Tα τρίγωνα Αθήνα – Βρυξέλλες – Αγκυρα και Αθήνα – Βερολίνο – Αγκυρα, ενεργοποιήθηκαν. Το τι θα γεννήσουν είναι μια άλλη συζήτηση, καθώς ο κίνδυνος «ατυχήματος» στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι υπαρκτός και μάλιστα τροφοδοτεί έναν πόλεμο προπαγάνδας από την πλευρά των γειτόνων που φτάνει στα όρια της φαιδρότητας: διέρρευσαν μέχρι ότι υπήρξε συμβάν (επακούμβηση) στο οποίο «τραυματίστηκε» η φρεγάτα «Λήμνος», μόνο που η συγκεκριμένη φρεγάτα μας συμμετείχε μια χαρά στις στρατιωτικές ασκήσεις με τους Γάλλους (εδώ) το μεσημέρι της Πέμπτης —αντιθέτως είναι άγνωστη η μοίρα της τουρκικής φρεγάτας που φέρεται να πρωταγωνίστησε στο υποτιθέμενο περιστατικό.
Την ώρα λοιπόν που στην Αν. Μεσόγειο διεξάγεται ένας πόλεμος νεύρων —το ελληνικό υπ. Εξωτερικών έκανε (εδώ) λόγο για «επιχειρησιακά συμβάντα» για τα οποία θα ενημερωθούν τα μέλη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή— σε εξέλιξη ήταν η μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιλυθεί με διάλογο το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ακολούθησε το τηλεφώνημα που είχε η καγκελάριος και προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτό το εξάμηνο με τον Ταγίπ Ερντογάν, ήρθε η συνομιλία του Πρωθυπουργού και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ το βράδυ της Πέμπτης και ενώ η ελληνοτουρκική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έδειχνε κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον βέλγο ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, από το οποίο η Αθήνα προσδοκά, αν όχι κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παρουσία του «Oruc Reis» στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σίγουρα μια ισχυρή καταδίκη.
Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Σαρλ Μισέλ με τον Ερντογάν. Φαίνεται δηλαδή ότι η «διαδικασία» ήταν η ίδια: πρώτα επικοινωνία με τον «ταραχοποιό» και έπειτα με την Αθήνα.
Μάλιστα σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο Σαρλ Μισέλ ξεκαθάρισε στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι «η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου». Παράλληλα μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΕ καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή των προκλήσεων. Επιπροσθέτως, ο Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, επισήμανε ότι «η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
Οι ίδιες πηγές είπαν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε στον Ερντογάν ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».
Στο μεταξύ, μετά το ταξίδι του στο Ισραήλ (εδώ) και εν όψει της συνάντησής του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βιέννη και βεβαίως της συμμετοχής του στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας είχε το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνικές συνομιλίες με τον γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν καθώς και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας, ενώ συζήτησαν και για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.