Η δυτική αεράμυνα έσωσε πολλούς Ουκρανούς από τους πυραύλους του Κρεμλίνου, αλλά με πάνω από 30 νεκρούς και την υποστήριξη από τους συμμάχους του να αμφιταλαντεύεται, το Κίεβο δεν έχει καμία διάθεση να πανηγυρίσει.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καυχήθηκε κάποτε ότι οι υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal της Ρωσίας, οι οποίοι ήταν μεταξύ των 158 που εκτοξεύθηκαν σε στόχους σε όλη την Ουκρανία την Παρασκευή, ήταν «άφθαρτοι».
Η Ρωσία εκτόξευσε ένα κύμα υπερηχητικών, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, καθώς και drones καμικάζι σε πόλεις όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Λβιβ, η Ζαπορίζια, το Ντνίπρο και η Οδησσός.
Η ευκολία με την οποία η Ουκρανία μπόρεσε να τους αποκρούσει είναι απόδειξη της δύναμης της δυτικής αεράμυνάς της, όπως αναφέρουν οι βρετανικοί Times.
Παρά την αποτελεσματικότητα της αεράμυνάς του, το Κίεβο δεν έχει καμία διάθεση για θριαμβολογία. Υπάρχουν φόβοι ότι η επίθεση το πρωί της Παρασκευής, η οποία άφησε 31 νεκρούς και τουλάχιστον 160 τραυματίες, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας ανανεωμένης ρωσικής εκστρατείας για να παραλύσει το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, καθώς πλησιάζουν οι ψυχρότεροι μήνες του έτους.
Σταμάτησε η αντεπίθεση
Εν τω μεταξύ, η ουκρανική αντεπίθεση έχει σταματήσει – και σε ορισμένα μέρη τα στρατεύματα αναγκάζονται να υποχωρήσουν. Οι σιωπές που χωρίζουν την έκρηξη των ουκρανικών όπλων.
Ο πόλεμος έχει γίνει ζήτημα αντοχής. Ο Πούτιν έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή του δεσμεύοντας το ένα τρίτο των ετήσιων δαπανών της Ρωσίας για την άμυνα σε μια εποχή που η δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο αμφιταλαντεύεται ενόψει των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι βυθισμένες σε εσωτερικές διαφωνίες σχετικά με τα επίπεδα χρηματοδότησης, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να έχει χάσει την όρεξή του για κίνδυνο, καθυστερώντας την ανακοίνωση ενός άλλου πακέτου στήριξης για το 2024.
Αλλά χωρίς συνεχή προμήθεια πυραύλων αεράμυνας από δυτικές χώρες, το Κίεβο αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον. Η Ιαπωνία ανέστειλε πρόσφατα τις ειρηνιστικές αρχές της για τη μεταφορά πυραύλων Patriot στις ΗΠΑ, επιτρέποντας ενδεχομένως την περαιτέρω εξαγωγή στην Ουκρανία.
Το Κίεβο θα ελπίζει ότι αυτή είναι μόνο η αρχή των προσπαθειών ανεφοδιασμού, δεδομένης της έντασης των ρωσικών επιθέσεων – και της πιθανότητας να έρθουν περισσότερες.
Βοήθεια από τους συμμάχους
Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή περίπου 200 αντιαεροπορικών πυραύλων στην Ουκρανία για να ενισχύσει την άμυνά της, μετά το κύμα ρωσικών βομβαρδισμών σε πολλές πόλεις της χώρας, με το Λονδίνο να καλεί παράλληλα συμμάχους να «εντείνουν τις προσπάθειές τους» για να υποστηρίξουν στρατιωτικά το Κίεβο.
Συνεδρίασε το Συμβούλιο του ΟΗΕ
Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο και οι σύμμαχοί του ζήτησαν να συζητηθεί εκτάκτως το μπαράζ των ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ίσως το σφοδρότερο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.
Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 160 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά πλήγματα των προηγούμενων 24 ωρών, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Η Πολωνία ανέφερε ότι ένας ρωσικός πύραυλος παραβίασε τον εναέριο χώρο της προτού κατευθυνθεί προς τον στόχο του στην Ουκρανία.
Λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης στις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδος), μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας – καταδίκασαν τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.
Οι επιθέσεις ήταν «μια απέλπιδα και μάταιη προσπάθεια της Ρωσίας να ανακτήσει το μομέντουμ» στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία, δήλωσε η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ. «Δεν θα τα καταφέρει», διαβεβαίωσε.
Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είχε δηλώσει νωρίτερα στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ότι η Ουκρανία και περισσότερα από 30 κράτη-μέλη του ΟΗΕ ζήτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά το μπαράζ των ρωσικών επιθέσεων που προκάλεσε «πολλές απώλειες αμάχων και σημαντικές καταστροφές σε μη στρατιωτικές υποδομές».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ. «Οι επιθέσεις κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε.