Μαυροντυμένες γυναίκες, τραγουδούν τον εθνικό ύμνο κρατώντας πορτρέτα του αγαπημένου τους βασιλιά | REUTERS/Chaiwat Subprasom
Επικαιρότητα

Η Ταϊλάνδη θα θρηνεί τον βασιλιά της για έναν χρόνο!

Ενας χρόνος πένθους προκηρύχθηκε στην χώρα που θρηνεί για τον θάνατο του 88χρονου Μπουμιμπόλ - Οι εφημερίδες και τα σάιτ «έχασαν» το χρώμα τους, οι πολίτες θα φοράνε μαύρα και ήδη στήθηκε τηλεφωνική γραμμή για να τους βοηθάει να ξεπεράσουν την απώλεια
Protagon Team

Η Ταϊλάνδη έχασε τον 88χρονο βασιλιά της -τον μακροβιότερο του κόσμου. Οποιος ξέρει τι σημαίνει ο θρόνος για τους κατοίκους της ασιατικής χώρας μπορεί να μαντέψει τι θα γίνει εφεξής. Σκεφτείτε ότι αν κυλήσει ένα νόμισμα –φέρει το πρόσωπο του βασιλιά- σε δρόμο της Ταϊλάνδης, είτε είσαι αυτόχθονας, είτε είσαι τουρίστας, αν το πατήσεις έχεις διαπράξει αδίκημα. Ο βασιλιάς μπορεί να μην έχει πολιτική εξουσία στη χώρα αλλά έχει μία βαθύτερη εξουσία και συμβολισμό για τους υπηκόους του..

Οι πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο -φορώντας ακόμη ροζ χρώματα- όταν άκουσαν τα δυσάρεστα… (REUTERS/Athit Perawongmetha)

Ενας χρόνος πένθους, λοιπόν. Τι σημαίνει ένας χρόνος πένθους; Αρχικά, η ημέρα μετά τον θάνατο του Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι, που ξεψύχησε από πνευμονία σε νοσοκομείο της Μπανγκόγκ την Πέμπτη, προκηρύχθηκε εθνική αργία. Πρέπει να τιμήσουν το όνομα του αποθανόντα και να δώσουν χρόνο στους πιστούς του βασιλιά να χωνέψουν την είδηση. Κι αυτοί, οι πιστοί, έβγαλαν τα ροζ –αυτό είναι χρώμα που συμβολίζει τον θρόνο- και έβαλαν τα μαύρα. Θα φοράνε σκουρόχρωμα χρώματα, στις αποχρώσεις του μαύρου ή του γκρι για 365 ημέρες, τουλάχιστον.

Κάτοικος της Μπανγκόγκ διαβάζει την ασπρόμαυρη εφημερίδα, αφιερωμένη στη ζωή του βασιλιά (REUTERS/Athit Perawongmetha)

Για τους δημόσιους υπαλλήλους δεν είναι επιλογή, είναι εντολή που εξέδωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Πραγιούτ Τσαν-οτσά, σε διάγγελμά του, λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος του βασιλιά. Οι γιορτές απαγορεύονται -ευγενική προτροπή από τις Αρχές- για 30 ημέρες και άμεσα ακυρώθηκε το παραδοσιακό full moon φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε μήνα όταν έχει πανσέληνο.

Πολλές καθημερινές εφημερίδες κυκλοφόρησαν την Παρασκευή χωρίς χρώμα. Η αγγλόφωνη Nation, ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στη ζωή του βασιλιά. «Το βασίλειο θρηνεί», έγραφε στο πρωτοσέλιδο. Το Google στην Ταϊλάνδη εμφανίζεται πλέον ασπρόμαυρο. Το ίδιο και τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας τα οποία διέκοψαν το πρόγραμμά τους και πλέον είναι αφιερωμένα στο παλάτι. Η κυβέρνηση δεν ήταν ευχαριστημένη με την κάλυψη του BBC, όπως σημείωσε στο Twitter παραγωγός του BBC, οπότε κάποια ξένα κανάλια (όπως το BBC και το CNN) αντικαταστάθηκαν από -ασπρόμαυρα πάντα- κανάλια που μεταδίδουν προγράμματα αφιερωμένα στον βασιλιά. Μα τι δείχνουν όλη μέρα; Τη ζωή του, τις δημόσιες εμφανίσεις του, τις ομιλίες του, τον ίδιο να παίζει σαξόφωνο.

Η καθημερινότητα έχει αναβληθεί. Ηρθε η ώρα να πενθήσουν (REUTERS/Edgar Su)

Οι δρόμοι γέμισαν με πενθούντες κατοίκους. Ηδη η κυβέρνηση φρόντισε να στήσει μία τηλεφωνική γραμμή που θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν την απώλειά τους! Αρνηση, θυμός, κατάθλιψη, αποδοχή. Ε, ναι αν το δεις έτσι ένας χρόνος δεν είναι αρκετός. Αλλωστε, ο Μπουμιμπόλ είχε κατά κάποιον τρόπο πάντα αισθητή παρουσία στη ζωή τους, τις επτά δεκαετίες που βρισκόταν στον θρόνο. Το πορτρέτο του τους κοιτούσε από τους τοίχους σχεδόν κάθε εστιατορίου, σπιτιού και γραφείου. Πήγαιναν σινεμά; Πριν αρχίσει η ταινία έπρεπε να σηκωθούν για τον βασιλικό ύμνο. Αυτός ηχεί από μεγάφωνα κάθε πρωί και κάθε βράδυ –εννοείται ότι στο άκουσμά του οι κάτοικοι διακόπτουν ό,τι κάνουν.

Και τώρα; Διάδοχος υπάρχει. Ο πρίγκιπας Βατζιραλόνγκορν, μοναδικός γιος και κληρονόμος του βασιλιά. Ωστόσο, ο ίδιος αποφάσισε να αναβάλει την ενθρόνισή του. Δήλωσε ότι χρειάζεται χρόνο για να πενθήσει τον πατέρα του μαζί με τους πολίτες.