Μερικά διαδοχικές αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό της ήταν αρκετά για την Θωμαΐδα Παπαϊωάννου ώστε να γίνει το θέμα συζήτησης σε twitter και facebook.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ περνά αρκετό από τον χρόνο της στη Γαλλία: είναι η ανταποκρίτρια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο Παρίσι. Ως εκ τούτου ταξιδεύει συχνά. Και όπως είναι λογικό, τα περισσότερα ταξίδια της γίνονται από και προς τη Γαλλία με κατεύθυνση από και προς την Ελλάδα.
Οι αναρτήσεις της την Τετάρτη, 4 Μαΐου, ήταν -όμως- αυτές που όχι μόνο προκάλεσαν αρκετά σχόλια στα social media, αλλά άνοιξαν και ένα ολόκληρο θέμα συζήτησης για το τι πραγματικά ισχύει στα αεροδρόμια των ευρωπαϊκών πόλεων για τους ευρωπαίους πολίτες. Και είναι λογικό σε μεγάλο βαθμό να ανοίγει μία τέτοια συζήτηση, αφού το χθεσινό περιστατικό συνέπεσε με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τι μέλλει γενέσθαι με τη Συνθήκη Σένγκεν.
Ολα άρχισαν με τα παρακάτω tweets, με τα οποία η δημοσιογράφος μετέδωσε το ουσιαστικό ζήτημα. Αυτό που ειπώθηκε, δηλαδή, μέσα στο αεροπλάνο από το πλήρωμα του αεροσκάφους. Οτι δηλαδή η Ελλάδα είναι «εκτός Σένγκεν». Και, προφανώς, η ουρά κατά την άφιξη ήταν μεγάλη.
Ωστόσο, στη συνέχεια ήρθαν τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς.
Και εκεί, όπως καταλαβαίνετε, άρχισε ο… πόλεμος σχολίων, αφού το ένα θέμα άρχισε να συσχετίζεται με το άλλο. Και όταν μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, αεροδρομίων, ελέγχων και τεταμένων νεύρων από την ταλαιπωρία βάζεις την Τουρκία και την κατάργηση της βίζας, ε, τότε δεν θέλει και πολύ το ζήτημα να γίνει viral.
Στην πραγματικότητα, αυτό που ισχύει είναι αυτό που έγραψε αργότερα η κυρία Παπαϊωάννου στον προσωπικό της λογαριασμό.
Εδώ και καιρό, μετά τον Νοέμβριο και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, δηλαδή, αρκετές χώρες (και σίγουρα η Γαλλία) έχουν μπει στη διαδικασία για αυστηρότερους ελέγχους στα αεροδρόμιά τους, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που επιβάτες που προέρχονται από χώρες εντός ζώνης Σένγκεν αναγκάζονται να περάσουν από έλεγχο, ενώ κάτι τέτοιο -θεωρητικά- δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, με βάση τα όσα η ίδια η συνθήκη αναφέρει.
Σε ό,τι αφορά στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κομισιόν από τη μία πλευρά προωθεί την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους και από την άλλη εντείνει τους ελέγχους, με πρόσθετα μέτρα, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου, «για την άρση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα με στόχο την αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν».
Για τη βίζα, η Κομισιόν πρότεινε χθες, Τετάρτη 4 Μαΐου, στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους τούρκους πολίτες, εφόσον οι τουρκικές Αρχές εκπληρώσουν, επειγόντως και όπως δεσμεύτηκαν στις 18 Μαρτίου, ότι θα… πιάσουν τα εκκρεμή κριτήρια του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων. Παράλληλα με την πρόταση αυτή, η Επιτροπή υποβάλλει επίσης έκθεση για την πρόοδο της Τουρκίας όσον αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων του χάρτη πορείας.
Η Ελλάδα εντός ή εκτός Σένγκεν;
Η Κομισιόν πρότεινε στο Συμβούλιο: «την παράταση αναλογικών ελέγχων σε ορισμένα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν και συγκεκριμένα στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Νορβηγία για μέγιστη περίοδο έξι μηνών. Οι συγκεκριμένες χώρες έχουν, ήδη, θεσπίσει εθνικά μέτρα με σκοπό την αντιμετώπιση της απειλής για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια που προκύπτει από τις δευτερογενείς μετακινήσεις μεταναστών, οι οποίοι δεν έχουν όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα. Το σχέδιο σύστασης προτείνει να επεκταθούν τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν, καθώς παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα δεν κατέστη δυνατόν να αντιμετωπιστούν εντός της τρίμηνης προθεσμίας με αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο τρόπο όλες οι σοβαρές ελλείψεις που εντοπίστηκαν».
Η παράσταση των μέτρων βασίζεται σε επίσκεψη αξιολόγησης Σένγκεν στην Ελλάδα από τις 10 έως τις 16 Απριλίου. Οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. έκριναν ότι «λόγω ορισμένων συνεχιζόμενων ελλείψεων εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος σημαντικών δευτερογενών μετακινήσεων, εξαιτίας των οποίων ορισμένα κράτη μέλη επανέφεραν προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.