήθηκε το 1868 στην Ανω Πόλη της Πάτρας, γίνεται παράσταση. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου Παίζουν: Ελενα Τοπαλίδου, Μιχάλης Συριόπουλος, Κίμωνας Κουρής, Αθανασία Κουρκάκη.

Η «Γιαννούλα η κουλουρού» (Φωτογραφία: Δομηνίκη Μητροπούλου)

20 – 23 Ιουνίου (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Ε)

«Καλοκαιρινά μπάνια»

Η Βάσω Καμαράτου και ο Κώστας Κουτσολέλος, δύο ηθοποιοί – δραματουργοί που έχουν ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια στην αθηναϊκή σκηνή για την ευρηματικότητα και την αυθεντικότητά τους, δεν διαλέγουν ένα σπουδαίο θεατρικό κείμενο, αλλά αυτές τις απλές, ανόητες κουβέντες που κάνουμε εμείς οι άνθρωποι για να περνάει η ώρα.

11 – 15 Ιουλίου (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Ε)

«Ξένες πόρτες» του Μάνου Ελευθερίου

Οι «Ξένες πόρτες» είναι ένα αδημοσίευτο κείμενο που ηχογράφησε και απομαγνητοφώνησε ο Μάνος Ελευθερίου και, πέντε χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, το εμπιστεύτηκε στη Νένα Μεντή. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στη Σύρο από τις αρχές του 20ού αιώνα κι έπειτα, μέσα από τη διήγηση της γιαγιάς του Ευαγγελίας Διγενή. Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης. Ερμηνεία: Νένα Μεντή.

16 – 17 Ιουλίου (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Η)

«Ερωτευμένα άλογα»

Τελευταίο μέρος της τριλογίας «Το Αλλο το Κανονικό», η οποία προέκυψε από την ανάγκη των νέων καλλιτεχνών, με και χωρίς αναπηρία, της κολεκτίβας «Εν δυνάμει» να μοιραστούν ανοιχτά προσωπικές ιστορίες και να ερευνήσουν οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας, τα Ερωτευμένα άλογα, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, είναι μια παράσταση για τον έρωτα, αυτή την «αναπηρία» που εξουσιάζει, τορπιλίζει, δυναμιτίζει, τρελαίνει, φλέγει. Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

30 – 31 Μαΐου (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Η)

Η Ανχέλικα Λίντελ, τρομερό παιδί της ισπανικής σκηνής, δημιουργός υπεράνω ειδών και ορίων, επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών πέντε χρόνια μετά την παράσταση «Ολος ο ουρανός πάνω στη γη» (Το σύνδρομο της Γουέντυ). Στο έργο της «Γένεσις 6, 6-7, τελευταίο μέρος της Τριλογίας του απείρου», συναντιούνται η ποίηση με το θέατρο και ο μύθος της Μήδειας με την Παλαιά Διαθήκη.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την παράσταση «Genesis»

30 – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 A)

Στο #PUNK, πρώτο μέρος μιας μουσικής τριλογίας, η χορογράφος Νόρα Τσιπομίρ, διεθνώς αναγνωρισμένη για το εικονοκλαστικό στυλ της, με τρία βραβεία Bessie και μια υποτροφία Guggenheim στο ενεργητικό της, αντλεί έμπνευση από τα παιδικά και νεανικά της χρόνια στη Ζιμπάμπουε τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

11 – 12 Ιουνίου (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Η)

Μετά τον Αποχαιρετισμό, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο περσινό Φεστιβάλ Αθηνών, ο κολομβιανός θίασος Mapa Teatro, που διακρίνεται για τη χρήση πολλών διαφορετικών μέσων και αναφορών (θέατρο, βίντεο, εικαστικά, ιστορία, μύθος κλπ.), επανέρχεται με ένα τρίπτυχο που σκιαγραφεί τη ζωή στη σύγχρονη Κολομβία.

23 & 24 Ιουνίου (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Δ)

Ενα σύγχρονο παραμύθι με μαγικό φινάλε, που συμπεριλήφθηκε από το φετινό Theatertreffen – Berliner Festspiele στον κατάλογο των 10 καλύτερων παραστάσεων της χρονιάς. Η νέα δημιουργία του Ελβετού Τομ Λουτς, που φημίζεται για τις γεμάτες μουσική και εντυπωσιακές εικόνες ατμοσφαιρικές παραστάσεις του, αγγίζει τις πλέον φευγαλέες κι εφήμερες πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας.

«Το κορίτσι από το εργοστάσιο της ομίχλης» του Thom Luz

4 – 5 Ιουλίου (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Η)

Η Σουζάνε Κένεντι, από τις σημαντικότερες ανερχόμενες παρουσίες του γερμανικού θεάτρου, διασκευάζει για τη σκηνή το αγαπημένο μυθιστόρημα του Τζέφρι Ευγενίδη «Αυτόχειρες παρθένοι», που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τη Σοφία Κόπολα. Η παράσταση, που αποτελεί συμπαραγωγή της Φόλκσμπυνε και της Münchner Kammerspiele, ακολουθεί τη δομή της Θιβιετιανής Βίβλου των Νεκρών και ενσωματώνει κείμενα του Αμερικανού ψυχολόγου και γκουρού του LSD Τίμοθι Λίρι.

6 – 9 Ιουλίου (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Α)

Η νέα δημιουργία του κορυφαίου Ιταλού δημιουργού και αγαπημένου του Φεστιβάλ Αθηνών Ρομέο Καστελούτσι πρωτοπαρουσιάστηκε στον παλιό εκθεσιακό χώρο αυτοκινήτων της Σιτροέν στις Βρυξέλλες και αντλεί έμπνευση από τη φιλοσοφική πραγματεία του Ερνστ Μπλοχ «Το πνεύμα της ουτοπίας».

Στιγμιότυπο από την παράσταση «La vita nuova» του ιταλού σκηνοθέτη Ρομέο Καστελούτσι
ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη)

12 – 16 Ιουλίου

Για πρώτη φορά, στα 54 χρόνια ζωής του «Θεάτρου του Ηλιου», η Αριάν Μνουσκίν παραδίδει τα ηνία του θρυλικού θιάσου σ’ έναν προσκεκλημένο σκηνοθέτη, τον καναδό διεθνή μαέστρο της σκηνοθεσίας Ρομπέρ Λεπάζ, ο οποίος κατασκευάζει ένα ποιητικό, σκοτεινό και επικών διαστάσεων σύμπαν, ανατρέχοντας σε διακόσια χρόνια καναδικής ιστορίας.

Δεν μένει παρά να επιλέξουμε όσες από τις παραπάνω, αλλά και από άλλες παραστάσεις που υπάρχουν αναλυτικά στο σάιτ του Φεστιβάλ Αθηνών και να θυμηθούμε ότι η Αθήνα γίνεται πιο γοητευτική, καλλιτεχνική και εξωστρεφής στους καλοκαιρινούς μήνες.