Εισαγωγή - ορόσημο για την Saudi Aramco στο Χρηματιστήριο του Ριάντ | REUTERS
Επικαιρότητα

Τι σηματοδοτεί η ιστορική -και χρυσοφόρα- εισαγωγή της Αramco στο Χρηματιστήριο του Ριάντ

Για πρώτη φορά διατίθενται μετοχές σε ιδιώτες επενδυτές μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) που εκτιμάται ότι θα φέρει την αποτίμηση της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας του κόσμου κοντά στα 1,5 τρισ. δολ.
Protagon Team

Το μεγάλο βήμα απο τη Saudi Aramco, την πιο κερδοφόρα εταιρεία του κόσμου, έγινε και η ιστορική -και χρυσοφόρα- δημόσια προσφορά μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Ριάντ  ξεκίνησε επισήμως με στόχο να γίνει η μεγαλύτερη ΙPO που έγινε ποτέ.

Η Saudi Aramco, με καθαρά κέρδη 111 δισ. δολ. πέρυσι, αναμένεται να διαθέσει έως και το 3% των μετοχών της, επιδιώκοντας να αντλήσει έως και 60 δισ. δολ.

Σε κάθε περίπτωση, αν ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, η Aramco θα έχει τη μεγαλύτερη IPO στον κόσμο καλύπτοντας με άνεση εκείνη της Alibaba κατά 25 δισ. δολ. το 2014.

Επιθυμία του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι να εξασφαλίσει μία αποτίμηση 2 τρισ. δολ. για τον πετρελαϊκό κολοσσό, αν και αναλυτές θεωρούν πιο ρεαλιστικό τον στόχο των  1,2 – 1,5 τρισ. δολ.

Ακόμα και σε αυτό το επίπεδο, η Αramco θα  αξίζει τουλάχιστον 50% περισσότερο από εταιρείες όπως η Microsoft και η Apple, οι οποίες έχουν κεφαλαιοποίηση περίπου 1 τρισ. δολ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αramco, η τιμή στην οποία θα προσφερθούν οι μετοχές και ο αριθμός που τελικά θα διατεθεί, θα ανακοινωθούν στο τέλος της περιόδου του book building.

Η οριστική απόφαση για την έναρξη της IPO ελήφθη την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου (η διαπραγμάτευση των μετοχών αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο), με τον επικεφαλής της, Γιασίντ αλ Ρουμαγιάν, να μιλά για ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της και την υλοποίηση του μεγαλεπίβολου μεταρρυθμιστικού προγράμματος του πρίγκιπα Σαλμάν «Saudi Vision 2030», που μεταξύ άλλων φιλοδοξεί να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Ριάντ, διευκρινίστηκε ότι η Αramco δεν σκοπεύει προς το παρόν να κάνει δημόσια εγγραφή σε κάποιο ξένο χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι το Ριάντ διερευνά εδώ και χρόνια τη δυνατότητα μίας διπλής IPO, πρώτα στο τοπικό χρηματιστήριο και στη συνέχεια στο εξωτερικό (σ.σ. Νέα Υόρκη και Λονδίνο ήδη επιδιώκουν να είναι οι υποδοχείς του σαουδαραβικού κολοσσού).