Τις τελευταίες ημέρες, οι αεροπορικές δυνάμεις τριών χωρών διέσχισαν τους ουρανούς της Συρίας και βομβάρδισαν στόχους από τις ακτές της Μεσογείου μέχρι και τις ερήμους της Ανατολής. Ηταν οι πιο ολοκληρωμένες αεροπορικές επιδρομές της τριετίας. Αυτά έγραψε στο βρετανικό Μέσο Guardian ο εξειδικευόμενος σε θέματα Μέσης Ανατολής συντάκτης του, Μάρτιν Τσούλοφ.
Ο δημοσιογράφος κατονόμασε τις χώρες των οποίων αεροσκάφη βομβάρδισαν Σύρους: Τουρκία, Ισραήλ, Ρωσία. Και σχολίασε ότι ο δεκαετής συριακός εμφύλιος, στον οποίο ενεπλάκησαν οι τζιχαντιστές, οι υπερδυνάμεις, οι περιφερειακές δυνάμεις και ο συριακός στρατός, «παραμένει σύγκρουση κρυμμένη, που ενδέχεται να κλιμακωθεί σε τρία μέτωπα τουλάχιστον».
Το μπαράζ των βομβαρδισμών ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, όταν τα ισραηλινά αεροσκάφη στόχευσαν πολλές τοποθεσίες κατά μήκος των ακτών της Συρίας, αλλά και στα ενδότερα. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στη Λαττάκεια, στη Χάμα και στη Χομς, πόλεις με παρουσία δυνάμεων του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία και από το Ιράν προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Εκεί σκοτώθηκαν τέσσερις στρατιώτες.
Οι Ισραηλινοί στόχευσαν «συνδέσμους των Ιρανών», δηλαδή πυρήνες της ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολάχ που θεωρούνται «υπαρξιακή απειλή» για το εβραϊκό κράτος. Την περασμένη Κυριακή ακολούθησαν τουρκικές αεροπορικές επιδρομές. Οι Τούρκοι στόχευσαν Κούρδους, ενώ οι Κούρδοι απάντησαν με εκτοξεύσεις ρουκετών, από τις οποίες σκοτώθηκαν δύο Τούρκοι σε συνοριακή πόλη.
Ο Τσούλοφ έγραψε ότι οι Ρώσοι απογειώθηκαν «αργότερα την Κυριακή και νωρίς το πρωί της Δευτέρας». Τι έκαναν; «Βομβάρδισαν αγροτικές περιοχές στο Ιντλίμπ, δίπλα στα τουρκικά σύνορα, και τοποθεσίες κοντά σε δύο καταυλισμούς προσφύγων». Η εξήγηση που έδωσε το βρετανικό Μέσο για την επέμβαση της ρωσικής αεροπορίας είναι η εξής: «Τα ρωσικά αεροσκάφη έχουν επανειλημμένως επιτεθεί σε κοινότητες και σε μαχητικές ομάδες περιοχών τις οποίες δεν ελέγχει η Δαμασκός. Ισχυρίζονται ότι οι στόχοι τους υποστηρίζουν σκληροπυρηνικούς, όμως έχουν πλήξει κυρίως αμάχους».
Στα κουρδικά εδάφη, οι ζημίες από τα τουρκικά αεροπορικά πυρά ήταν εκτεταμένες και προαναγγέλλουν χερσαία εισβολή του τουρκικού στρατού. Υποτίθεται ότι είναι η απάντηση του Ερντογάν «στη βόμβα του PKK που έσκασε στην Κωνσταντινούπολη».
Η ανάλυση των γεωπολιτικών ειδικών, έγραψε ο Τσούλοφ, συγκλίνει στην εκτίμηση πως όλα γίνονται για τον έλεγχο της Συρίας. Τα περιφερειακά συμφέροντα των παικτών είναι μεγάλα: η Τουρκία χτυπά τους Κούρδους επειδή μπορεί να επεκτείνουν το Κουρδικό στην τουρκική ενδοχώρα και ουσιαστικά να την απειλήσουν με διάλυση, το Ισραήλ χτυπά τους συνεργάτες των Ιρανών που επιχειρούν σε Λίβανο και Παλαιστίνη, η Ρωσία θέλει να στηρίξει τον Ασαντ. Οι συνεχείς αεροπορικές επιδρομές και των τριών δείχνουν ότι κάθε μία από αυτές τις χώρες προσπαθεί να εμποδίσει τους αντιπάλους της να εδραιώσουν την επιρροή τους στη Συρία.
Οι Κούρδοι της Βορειοανατολικής Συρίας έκαναν τις δικές τους εκτιμήσεις. Η εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG είπε στον Τσούλοφ: «Οι Τούρκοι έχουν βομβαρδίσει πολλά μέρη στη Βορειοανατολική Συρία. Βομβαρδίζουν και με drones και με αεροσκάφη. Η τωρινή δικαιολογία τους είναι η βομβιστική επίθεση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Κατηγόρησαν το YPG για αυτή την υπόθεση, όμως εμείς δεν δρούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πιστεύουμε ότι η επίθεση οργανώθηκε από την τουρκική μυστική υπηρεσία και με διπλό στόχο: να βρει το πρόσχημα ώστε να μας βομβαρδίσει, αλλά και να επιταχυνθεί η διαδικασία επιστροφής Σύρων της Τουρκίας στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Συρίας».