Γυναίκες στην Αργεντινή ζητούν νομιμοποίηση των αμβλώσεων | REUTERS/Marcos Brindicci
Επικαιρότητα

Τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων καλείται να ψηφίσει η Αργεντινή

Ακολουθώντας τα βήματα τόσων άλλων χωρών, όπως πρόσφατα της Ιρλανδίας, η χώρα καλείται να αναθεωρήσει την αυστηρή νομοθεσία για το ζήτημα, το οποίο τη διχάζει
Protagon Team

Μπροστά σε μια ψηφοφορία που θα κρίνει το μέλλον της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, είναι η Αργεντινή.

Την Τετάρτη η Γερουσία καλείται να ψηφίσει νόμο που θα νομιμοποιεί τη διακοπή της κύησης κατά τις πρώτες 14 εβδομάδες. Ο νόμος έχει ήδη περάσει τον Ιούνιο από την Κάτω Βουλή.

Ο Guardian σημειώνει ότι 37 από τους 72 γερουσιαστές τάσσονται κατά του νόμου και 31 υπέρ. Η μάχη δίνεται, λοιπόν, για τους αναποφάσιστους.

Η διακοπή της κύησης σήμερα επιτρέπεται σε περίπτωση που η γυναίκα είναι θύμα βιασμού ή η ζωή της είναι σε κίνδυνο. Ωστόσο ακόμη και έτσι, οι γιατροί αρνούνται να προχωρήσουν στην επέμβαση.

Εάν εγκριθεί, η Αργεντινή θα είναι η μεγαλύτερη χώρα της λατινικής Αμερικής που θα έχει νομιμοποιήσει τις εκτρώσεις. Σε τρεις περιπτώσεις μάλιστα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τη Νικαράγουα, απαγορεύονται σε κάθε περίπτωση.

Από αυτή την άποψη, το Μπουένος Αϊρες μπορεί να δείξει τον δρόμο.

Η περίπτωση Ασεβέδο

Όπως συμβαίνει πολλές φορές, μία περίπτωση με τραγική κατάληξη απέκτησε μεγάλη συμβολική αξία και έγινε η «εικόνα» του αγώνα.

Η Ανα Μαρία Ασεβέδο, μητέρα τριών παιδιών ήδη στα 19 της, διαγνώστηκε το 2007 με καρκίνο στη γνάθο. Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι η νεαρή υπηρέτρια ήταν και έγκυος, μόλις στην δεύτερη εβδομάδα, και αποφάσισαν να ακυρώσουν τις χημειοθεραπείες.

Η κοπέλα παγιδεύτηκε σε μια νομική γκρίζα ζώνη. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε χημειοθεραπείες λόγω της εγκυμοσύνης, αλλά δεν εξέταζαν το ενδεχόμενο διακοπής της κύησης λόγω της απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Η Ασεβέδο παρέμεινε στο νοσοκομείο σε μια –όπως αποδείχτηκε- απέλπιδα προσπάθεια να σωθούν και οι δυο ζωές. Γέννησε με καισαρική όταν ήταν έξι μηνών, αλλά το βρέφος επέζησε μόνο 24 ώρες. Η ίδια πέθαινε δύο εβδομάδες αργότερα.

Λόγω της επιλογής παράνομων και συχνά επικίνδυνων διαδικασιών, περίπου 3.000 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία. Η τελευταία είναι μια 22χρονη μητέρα δύο παιδιών το περασμένο Σάββατο.

Κατά του νόμου έχουν ταχθεί η Καθολική Εκκλησία, αλλά και οι Ευαγγελικοί. Την αντίθεσή του δεν έχει κρύψει ούτε ο (Αργεντινός) Πάπας Φραγκίσκος. Ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι τάσσεται κατά της άρσης, αλλά δεν θα ασκήσει βέτο αν υπερψηφιστεί ο νόμος.

Αντιθέτως, υπέρ του νόμου τάσσεται με θέρμη το φεμινιστικό κίνημα στην Αργεντινή, το οποίο αγωνίζεται και κατά της βίας των γυναικών, ένα κρυφό αλλά και πολύ σοβαρό πρόβλημα στη χώρα.

Εξι στους δέκα πολίτες τάσσονται υπέρ της άρσης της απαγόρευσης έχει δείξει δημοσκόπηση.