Την απόφαση-σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό με AstraZeneca μόνο όσων είναι άνω των 60 ετών, κλήθηκε να εξηγήσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η απόφαση, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους σε δηλώσεις του στο Οpen, στηρίχθηκε σε επιστημονικά δεδομένα. Μειώθηκαν τα κρούσματα και άλλαξαν τα ηλικιακά όρια, εξήγησε και σημείωσε ότι αλλαγές με το AstraZeneca έγιναν και σε άλλες χώρες. Αν αλλάξει το ιικό φορτίο, μπορεί και πάλι να αλλάξουν τα ηλικιακά όρια του AstraZeneca.
Ερωτηθείς αν την περίοδο που προηγήθηκε, αναλήφθηκε κάποιου είδους ρίσκο παρενεργειών λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, ο κ. Θεμιστοκλέους ήταν σαφής: Σώθηκαν ζωές, όσοι καλώς εμβολιάστηκαν με AstraZeneca οδήγησαν στην καλή επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Με την απόφαση αυτή σώθηκαν ζωές ανθρώπων των ηλιακών αυτών ομάδων, επανέλαβε.
Η σύσταση της Επιτροπής είναι να επαναληφθεί ο εμβολιασμός με το ίδιο σκεύασμα, διότι οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος παρενέργειες, αν δεν έχει συμβεί κάτι στην πρώτη δόση, είναι απειροελάχιστες.
Ερωτηθείς στο σημείο αυτό για τον κίνδυνο παρενεργειών σε περίπτωση εμβολιασμού με διαφορετικό εμβόλιο στη δεύτερη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι δεν υπάρχει σαφής απάντηση για την ανασφάλεια της μείξης εμβολίων. Η σύσταση της Επιτροπής, επανέλαβε, είναι κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, να κάνει και τη δεύτερη δοση με το ίδιο εμβόλιο.
Για όσους έχουν νοσήσει, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι η δεύτερη δόση του εμβολιασμού δεν ακυρώνεται αυτόματα και η σχετική σύσταση της Επιτροπής είναι να γίνει μια δόση έξι μήνες μετά.
«Αν ο πολίτης που έχει νοσήσει έχει προγραμματισμένο ραντεβού δεύτερης δόσης, τότε θα ακυρώσει από μόνος του τη δεύτερη δόση. Το ίδιο θα συμβεί αν έχει νοσήσει και έχει προγραμματίσει πρώτη δόση. Θα την ακυρώσει και θα τη βάλει στο προτεινόμενο από την επιτροπή διάστημα των έξι μηνών», διευκρίνισε.
Τέλος, όπως έκανε γνωστό, όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία δόση, θα λάβουν πιστοποιητικό πλήρως εμβολιασμένου, το οποίο θα είναι έτοιμο προς έκδοση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες με 2 εβδομάδες.
Για τους λόγους για τους οποίους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οδηγήθηκε στην απόφαση το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών, μίλησε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Οπως είπε, η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κορονοϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά.
«Μέχρι πριν από δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους, η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά, τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», εξήγησε ο κ. Βατόπουλος.
Για μία ακόμη φορά, εξάλλου, ο καθηγητής επανέλαβε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι χαμηλή, 1 προς 150.000.
«Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Εχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Οταν άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, εξήγησε, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός.
Οσο για τι πρέπει να κάνουν όσοι, κάτω των 60 ετών, έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, o κ. Βατόπουλος είπε ότι θα πρέπει πλέον να το αλλάξουν με άλλο εμβόλιο.
Για όσους τώρα έχουν κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca, συνέστησε να κάνουν τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, επαναλαμβάνοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη δεύτερη δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, 1 σε 1.000.000.
Ερωτηθείς για το αν θα αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής απάντησε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε.