Από το αργά το απόγευμα της Τετάρτης ως το βράδυ της Παρασκευής η Βουλή θα είναι το επίκεντρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης | ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Επικαιρότητα

Τι προβλέπει η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας έως την Παρασκευή

Η συζήτηση θα αρχίσει άμεσα με απόφαση της κυβέρνησης, στις 18.00 της Τετάρτης, και θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής -τι προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής - πότε έγινε η προηγούμενη
Protagon Team

Μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Βουλή μπαίνει από την Τετάρτη σε μια τριήμερη διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία επί της πρότασης. 

Η διαδικασία δρομολογείται αμέσως όπως ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Η συζήτηση θα μπορούσε να αρχίσει εντός των δύο επόμενων ημερών, ωστόσο η κυβέρνηση επέλεξε να μην υπάρξει καθυστέρηση.  

Η έναρξη της συζήτησης ορίστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης. 

Με βάση το άρθρο 84 του Συντάγματος, «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της». 

Το ίδιο άρθρο ορίζει ότι «η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση».

Οι προϋποθέσεις αυτές πληρούνταν εφόσον, όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας, η πρόταση δυσπιστίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έφερε την υπογραφή του συνόλου των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Σημειώνεται ότι, κατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Ως προς την διαδικασία, με βάση τον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 142), «πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών». Επομένως, για να εγκριθεί μια πρόταση δυσπιστίας πρέπει να ψηφιστεί από 151 βουλευτές. 

H συζήτηση αρχίζει με την ομιλία δύο βουλευτών από εκείνους πoυ υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας και η εγγραφή των άλλων ομιλητών γίνεται έως το τέλος της ομιλίας των δύο αυτών βουλευτών.  

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιανουαρίου του 2022 καταψηφίστηκε με 156 «όχι»  η προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ που υποβλήθηκε με αφορμή τη διαχείριση της κακοκαιρίας και κύριο αντικείμενο την αντίδραση στην πανδημία.