Στην Ιταλία είναι σίγουροι. Οι δύο προορισμοί του 35ου αποστολικού ταξιδιού του πάπα Φραγκίσκου δεν είναι καθόλου τυχαίοι. Αυτό επεσήμανε και η La Repubblica σε δημοσίευμά της την Πέμπτη. «Η άφιξη του ποντίφικα σήμερα στην Κύπρο και μεθαύριο στην Ελλάδα, επιδιώχθηκε σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη: αποτελεί “μία ευκαιρία”- είπε, μάλιστα, ο ίδιος ο Φραγκίσκος – “να έρθει η τραυματισμένη ανθρωπότητα πιο κοντά στη σάρκα πολλών προσφύγων σε αναζήτηση ελπίδας”», όπως σημείωσε η ιταλική εφημερίδα.
Δυστυχώς αποτελεί γεγονός πως η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης.
Στη μεθόριο με τη Λευκορωσία, η Πολωνία (ήτοι η χώρα με τους περισσότερους καθολικούς στην ευρωπαϊκή επικράτεια) φράζει τις πύλες της με οδοφράγματα, αδιαφορώντας για τη μοίρα εκατοντάδων κατατρεγμένων ανθρώπων. Ο πάπας Φραγκίσκος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όντας σκανδαλισμένος, όπως πολλοί στο Βατικανό, από τον υψηλό αριθμό θρησκευόμενων ανθρώπων που τάσσονται υπέρ των κλειστών συνόρων.
Οπότε, πρώτα στην Κύπρο, «τη χώρα όπου υψώνεται ακόμα το τελευταίο ευρωπαϊκό τείχος», και στη συνέχεια στην Ελλάδα, «όπου η μετανάστευση ασκεί πιέσεις από όλες τις πλευρές», ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα υπογραμμίσει εκ νέου ό,τι είπε και πριν από λίγες ημέρες με αφορμή τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙOΜ): ο τρόπος αντιμετώπισης χιλιάδων προσφύγων σε όλο τον κόσμο είναι «ανήθικος», είπε ο πάπας, επισημαίνοντας πως αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται ως «διαπραγματευτικά χαρτιά», ως «πιόνια στη σκακιέρα», καταλήγοντας να είναι, τελικά, «θύματα των πολιτικών εχθροτήτων».
«Η έλλειψη σεβασμού στα εθνικά σύνορα μας μειώνει όλους ως ανθρώπους», υπενθύμισε ο 84χρονος ποντίφικας.
Κατά το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2016, ο Φραγκίσκος είχε εξηγήσει πως επέλεξε να την επισκεφτεί «για να επιστήσω την προσοχή του κόσμου σε αυτήν τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, εκλιπαρώντας για την επίλυσή της». Τότε είχε επίσης ευχηθεί «ο κόσμος να δώσει βάση σε αυτές τις καταστάσεις τραγικής ανάγκης και να ανταποκριθεί με τρόπο αντάξιο της κοινής μας ανθρωπιάς». Σύμφωνα με την La Repubblica (και όχι μόνο) αυτές τις ημέρες ο Πάπας, κατά πάσα πιθανότητα, θα επαναλάβει το ίδιο μήνυμα, δεδομένου ότι έπειτα από περισσότερο από μία πενταετία, ελάχιστα έχουν αλλάξει προς όφελος των προσφύγων.
Το 2016 η παπική αποστολή επέστρεψε από τη Λέσβο στη Ρώμη και στο Βατικανό με 12 πρόσφυγες από τη Συρία. Αυτήν τη φορά κάτι αντίστοιχο στο επίσημο πρόγραμμα δεν προβλέπεται, αλλά πενήντα από τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον προσφυγικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ θα μεταβούν στην Ιταλία λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που παραμένει ανοιχτός, χάρη στον ταπεινό και φιλεύσπλαχνο ποντίφικα από την Αργεντινή.