Το Air Force One στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Βαρσοβίας. Το ζεύγος Τραμπ κατεβαίνει τα σκαλιά | REUTERS/Laszlo Balogh
Επικαιρότητα

Τι ψάχνει στην Πολωνία ο Ντόναλντ Τραμπ;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφίχθη στη Βαρσοβία όπου συναντά την πιο φιλική προς αυτόν κυβέρνηση της ΕΕ. Οι Πολωνοί είναι ευρωσκεπτικιστές, διαφωνούν με την παγκόσμια δράση για την κλιματική αλλαγή και διατυπώνουν ενστάσεις για τη μεταναστευτική πολιτική των Βρυξελλών
Protagon Team

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια -αλλά και, λίγα σκαλιά πιο πίσω, από τον γαμπρό και σύμβουλό του Τζάρεντ Κούσνερ και βεβαίως την Ιβάνκα- ο Ντόναλντ Τραμπ κατέβηκε τα ξημερώματα από το Air Force One στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Βαρσοβίας. Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην πολωνική πρωτεύουσα -κάποτε παιδική χαρά της σοβιετικής ηγεμονίας, αλλά τώρα σταθερό σύμμαχο της Ουάσιγκτον εδώ και δεκαετίες- είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο Τραμπ προσγειώθηκε σε μια χώρα που τον «καταλαβαίνει» καλύτερα από κάθε άλλη. Αλλά και ανησυχεί για το τι ο ίδιος σκέπτεται.

Στο πρόγραμμα των συναντήσεων του Τραμπ στη Βαρσοβία είναι, όπως διεμήνυσε ο Λευκός Οίκος, «σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη». Στις συναντήσεις αυτές, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην αμυντική δέσμευση για την αντιμετώπιση απειλών από τη Ρωσία.

Κλειδί σε αυτές τις συναντήσεις είναι η στάση του Τραμπ έναντι του περίφημου Αρθρου 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το οποίο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του δόγματος συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ. Οι επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας τον Μάιο, έχει προκαλέσει κλίμα ανασφάλειας μεταξύ των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης που νιώθουν την αμερικανική πολιτική να τους εγκαταλείπει.

Ο Τραμπ και η Μελάνια κατά την υποδοχή τους στη Βαρσοβία (Reuters)

Οπως κι άλλες χώρες που βρίσκονται κοντά στην συνοριακή γραμμή με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Πολωνία επιθυμεί να ακούσει την δέσμευση του Τραμπ για την τήρηση του δόγματος ασφάλειας του ΝΑΤΟ, που προβλέπει τη συλλογική αντίδραση των κρατών-μελών στην περίπτωση, που κάποια άλλη χώρα-μέλος δεχτεί επίθεση.

Η επίσκεψη Τραμπ στην Πολωνία γίνεται καθ’ οδόν προς τη διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας. Στην πολωνική πρωτεύουσα ο πρόεδρος-μεγιστάνας θα λάβει μέρος σε διάσκεψη με την συμμετοχή των ηγετών της Κεντρικής Ευρώπης, των χωρών της Βαλτικής, αλλά και των Βαλκανίων. Τη διάσκεψη οργανώνουν η Πολωνία και η Κροατία σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του περιφερειακού εμπορίου, αλλά και των υποδομών.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Τραμπ θα αξιοποιήσει τη στάση που θα πραγματοποιήσει στην Πολωνία, προκειμένου να δώσει έμφαση στην δέσμευσή του έναντι του ΝΑΤΟ, το οποίο είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα ως «ξεπερασμένο».

Σύμπτωση; Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Τραμπ, η Βαρσοβία έκλεισε συμφωνία για αγορά συστημάτων αντιπυραυλικής προστασίας Patriot από τις ΗΠΑ. Ο πολωνός υπουργός Αμυνας Αντόνι Ματσιέρεβιτς ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με το Πεντάγωνο με αντικείμενο την αγορά των Patriot αξίας 7,6 δισ. δολαρίων.

«Απόψε υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πουλήσουν στην Πολωνία πυραύλους Patriot, που διαθέτουν την πλέον σύγχρονη μορφή. Χαίρομαι που μπορώ να ανακοινώσω αυτή την πληροφορία την ημέρα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ» δήλωσε ο Ματσιέρεβιτς.

Σε ενεργειακό επίπεδο, η Πολωνία θέλει να αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο από αμερικανικές εταιρείες, προκειμένου να μην εξαρτάται τόσο από το το ρωσικό φυσικό αέριο και τα καπρίτσια της Μόσχας. «Είμαστε απλώς μια σημαντική χώρα σε αυτή την γωνιά του κόσμου. Είμαστε μεταξύ των μεγαλυτέρων χωρών στην Ευρώπη και είμαστε ο ηγέτης της Κεντρικής Ευρώπης. Ο πρόεδρος Τραμπ το κατανοεί αυτό», δήλωσε ο πολωνός πρόεδρος, Αντρζέι Ντούντα.

Το ζεύγος Τζάρεντ Κούσνερ – Ιβάνκα Τραμπ ακολουθεί τον πεθερό και μπαμπά (αντιστοίχως) πρόεδρο στο ταξίδι του στην ανατολική Ευρώπη (Reuters)

Η συντηρητική -με δηλωμένες τάσεις ευρωσκεπτικισμού- κυβέρνηση της Πολωνίας, συμφωνεί σε πολλά θέματα με τις απόψεις του Τραμπ. Μεταξύ αυτών, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, αλλά και τα ορυχεία άνθρακα. Ετσι, η Βαρσοβία επιδιώκει να προσδώσει στην επίσκεψη Τραμπ χαρακτήρα αναγνώρισης του ηγετικού ρόλου της, στην Κεντρική Ευρώπη.

Από την άλλη μεριά, οι κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης παρακολουθούν με προσοχή αυτό το ταξίδι του Τραμπ. Μηνύματα του Τραμπ που ενδεχομένως θα ενθαρρύνουν την πολωνική κυβέρνηση θα εμβαθύνουν το ήδη υπαρκτό ρήγμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης εντός της ΕΕ. Πολλοί διπλωμάτες εξάλλου προεξοφλούν ότι περιφερειακή διάσκεψη στην Πολωνία και η παρουσία του Τραμπ συνιστά προσπάθεια ενίσχυσης της επιρροής της Βαρσοβίας, εντός και εκτός των δομών της ΕΕ.