Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αριστερά, και ο Ζαν-Υβ Λε Ντριάν κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι | Twitter/@MevlutCavusoglu
Επικαιρότητα

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσαβούσογλου – Λε Ντριάν

Επειτα από μια μακρά περίοδο ψυχρότητας και λεκτικών αψιμαχιών, η Γαλλία και η Τουρκία είχαν μια πρώτη επαφή με στόχο να ομαλοποιηθούν οι μεταξύ τους σχέσεις και να βρεθούν σημεία σύγκλισης
Protagon Team

Με στόχο να ομαλοποιήσουν τις διμερείς σχέσεις, έπειτα από μία περίοδο συγκρούσεων και ψυχρότητας, συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριάν με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το επίσημο γαλλικό ανακοινωθέν τονίζει ότι οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία πρέπει να γίνει σεβαστό το χρονοδιάγραμμα για την  μετάβαση στην ομαλότητα και τις εκλογές. Ακόμη συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Τους δύο υπουργούς, σημειώνει ακόμα το Παρίσι, απασχόλησε η συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ειδικότερα οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ όπως και οι αξίες που συνέχουν τη Συμμαχία.  Την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, πρόκειται να συναντηθούν οι ηγέτες των κρατών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ακόμη συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το πρίσμα της Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα στις 24 και 25 Ιουνίου «και ειδικότερα η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζεται σχετικά, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις,  σύμφωνα πάντα με το γαλλικό ανακοινωθέν, οι δύο υπουργοί επισημαίνουν την σημασία των οικονομικών και εμπορικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το… ευχολόγιο Τσαβούσογλου

Την Κυριακή, σε άρθρο του για την γαλλική εφημερίδα L’Opinion, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι «η Τουρκία και η Γαλλία είναι δύο χώρες με φιλική και συμμαχική σχέση και θα παραμείνουν. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι καμία παρανόηση δεν θα διαταράξει τη φιλία» των δύο χωρών, ανέφερε, προφανώς θέλοντας να ξεχάσει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε φτάσει να ζητήσει ακόμα και ψυχίατρο για τον Εμανουέλ Μακρόν.

Πρόσθεσε ακόμη ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ότι η Άγκυρα και το Παρίσι μοιράζονται κοινές προτεραιότητες σε σημαντικά θέματα που αφορούν τη Συρία, όπως την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανάγκη να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία με διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Όσο για τις διαφορές μας, πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός, που σχετίζονται με τη συνεργασία των συμμάχων μας με τους «τρομοκράτες του YPG/PKK» (ενν. των κούρδων ανταρτών) «μπορούν να ξεπεραστούν όταν σταματήσει οριστικά η συνεργασία».

Επιπλέον ο τούρκος υπουργός είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες προτεραιότητες στην Λιβύη και ότι η Αγκυρα είναι ανοιχτή σε διάλογο πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς η σταθερότητα της Λιβύης επηρεάζει όλη την περιοχή.

Για το επίμαχο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η χώρα του ποτέ δεν είχε επεκτακτικές φιλοδοξίες ενώ πρόσθεσε ότι ότι ο διάλογος με την Ελλάδα το επιβεβαιώνει αυτό.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα η Γαλλία να γίνει δύναμη που θα κατευθύνει την προσέγγιση με την Τουρκία συνεισφέροντας σε εξελίξεις που θα ωφελήσουν τόσο την ΕΕ όσο και  και τις διμερείς σχέσεις.