Η φωτογραφία με τη Λυδία Κονιόρδου να τραβάει το σεντόνι από την πινακίδα στην είσοδο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων και να αποκαλύπτεται ότι αντί για «World Heritage Site» αναγράφεται «Word Heritage Site» κάνει το γύρο του διαδικτύου. Ιδανικό υλικό για τρολάρισμα, που μετά την αρχική ευθυμία που προκαλεί, φέρνει θυμό για την αβλεψία που εκθέτει την εικόνα της χώρας. Η υπουργός δεν αντέδρασε, η γενική γραμματέας, ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης δεν αντέδρασαν… Τι πραγματικά συνέβη όμως; Το Protagon έχει το ρεπορτάζ.
Επικοινωνήσαμε με την υπεύθυνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας Σταυρούλα Δανδάκη η οποία δεν έκρυβε την βαθιά της λύπη για το γεγονός, με απόλυτη επίγνωση του μεγέθους του σφάλματος. «Εχει αποκατασταθεί το πρόβλημα, αναγράφεται ήδη σωστά» ήταν το πρώτο που είπε στο τηλέφωνο πριν καν κάνω την ερώτηση. «Πότε προλάβατε να διορθώσετε το λάθος» αναρωτήθηκα για να αποκαλυφθεί η πραγματική ιστορία πίσω από το σφάλμα που όπως είπε η κυρία Δανδάκη «φοβάμαι πώς ότι και αν κάνουμε τώρα, αυτή η εικόνα θα μείνει για πάντα στον κόσμο…».
Τα γεγονότα έχουν ως εξής σύμφωνα με την κυρία Δανδάκη. Εγινε η παραγγελία για την πινακίδα, έφτασε και διαπίστωσαν στην εφορεία πως έχει τυπογραφικό λάθος: Αναφέρει Word, αντί για World! Aμέσως ζήτησαν να αντικατασταθεί με νέα σωστή πινακίδα. Και έτσι έγινε. Ελέγχθηκε εξονυχιστικά, διαπιστώθηκε ότι τα πάντα είναι σωστά, όπως ζητήθηκαν εξαρχής. Δόθηκε η εντολή να μπει στο ειδικό βάθρο στην είσοδο του Αρχαίου Θεάτρου και να σκεπαστεί με σεντόνι για να κάνει η υπουργός Πολιτισμού τα αποκαλυπτήρια.
Κι όμως, αντί να τοποθετηθεί η σωστή πινακίδα, μπήκε αυτή με τη λάθος αναγραφή! Oταν σηκώθηκε το σεντόνι, λόγω του κόσμου και του ήλιου δεν κατάλαβαν το λάθος. Ούτε η υπουργός φάνηκε να το αντιλαμβάνεται. Δεν έκανε κανένα σχετικό σχόλιο εκείνη τη στιγμή ούτε στη συνέχεια σε ιδιωτικές συζητήσεις με τους αρμοδίους. Και έφτασε το πρωί της Δευτέρας για να γίνουν τα πραγματικά αποκαλυπτήρια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο υπουργείο Πολιτισμού που απευθυνθήκαμε δεν είχαν κάποιο σχετικό σχόλιο να κάνουν. Θυμίζουμε ότι στην ομιλία της η υπουργός ανέφερε ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων «αποτελεί μία μοναδική πολιτιστική κληρονομιά, καθώς συνδέεται με μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα που διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε. Είναι ο τόπος που βαπτίζεται με το όνομα του Βασιλιά Φιλίππου Β’, ο οποίος πρώτος διέβλεψε την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης. Είναι ο τόπος όπου δόθηκε η καθοριστική για την πολιτική ιστορία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ.. Είναι και ο τόπος όπου ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη. Σ’ αυτόν τον τόπο αναφέρεται η “Προς Φιλιππησίους Επιστολή” του, όπου ευχαριστεί τους χριστιανούς των Φιλίππων για την συμπαράσταση του». Μόνο που τώρα συνδέθηκε και με το World που έγινε Word. Θυμίζοντας μας τη φράση του Τιμ Ετσελς στην όψη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση «All we have is words, all we have is worlds».
ΥΓ. Αργότερα από το γραφείο Τύπου του υπουργείου εκδόθηκε τελικά μια ανακοίνωση. Που ίσως να κάνει τα πράγματα χειρότερα:
«Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων η επιγραφή που κοινοποιεί στους επισκέπτες ότι ο χώρος ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO έχει ήδη διορθωθεί. Το πλεξιγκας που είναι προσαρμοσμένο στον μαρμάρινο κύβο έχει αντικατασταθεί.
» Το λάθος στην πινακίδα (“Word” αντι για ”World») εμφανίστηκε με την αποκάλυψη της χθες από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου με αφορμή την κατάταξη του Αρχαιολογικού Χώρου στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιου κληρονομιάς της UNESCO. Λάθη τέτοιου τύπου αποδίδονται συνήθως στον “δαίμονα του τυπογραφείου” όμως στη παρούσα περίπτωση το “λάθος” φαίνεται πως έδωσε την αφορμή για αντιδράσεις και υπέρμετρα σχόλια στο διαδικτυακό χώρο και όχι μόνο. Όπως αν γνώριζε η Υπουργός που έφτασε από την Αθήνα, το περιεχόμενο μίας πινακίδας που ήρθε για να την αποκαλύψει ή αν γνώριζε την ερμηνεία των δύο λέξεων κατανοητών στη συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων πολιτών άσχετα με το επίπεδο γνώσης τους στα αγγλικά! Αν οι παριστάμενοι στη τελετή ήταν αγράμματοι κ.α.
Φυσικά η επισήμανση του λάθους ήταν καθόλα θεμιτή αλλά και χρήσιμη. Αφού από τα πολυπληθή δημοσιεύματα ακόμα περισσότεροι έμαθαν την ανακήρυξη του χώρου των Φιλίππων ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς»…